Pametni školski obroci pripremljeni kod kuće

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Početak nove školske godine idealno je vrijeme i za nove ideje pripreme nutritivno kvalitetnih obroka koje djeca mogu ponijeti u školu za užinu.

Početak nove školske godine idealno je vrijeme i za nove ideje pripreme nutritivno kvalitetnih obroka koje djeca mogu ponijeti u školu za užinu. Ako pripremate hranu za izbirljivca, postoje jednostavne taktike koje vam mogu pomoći uvesti pravilne prehrambene navike kod vašeg djeteta.

Usvajanje pravilnih prehrambenih navika

Veliki broj roditelja brine unosi li njihovo dijete svakodnevno dovoljno hrane i nutrijenata, no jedno od osnovnih pravila je ne koristiti se metodama prisile ili potkupljivanja. Prisila može uzrokovati kod djeteta osjećaj tjeskobe i frustracije prilikom svakog obroka, a potkupljivanje slatkišima pretvara djecu u ljubitelje visoko kalorične masne i slatke hrane što može ostaviti posljedice na njihovu tjelesnu masu i zdravlje kasnije u odrasloj dobi. Istraživanja pokazuju da ako djecu učite kako je za normalan rad njihovog tijela potrebna različita hrana i objašnjavate kakav učinak na tijelo ostvaruje voće i povrće, djeca će samoinicijativno povećati njihov unosu prehrani. Također valja imati na umu da je djeci važno dozvoliti da sudjeluju u odabiru namirnica jer time jačaju sposobnost samostalne kontrole unosa hrane i učvršćuju prehrambene navike. Izbirljivoj djeci valja servirati manje porcije hrane te dopustiti da s vremenom sami traže još. Djeca obožavaju boje, pa što će obrok sadržavati više boja i raznih oblika, veće su šanse da će se djetetu svidjeti. I stariju djecu će oduševiti lubenica narezana u obliku zvjezde veličine njihove šake ili dinje u obliku srca nabodenih na štapić. Pokušajte djecu često voditi u kupovinu namirnica i dopustite im da sudjeluju u odabiru, a kod kuće ih potaknite da pomognu u pranju i pripremi voća i povrća, miješanju salate ili postavljanju stola. Prehrambene navike roditelja su ključne za navike djece. Postavite dobar primjer i s užitkom jedite voće i povrće. 

Jednostavni i kvalitetni obroci za školu

Ako vaše dijete ima naviku nositi užinu od kuće ili u školi nije zadovoljno izborom hrane slijedi nekoliko primjera što mu možete ponuditi. Od svih sendviča, u pravilu su najkvalitetniji sendviči oni napravljeni kod kuće. Umjesto majoneze namažite ih sirnim namazom pomiješanim s malo cikle kako bi dobio zanimljivu ružičastu boju ili domaćim namazom od slanutka, patlidžana ili ribe. Dodajte naribanu mrkvu, list zelene salate, povrtne klice, rajčicu, papriku, krastavac, a osnovu neka čini sir, pureća šunka, tvrdo kuhano jaje ili pak povrtni odrezak uz integralno pecivo. Uz sendvič djeci spakirajte i jogurt ili mlijeko i jabuku ili krušku.

Zgodna ideja su i povrtni zalogaji ispečeni u kalupu za muffine ili mini pite. Muffini i pite mogu biti napravljeni s kukuruznom krupicom ili tamnim brašnom s različitim povrćem poput naribanih tikvica, mrkve, špinata, kukuruza i slično.
I kolač može biti kvalitetna užina ako sadrži voće ili povrće poput bundeve ili mrkve i ako je napravljen s integralnim brašnom i umjerenom količinom šećera ili drugih sladila. Dobar primjer kvalitetne užine su i keksi sa zobenim pahuljicama u kombinaciji s mlijekom.

Za utaživanje male gladi tu su uvijek integralni krekeri ili sušeno voće i orašasti plodovi, a izaberite one vrste koja djeca vole poput sušenih banana ili očišćenog kikirikija iz ljuske. Pokušajte iznenaditi djecu, pa im zapakirajte paketiće kuhanog slanutka ili sirove mrkve narezane na štapiće. Kombinacija kvalitetnih obroka privlačnih djeci je mnogo, a budete li ustrajni i maštoviti, vaše će dijete zavoljeti hranu i usvojiti pravilne prehrambene navike.
 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Odrasle osobe shutterstock_2229886135

Korištenje pametnih telefona i suicidalno ponašanje kod odraslih osoba s visokim rizikom od samoubojstva

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNovo provedeno istraživanje ukazuje na mogućnosti da kod odraslih osoba s visokim rizikom od samoubojstva, korištenje pametnih telefona kasno noću može biti povezano s povećanim rizikom od suicidalnih ideja i planiranja samoubojstva sljedeći dan. Aktivno korištenje tipkovnice, posebno usred noći, pokazalo je zaštitne učinke protiv suicidalnih ideja. Istraživači su u svom istraživanju ispitivali jesu li […]

Invazivna koronarografija Depositphotos_543103362_L

Koronarna arterijska bolest – 3. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePrema smjernicama Europskog kardiološkog društva (EKD) savjetuje se procjena koronarne bolesti na temelju individualnog rizika. Bolesnici se dijele u tri razreda prema riziku koronarne arterijske bolesti: nizak, srednji i visok rizik. Za bolesnike s niskim rizikom preporučuje se učiniti CT koronarografiju. Bolesnicima sa srednjim rizikom preporučuju se provokativni testovi: stres ehokardiografija ili test opterećenja. Za […]

Sprej za nos shutterstock_1750975175

Prehlada i začepljen nos: Vaš plan za brzo olakšanje

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Niski otkucaji srca

Jesu li niski otkucaji srca u mirovanju normalni?

mpMR prostate Depositphotos_270672522_L

Što nam govori pretraga mpMR prostate?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVjerojatno je mudro najprije razjasniti kratice i terminologiju iz naslova. Kratica mpMR označava multiparametrijsku magnetnu rezonancu. Multiparametrijska metoda snimanja omogućuje precizniji i detaljniji uvid u strukturu prostate i njezin oblik nego što to nudi konvencionalna magnetna rezonanca. Ovom pretragom kombinira se nekoliko magnetskih tehnika snimanja, a uključuje i primjenu kontrastnog sredstva. Ova se pretraga indicira […]

Rtg

Što znači nalaz proširene sjene medijastinuma na RTG-u?

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]