Bol u trbuhu

Pozdrav! Imam 19 godina i vec pola godine imam problema sa crijevima. Sto god da pojedem dobijem bol u trbuhu i vjetrove. Neko vrijeme sam izbjegavala kruh,mlijeko i slatkise ali nazalost uviijek isto. Izgubila sam na tezini premda u zadnje vrijeme jedem normalno. Da napomenem da imam gastritis lagani, a preboljela sam anemiju. Hvala Vam ☺

28.4.2017

Odgovara

Mirjana Žagar-Petrović dr.med.

Poštovana, tegobe koje navodite mogu biti uzrokovane brojnim stanjima, od funkcionalnih bezazalenih tegoba do ozbiljnih bolesti probavnog sustava. Savjetujem Vam da se obratite svom obiteljskom liječniku koji će prema anamnezi i laboratorijskim nalazima procjeniti potrebu za pregled specijaliste gastroenterologa i daljne dijagnostičke pretrage. Zbog gubitka na težini potrebno je isključiti bolest štitnjače. Lagani gastritis koji opisujete može biti uzrok navedenih tegoba, anemiju je potrebno liječiti i utvrditi uzrok.Pretpostavljam da uzimate lijekove za gastritis. Važne su i higijensko-dijetetske mjere: pravilna, lagana prehrana, redoviti obroci,što znači ne preskakati obroke, polagano jesti i dobro sažvakati hranu. 

Moguće je da se radi o intoleranciji na određene namirnice, stoga Vam savjetujem ev. test intolerancije na hranu. 

Lijep pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Gastritis

Gastritis i intolerancija laktoze

Antacidi

Dispepsija

Dispepsija je česti poremećaj gornjeg dijela probavnog sustava koji je karakteriziran bolovima u gornjem dijelu trbuha u vidu pečenja ili nelagode koji mogu biti praćeni osjećajem rane sitosti, punoće u gornjem dijelu trbuha koja se javlja nakon obroka, nadutošću, podrigivanjem, mučninom. Vrlo često zbog intenziteta navedenih simptoma dolazi i do samanjenja apetita. Dispepsija iako nije […]

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Glavobolja

Kako se prehranom boriti protiv glavobolja

Prema međunarodnoj klasifikaciji glavobolja postoji čak 14 različitih vrsta glavobolja. Glavobolje su glavni uzročnik privremene nesposobnosti za rad u osoba mlađih od 50 godina, a procjenjuje se da je prevalencija glavobolje u svijetu oko 14%. Glavobolje pogađaju žene dva do tri puta češće nego muškarce. Također, napadi glavobolje u ženskoj populaciji su jači, dulje traju […]