Povišene amilaze i bol

Poštovani,

unazad desetak godina imam povišene amilaze, u krvi su vrijednosti od 140 do 180.

Obzirom na to da mi je nalaz ultrazvuka, rtg-a, a i ct-a uvijek bio uredan, dr. gastroenterolog je to opisao kao asimptomatsku hiperamilaziju. U posljednja 4 mjeseca imam bolove u lijevoj strani abdomena, ispod rebra, u žličici, ispod lijeve lopatice u leđima, ponekad niže između pupka i rebara i na lijevom boku. Isto tako, probava mi je promijenjiva. Ponekad je normalna, često žuta, svjetla, kašasta. Pošto je nalaz ct-a, uzv i rtg još uvijek uredan, krvna slika isto tako, crp miran, moja dr. kaže da je bol moguća od neke neuralgije, kičme?!? za stolicu se ne brine previše. Molim vas ako je moguće izvesti mišljenje iz ovog što sam napisala, bila bih vam zahvalna. Inače kad odem kod liječnika dobijem injekciju protiv bolova i to je sve.

23.1.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Ako Vam se bolovi javljaju nakon obroka i posebno ako se šire u leđa, svakako zahtijevajte opsežniju gastroenterološku obradu kako bi se isključile bolesti gušterače. Također, ako ste primijetili da su tegobe jače nakon masnijeg i teže probavljivog obroka, moguće je da su vaše smetnje ipak vezane uz probavni sustav.

Prehranu možete pokušati prilagoditi na sljedeći način;

•   Hranu treba rasporediti u 5-6 manjih obroka, a jela ne smiju biti vruća, prehladna, preslatka ili prekisela. Izbjegavati oštre začine. Hranu treba jesti polako i dobro je sažvakati.

•   Dijeta treba sadržavati umjerenu količinu masnoća. Nije potrebna potpuna restrikcija masti, pogotovo ako se pravilno provodi nadomjesna terapija probavnim enzimima. Preferiraju se biljne masnoće poput maslinovog ulja.

•   Prehranu treba temeljiti na ugljikohidratima, poglavito kuhanim žitaricama i škrobnom povrću.

•   Povrće valja kuhati u vodi, pripremati na pari ili pirjati. Izbjegavati povrće koje uzrokuje nadimanje (kupus, kelj, gljive, krastavci, prokulica, brokula, cvjetača i dr.) kao i sirovo voće i mahunarke.

•   Mogu se koristiti čajevi koji pomažu protiv nadimanja, npr. čaj od anisa, kima, komorača i metvice.

•   Pušenje i konzumiranje alkohola je strogo zabranjeno.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]