Nahranite kožu iznutra

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Brižno odabrane namirnice i obilje tekućine preduvjet su zdravlja i ljepote. Lijepa koža prvi je vanjski znak ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika.

Brižno odabrane namirnice i obilje tekućine preduvjet su zdravlja i ljepote. Lijepa koža prvi je vanjski znak ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika. Pravilnom prehranom koju odlikuje bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala, biljnih kemikalija i pravilan odabir masnoća, možete učiniti mnogo za prvi dojam koji ostavljate na druge – svoj vanjski izgled.

Uz prehranu sve se češće preporučuju i dodaci prehrani dizajnirani upravo u svrhu očuvanja zdravlja i ljepote kože. Nutritivna terapija, ili unutarnja njega kože, podrazumijeva uzimanje dodataka prehrani koji će iznutra poboljšati zdravlje i izgled kože. Tijekom proteklih nekoliko desetljeća identificirani su sastojci hrane s povoljnim djelovanjem na kožu – primjerice, koenzim Q 10, vitamin E, vitamin C, beta karoten, astaksantin, likopen, vitamini B kompleksa, neke aminokiseline, polifenoli, fitoestrogeni, višestruko nezasićene masne kiseline i probiotici. Ti se nutrijenti u znanstvenom „žargonu“ često nazivaju nutraceutici, te se preporučuje njihovo kombiniranje s kozmeceuticima, odnosno kozmetičkim proizvodima koji se nanose na kožu.

Poseban izazov u budućnosti leži u kombiniranju strateške upotrebe kozmeceutika i nutraceutika u svrhu intervencije u biološke procese starenja kože i druge degenerativne promjene na koži.

Važnost hidracije

Za početak, dnevno treba popiti 1,5 – 2 l tekućine – najbolje izvorske i mineralne vode, biljnih čajeva, voćnih i povrtnih sokova i izotoničnih napitaka. Mineralne i termalne vode sve se češće istražuju i primjenjuju kao učinkoviti kozmetički pripravci, što dodatno naglašava važnost svakodnevnog pijenja izvorske i mineralne vode. Naime, voda je medij koji igra ključnu ulogu u oslobađanju organizma od otrova.

Hrana za lijepu kožu

Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela i svaka pojava na njoj, bilo da je riječ o starenju kože, aknama ili naprosto o nezdravom izgledu kože, predstavlja manifestaciju nutritivne neravoteže unutar organizma. Pažljivo sastavljen jelovnik čiju okosnicu čine cjelovite žitarice, voće i povrće, mahunarke i riba, najbolji je saveznik u obnavljanju i postizanju zdravog izgleda kože. Ovakva prehrana osigurat će sve potrebne nutrijente koji će doslovce nahraniti svaki sloj kože i pomoći u postizanju mladolikog izgleda.

Prehrana bogata  prehrambenim vlakanima i dobrim bakterijama probioticima pomaže bolju pokretljivost crijeva i  detoksikaciju organizma, spriječava akumulaciju toksina u tkivima te u konačnici održava kožu lijepom i zdravom. Stoga je iznimno važan svakodnevni unos voća i povrća bogatog vlaknima te fermentiranih mliječnih proizvoda koji sadrže probiotike.

Esencijalne masne kiseline imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One, također, vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina manifestira se suhom kožom sklonom iritacijama. Zbog toga je neophodno prehranom osigurati njihov adekvatan unos pa će tako jelovnik čiji važan dio čine biljna ulja, sjemenke, orašasto voće i riba pridonijeti vitalnom i mladolikom izgledu kože. Danas su dostupni i dodaci prehrani koji sadrže dragocjena ulja argana, boreča, maslinovo ulje i druga visokovrijedna ulja bogata antioksidansima i masnim kiselinama.

Voće i povrće, posebice ono bogato antioksidansima poput tamnog bobičastog voća, agruma i kivija također igra važnu ulogu u održanu mladolike i zdrave kože. Proslavljeni autor knjiga o prehrani protiv starenja, Dr. Nicholas Perricone savjetuje bogat unos tamnog bobičastog voća (poput borovnica i crnog ribiza), divljeg lososa, orašastih plodova i obilje izvorske vode u svrhu ‘prehrambenog face-liftinga’.

Kako bi potaknuli izmjenu tvari i spriječili zadržavanje tekućine u tijelu, povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C (raznobojno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, rajčica, krumpir) i sumporom (npr. šparoge, gorko povrće) jer ove namirnice pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma. Izbjegavjate preslanu i prezačinjenu hranu. Sol ima sposobnost zadržavanja vode te ju treba ograničiti u prehrani.

