Kronična konstipacija češća kod žena

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Sindrom iritabilnog crijeva i kronična idiopatska konstipacija su česti gastrointestinalni poremaćaji koji se sa većom učestalošću javljaju kod osoba ženskog spola.

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) se klinički manifestira u više oblika te prema tome postoji više podtipova: sa predominantnom konstipacijom (zatvor), predominantnim proljevom, miješani oblik (konstipacija i proljev), tip gdje se naizmjenice javljaju proljev i zatvor, te nespecifični tip.

Klinički simptomi koji razlikuju SIC (podtip sa predominantnom konstipacijom) od kronična idiopatska konstipacija (KK) je prisutnost abdominalnih bolova koji su glavno obilježje SIC, ali ne i KK. Kronična konstipacija zahvaća više od 40 milijuna ljudi u SAD-u., a sa starenjem populacije raste i njena prevalencija. Smatra se da je konstipacija uzrok više od 90 000 hospitalizacija godišnje u SAD-u.

SIC se u dvije trećine slučajeva javlja kod osoba ženskog spola, a posebno je češći podtip SIC sa konstipacijom kod žena, dok ostali podtipovi nemaju veću prevalenciju kod žena. Konstipacija u okviru SIC je 2-3 puta češća kod žena nego li kod muškaraca, a razlozi za ovakvu spolnu raspodjelu nisu jasni, iako se smatra da su multifaktorijelne i kompleksne geneze.

Kao i kod SIC, i KK je mnogo češća kod žena koje se 2-2.5 puta češće žale na konstipaciju od muškaraca. Studije ukazuju da je upotreba laksativa veća kod žena bez obzira na životnu dob. Vrijeme prolaza stolice kroz crijevo je kraće kod muškaraca, a ororektalno tranzitno vrijeme je duže kod trudnica u 3. trimestru nego li nakon poroda, što ukazuje na moguću važnost hormona progesterona na usporenje crijevne peristaltike. Nedavne studije ukazuju na prekomjernu ekspresiju progesteronskih receptora koje mogu biti povezane sa konstipacijom.  

Sindrom iritabilnog crijeva i kronična idiopatska konstipacija su češće kod žena, te su povezane sa povećanim zdravstvenim troškovima i slabijom kvalitetom života.

Liječenje oba tipa poremećaja uključuje farmakolološke mjere:

  • laksativi (laktuloza, sorbitol, polietilen glikol, magnezij hidroksid), 
  • spazmolitici, 
  • antibiotici (neomicin, metronidazol), 
  • probiotici  (B. infantis, B. animali) 
  • parcijalni 5-HT4 agonisti,
  • triciklički antidepresivi, 
  • SSRI (selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina).

i nefarmakološke mjere (dijeta, vježba, promjena životih navika, bihevioralna kognitivna terapija, hipnoza, kirurgija).

Terapija: FAVORA FITOLAX ® prašak, PORTALAK sirup

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Gastroenterologija ZB (6)

Nadutost i plinovi – kad crijeva govore više nego što bismo htjeli

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKako mikrobiom i prehrana utječu na osjećaj nadutosti – i što je zapravo low FODMAP dijeta? Nadutost i stvaranje plinova spadaju među najčešće probavne tegobe današnjeg čovjeka. Iako su najčešće bezopasne, mogu biti izrazito neugodne, utjecati na samopouzdanje i svakodnevne aktivnosti te ponekad ukazivati na poremećaje ravnoteže u crijevima koji zahtijevaju pažnju. Plinovi u crijevima […]

Gastroenterologija

Može li progutana drvena čačkalica biti opasna unatoč urednim RTG i CT nalazima?

Gastroenterologija Depositphotos_4537086_L

Probir na rak debelog crijeva – mala gesta koja spašava živote

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteZašto se odazvati, kome je namijenjen program i kako izgleda postupak – sve na jednom mjestu. Rak debelog crijeva i rektuma jedan je od najčešćih oblika zloćudnih bolesti u Hrvatskoj, ali istodobno i jedan od najpreventabilnijih. Upravo zato se provodi nacionalni program probira kojim se nastoji otkriti bolest u ranoj fazi, kada je potpuno izlječiva. […]

Gastroenterologija

Ljetna prehrana bez mitova: kako sačuvati zdravu probavu u toplim danima

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni mjeseci donose promjene u prehrambenim navikama, a to nerijetko utječe i na naš probavni sustav. Često se preporučuje “lagana” hrana jer se vjeruje da probava ljeti radi sporije, no kod zdravih osoba ona funkcionira jednako dobro i u toplim uvjetima. Osjećaj težine nakon obroka zapravo je posljedica prekomjernog unosa masne hrane, nedovoljne hidracije i […]

Gastroenterologija

Može li progutana kovanica proći kroz crijeva bez opasnosti?

Gastroenterologija

Sunce i probava: utjecaj vitamina D na bolesti probavnog sustava

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamin D, poznat i kao “sunčev vitamin”, ima ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i zdravlju kostiju, no u posljednjih desetak godina sve više se prepoznaje i njegov širi učinak na ljudski organizam, uključujući utjecaj na imunološki sustav i funkciju probavnog trakta. Ljeto, razdoblje godine u kojem se najviše izlažemo suncu, idealna je prilika za razmatranje […]

Gastroenterologija

Toplina i probava: Koliko je važna hidratacija za zdrav crijevni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUtjecaj ljeta na probavni sustavVisoke temperature, pojačano znojenje, više fizičke aktivnosti i promjene u prehrani tijekom ljeta mogu značajno utjecati na rad našeg probavnog sustava. Mnogi ljudi primjećuju tegobe poput zatvora, nadutosti ili usporene probave upravo u toplijim mjesecima, a jedan od ključnih, ali često zanemarenih razloga jest nedovoljan unos tekućine. Probava ne ovisi samo […]

Gastroenterologija

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]