Gastroskopija

Vrijeme čitanja članka: < 1 minuta

Gastroskopija je zasad nezamjenjiva pretraga u svakodnevnoj upotrebi poznata i pod nazivom gornja endoskopija. To je pretraga koja omogućuje liječniku detaljan pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika kod pacijenta koji imaju određene simptome.

Gastroskopija je zasad nezamjenjiva pretraga u svakodnevnoj upotrebi poznata i pod nazivom gornja endoskopija.  To je pretraga koja omogućuje liječniku detaljan pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika kod pacijenta koji imaju određene simptome. Vrlo je pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upalnih promjena sluznice, vrijedova (ulkusa) i tumora jednjaka, želuca ili dvanaesnika.

Liječnik može tokom pretrage na vidljivo promijenjenoj sluznici uzeti mali uzorak tkiva za dodatne pretrage da se utvrdi da li se radi o dobroćudnoj ili zloćudnoj promijeni, kao i za dokazivanje prisutnosti H.pylori, koja predstavlja čimbenik rizika za razvoj nekih bolesti želuca.

Želudac mora biti potpuno prazan i pacijent ne smije ništa jesti i piti osam sati prije pregleda. Važno je liječniku kazati o trajnoj terapiji prije pretrage i posavjetovati se s njim da li uzimati terapiju prije gastroskopije ili nakon nje. Također je važno obavijesti ga ako bolujete od plućnih ili srčanih bolesti, te ako znate da ste alergični na nešto.

Pretraga se izvodi na lijevom boku, a endoskop se lagano uvodi kroz usta u jednjak, želudac i dvanaesnik. Endoskop ne smeta kod disanja.
Pregled je bezbolan ali se može javiti refleksni nagon na povraćanje koji uzrokuje prisutnost endoskopa u ustima i gornjem probavnom traktu. Prije pretrage moguće je lokalnim anestetikom smanjiti podražaj endoskopa, a može se dati i blaži sedativ koji opusti pacijenta i olakša pretragu.
Međutim ako se slijede upute osoblja koje vode pretragu to najčešće nije potrebno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mozak

Možete li mi rastumačiti nalaz MR mozga?

Anksioznost

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Valerijana

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Anemija

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Koljena

Kako si pomoći kod bolova u koljenima?

Ozljeda

Ožiljci kroz život – savjeti magistre farmacije za ljepšu kožu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Primjena probiotika uz antibiotike – kako zaštititi crijeva i spriječiti nuspojave

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gastroenterologija

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Gastroenterologija

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Gastroenterologija

Na što ukazuju moji nalazi krvi?

Gastroenterologija

Disfagija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDisfagija odnosno otežano gutanje označava otežan prolazak hrane i tekućine kroz jednjak do želuca, pri čemu taj simptom, a ne samostalna bolest, zahtijeva detaljno ispitivanje kako bi se otkrio uzrok i odredila adekvatna terapija. Među glavnim uzrocima disfagije su suženja jednjaka koja se mogu pojaviti zbog dugotrajnog vraćanja želučane kiseline iz želuca u jednjak (refluks), […]

Gastroenterologija

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Kako prepoznati i liječiti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteGastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronično stanje koje nastaje kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući neugodne simptome poput žgaravice i regurgitacije. Iako povremeni refluks nije neuobičajen, GERB se dijagnosticira kada simptomi postanu učestali, značajno narušavaju kvalitetu života ili uzrokuju ozbiljne komplikacije, poput ezofagitisa ili Barrettovog jednjaka. GERB se može javiti i bez vidljivih […]

Gastroenterologija

 Gluten i oboljenja vezana uz primjenu glutena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteKonzumacija glutena danas se često povezuje s različitim gastrointestinalnim tegobama poput nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, mučnine i povraćanja. Gluten je bjelančevina prisutna u pšenici, raži, ječmu, zobi i tritikalu, što znači da se nalazi u brojnim prehrambenim proizvodima kao što su pekarski proizvodi, tijesta, gotova i prerađena hrana (poput kobasica, juha, umaka), pićima […]

Gastroenterologija

Operacija slijepog crijeva – molim Vaše stručno mišljenje