Vitamini, minerali i fitokemikalije

Antioksidansi (beta karoten, vitamin C, E, selen, bakar, mangan i cink) osiguravaju zaštitu od slobodnih radikala, a smatra se da mogu usporiti proces starenja. Posljednje studije pokazuju da pravilan unos antioksidansa, koji djeluju zajednički, u velikoj mjeri osigurava zdravu dermu i epidermu. Dragocjene kreme protiv bora nerijetko svoje djelovanje temelje na snažnim antioksidansima porijeklom iz voća i bilja.

Vitamini B skupine neophodni su za održavanje zdrave kože. Oni će, uz proteine kao potporu,  pomoći koži da ostane sjajnija i elastičnija, a izbjegavanjem deficita vitamina B skupine možemo odgoditi sušenje, crvenilo i iritaciju kože, ispucale usne i pojavu ranica na rubovima usta i oko nosa.

Osim dobro poznatih vitamina, biljni svijet sadrži mnoštvo biljnih kemikalija s antioksidativnim djelovanjem, koje svoje povoljno djelovanje polučuju primjenjeni i ‘izvana’ i ‘iznutra’. Možda je najbolji primjer beta karoten koji ima potvrđeno zaštitno djelovanje protiv akutnih i kroničnih manifestacija kožnih oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu. Prema nekim istraživanjima, beta karoten smanjuje oštećenje DNA molekula te tako spriječava i razvoj degenerativnih bolesti.  Likopen, još jedna molekula iz obitelji karotenoida sa snažnim antioksidativnim djelovanjem ima klinički dokazano djelovanje na starenje kože jer pomaže u obnovi epidermisa te potiče sintezu kolagena. Slična povoljna djelovanja pripisuju se i koenzimu Q10, poznatom sastojku brojnih kozetičkih pripravaka koji ima povoljno djelovanje i primijenjen oralnim putem.

Područje nutraceutika i kozmeceutika iznimno je zanimljivo i dinamično i zasigurno će nam u budućnosti osigurati još mnogo novih spoznaja, a do tada jedimo zdravo, uzimajmo dodatke prehrani i pijmo mineralnu vodu. Uz pozitivan stav prema životu, ta će nam strategija zasigurno pomoći u očuvanju blistave i mladolike kože.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Niski otkucaji srca

Jesu li niski otkucaji srca u mirovanju normalni?

Odrasle osobe shutterstock_2229886135

Korištenje pametnih telefona i suicidalno ponašanje kod odraslih osoba s visokim rizikom od samoubojstva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovo provedeno istraživanje ukazuje na mogućnosti da kod odraslih osoba s visokim rizikom od samoubojstva, korištenje pametnih telefona kasno noću može biti povezano s povećanim rizikom od suicidalnih ideja i planiranja samoubojstva sljedeći dan. Aktivno korištenje tipkovnice, posebno usred noći, pokazalo je zaštitne učinke protiv suicidalnih ideja. Istraživači su u svom istraživanju ispitivali jesu li […]

Invazivna koronarografija Depositphotos_543103362_L

Koronarna arterijska bolest – 3. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePrema smjernicama Europskog kardiološkog društva (EKD) savjetuje se procjena koronarne bolesti na temelju individualnog rizika. Bolesnici se dijele u tri razreda prema riziku koronarne arterijske bolesti: nizak, srednji i visok rizik. Za bolesnike s niskim rizikom preporučuje se učiniti CT koronarografiju. Bolesnicima sa srednjim rizikom preporučuju se provokativni testovi: stres ehokardiografija ili test opterećenja. Za […]

Sprej za nos shutterstock_1750975175

Prehlada i začepljen nos: Vaš plan za brzo olakšanje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Rtg

Što znači nalaz proširene sjene medijastinuma na RTG-u?

mpMR prostate Depositphotos_270672522_L

Što nam govori pretraga mpMR prostate?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVjerojatno je mudro najprije razjasniti kratice i terminologiju iz naslova. Kratica mpMR označava multiparametrijsku magnetnu rezonancu. Multiparametrijska metoda snimanja omogućuje precizniji i detaljniji uvid u strukturu prostate i njezin oblik nego što to nudi konvencionalna magnetna rezonanca. Ovom pretragom kombinira se nekoliko magnetskih tehnika snimanja, a uključuje i primjenu kontrastnog sredstva. Ova se pretraga indicira […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]