Povišene amilaze i bol

Poštovani,

unazad desetak godina imam povišene amilaze, u krvi su vrijednosti od 140 do 180.

Obzirom na to da mi je nalaz ultrazvuka, rtg-a, a i ct-a uvijek bio uredan, dr. gastroenterolog je to opisao kao asimptomatsku hiperamilaziju. U posljednja 4 mjeseca imam bolove u lijevoj strani abdomena, ispod rebra, u žličici, ispod lijeve lopatice u leđima, ponekad niže između pupka i rebara i na lijevom boku. Isto tako, probava mi je promijenjiva. Ponekad je normalna, često žuta, svjetla, kašasta. Pošto je nalaz ct-a, uzv i rtg još uvijek uredan, krvna slika isto tako, crp miran, moja dr. kaže da je bol moguća od neke neuralgije, kičme?!? za stolicu se ne brine previše. Molim vas ako je moguće izvesti mišljenje iz ovog što sam napisala, bila bih vam zahvalna. Inače kad odem kod liječnika dobijem injekciju protiv bolova i to je sve.

23.1.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Ako Vam se bolovi javljaju nakon obroka i posebno ako se šire u leđa, svakako zahtijevajte opsežniju gastroenterološku obradu kako bi se isključile bolesti gušterače. Također, ako ste primijetili da su tegobe jače nakon masnijeg i teže probavljivog obroka, moguće je da su vaše smetnje ipak vezane uz probavni sustav.

Prehranu možete pokušati prilagoditi na sljedeći način;

•   Hranu treba rasporediti u 5-6 manjih obroka, a jela ne smiju biti vruća, prehladna, preslatka ili prekisela. Izbjegavati oštre začine. Hranu treba jesti polako i dobro je sažvakati.

•   Dijeta treba sadržavati umjerenu količinu masnoća. Nije potrebna potpuna restrikcija masti, pogotovo ako se pravilno provodi nadomjesna terapija probavnim enzimima. Preferiraju se biljne masnoće poput maslinovog ulja.

•   Prehranu treba temeljiti na ugljikohidratima, poglavito kuhanim žitaricama i škrobnom povrću.

•   Povrće valja kuhati u vodi, pripremati na pari ili pirjati. Izbjegavati povrće koje uzrokuje nadimanje (kupus, kelj, gljive, krastavci, prokulica, brokula, cvjetača i dr.) kao i sirovo voće i mahunarke.

•   Mogu se koristiti čajevi koji pomažu protiv nadimanja, npr. čaj od anisa, kima, komorača i metvice.

•   Pušenje i konzumiranje alkohola je strogo zabranjeno.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam ZB (4)

Svakodnevna izloženost mikroplastici mogla bi poticati srčane bolesti

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNovo istraživanje tima sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrilo je da rutinska izloženost mikroplastici može ubrzati razvoj ateroskleroze, suženja arterija povezanog sa srčanim i moždanim udarima. Mikroplastika su sitne čestice koje se oslobađaju iz ambalaže, tkanina i uobičajenih plastičnih proizvoda. Negativan učinak mikroplastike na zdravlje zabilježen je samo kod muških miševa. No rezultat ne iznenađuje previše, […]

Nutricionizam Depositphotos_22196809_L

Jednostavne promjene u prehrani koje mogu poboljšati vaš san

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSvi smo barem jednom osjetili kako neprospavana noć može utjecati na raspoloženje, koncentraciju i energiju tijekom dana. No, što ako bi bolji san bio pitanje tanjura? Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu i Columbije otkriva da povećan unos voća i povrća tijekom dana može značajno poboljšati kvalitetu sna već iste noći. Hrana i san […]

Nutricionizam Depositphotos_167839616_L

Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od duboke venske tromboze

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDuboka venska tromboza (DVT) predstavlja ozbiljno stanje u kojemu dolazi do stvaranja krvnog ugruška u dubokim venama, najčešće u nogama, a može imati teške posljedice ako se ugrušak odvoji i dođe do pluća. Prevencija tromboze najčešće uključuje kretanje, izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i kontrolu tjelesne mase, no novo istraživanje dodaje još jedan mogući zaštitni čimbenik, unos […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute