Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute

U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je sva hrana visoke nutritivne gustoće i koja pruža brojne zdravstvene prednosti „super“.

Što je kelp?

Kelp je naziv za 30 različitih vrsta velikih smeđih algi koje pripadaju rodu Laminaria i koje rastu u plitkoj slanoj vodi uz obale diljem svijeta. Kelp se može  konzumirati na različite načine – sirova, kuhana ili u prahu kao dodatak drugim jelima. Također je dostupna u obliku dodataka prehrani. U prehrambenoj industriji koristi se za proizvodnju alginata koji se koriste u hrani kao zgušnjivači, stabilizatori i emulgatori primjerice u proizvodnji sladoleda.

Potencijalni pozitivni učinci kelp alge

Kelp alga je poznata po kvalitetnom nutritivnom sastavu i mnogim zdravstvenim prednostima. Obiluje vitaminima A, B12, C, D, E i K,mineralima kao što su kalcij, željezo, magnezij, jod, cink, kalij, bakar, krom, selen, te omega-3 masnim kiselinama. Konzumacija kelp alge povezana je s poboljšanjem senzornih receptora na jeziku, održavanjem zdravlja krvnih žila,  dobre probave i kontrole glikemije te kontrole tjelesne mase i smanjenim rizikom za razvoj karcinoma.

Kelp i maligne bolesti

Nedavna istraživanja istražila su ulogu morskih biljaka u nastanku karcinoma debelog crijeva. Rezultati pokazuju da alga kelp može pomoći u usporavanju širenja karcinoma debelog crijeva i dojke. Studije na izoliranim stanicama pokazuju da fukoidan, spoj koji se nalazi u algi, također može pomoći u sprječavanju širenja karcinoma pluća i karcinoma prostate.

Kelp i kardiovaskularno zdravlje

Kelp alga dobar je izvor topivih vlakana te sadrži omega-3 masne kiseline koje blagotvorno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila. Osim toga, nekoliko studija na životinjama izvještava da sulfitirani polisaharidi pronađeni u morskim algama mogu smanjiti krvni tlak i spriječiti zgrušavanje krvi  te mogu pomoći smanjiti razinu LDL-a (“lošeg”) kolesterola i ukupnog kolesterola.

Alge i dijabetes tip 2

Djelovanje morskih alga u obliku dodatka prehrani na razinu glukoze u krvi, profil lipida i aktivnosti antioksidativnih enzima kod osoba s dijabetesom tipa 2 također su predmet istraživanja, a jedno od takvih objavljeno je 2008. godine u časopisu Nutrition Research and Practice . Ispitanici su nasumično raspoređeni u kontrolnu skupinu ili skupinu koja je uzimala dodatak prehrani s morskim algama. Tablete s jednakim dijelovima dvije vrste morskih algi ( morskog klupka i morske gorušice) dane su grupi koja je uzimala dodatak s morskim algama tri puta dnevno tijekom 4 tjedna. Ukupna dnevna konzumacija algi bila je 48 g. Otkriveno je da je ukupni unos dijetalnih vlakana bio 2,5 puta veći kod ispitanika koji su primali dodatak prehrani s morskim algama nego u kontrolnoj skupini. U skladu s tim, razina glukoze u krvi natašte i mjerenja glukoze u krvi nakon 2 sata nakon obroka značajno su se smanjile kod onih koji su konzumirali morske alge. Nadalje, koncentracija triglicerida u serumu se smanjila, a razina dobrog, HDL kolesterola značajno se povećala u skupini koja je uzimala dodatak prehrani. Aktivnosti antioksidativnih enzima, katalaze i glutation peroksidaze, također su bile veće u skupini koja je dobivala dodatak prehrani, u usporedbi s kontrolom.  Stoga su autori ove studije zaključili da unos morskih algi utječe na kontrolu glikemije, snižava razinu lipida u krvi i povećava aktivnost antioksidativnih enzima.

Kelp i pretilost

Pretilost, epidemija modernog doba, predstavlja svjetsku prijetnju ljudskom zdravlju, jer leži u podlozi metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti i mnogih drugih bolesti. No, čini se da alge mogu biti saveznik u mršavljenju i održavanju vitke linije. Naime, alge sadrže čak četiri bioaktivna spoja   koja imaju potencijal pomoći u mršavljenju, a radi se o fukoksantinu, alginatu, fukoidanu i florotaninu. Učinci takvih spojeva protiv pretilosti posljedica su nekoliko mehanizama, koji uključuju inhibiciju apsorpcije i metabolizma lipida (npr. fukoksantin i fukoidani), učinak na osjećaj sitosti (npr. alginati) i inhibiciju diferencijacije adipocita (npr. fukoksantin).

Kelp i upalne bolesti

Kelp alga sadrži bioaktivne spojeve poput polifenola i omega-3 masnih kiselina koje su poznate po svojim protuupalnim svojstvima. Kronična upala nalazi se u podlozi različitih bolesti, uključujući upalne bolesti crijeva poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. Protuupalni učinci morske trave mogu doprinijeti ublažavanju upale, kao i poticanju povoljnijeg okruženja za cjelokupno zdravlje probavnog sustava.

Mjere opreza kod uzimanja kelpa

Ipak, važno je naglasiti kako konzumacija velikih količina kelpa može rezultirati velikim unosom joda, što može dovesti do prekomjerne stimulacije štitnjače, stoga nije pogodan za osobe s hipertireozom. Kelp, kao i ostale alge prilikom rasta nakuplja minerale iz vode pri čemu se apsorbiraju i teški metali poput arsena, kadmija i olova što također može nositi određene zdravstvene rizike uslijed dugotrajne konzumacije velikih količina ove alge zbog čega se preporučuje konzumirati proizvode na čijim je pakiranjima navedeno da je proizvod testiran na teške metale i da ih ne sadrži.

Kelp u kuhinji

U zapadnjačkoj kuhinji, kelp alga već dobiva na popularnosti, kako kuhari i proizvođači hrane istražuju njezine jedinstvene okuse i hranjive vrijednosti. Može se naći u obliku grickalica ili čak kao začin. Europska unija je jedan od najvećih svjetskih uvoznika kelp alge, što ukazuje na rastući interes za ovu morsku „super hranu“.

Ovo svestrano i hranjivo morsko „povrće” može biti izvrstan dodatak vašoj prehrani na razne načine, a ovo su samo neki od njih:

  • kelp rezanci koji mogu poslužiti kao zamjena za tradicionalnu tjesteninu
  • grickalica od morskih algi, kelp čips, poslužit će kao jednako ukusna, ali nutritivno kvalitetnija zamjena mnogima omiljene grickalice
  • kelp u prahu praktičan je za dodavanje u smoothije, a može se dodati i u preljeve za salatu ili može poslužiti za pripremu čaja
  • Alga kelp napravit će jedinstveni obrat u slasticama. Kolač od mrkve s dodatkom kelpa, puding od morskih ali ili pak kolačići nude zanimljiv okusni užitak uz dodatak hranjivih tvari

Kelp alga, kao i brojne druge alge u našem su podnebljudoživjele popularnost u posljednjih nekoliko desetljeća. Iako se potencijalne prednosti još trebaju istražiti, ono što je sigurno je da će ova alga svojim okusom i dobrim nutritivnim profilom, u umjerenim količinama, obogatiti našu prehranu.

Literatura:

Liu, T., Li, Q., Xu, X., Li, G., Tian, C., & Zhang, T. (2022). Molecular mechanisms of anti-cancer bioactivities of seaweed polysaccharides. Chinese herbal medicines, 14(4), 528–534.

Wan-Loy, C., & Siew-Moi, P. (2016). Marine Algae as a Potential Source for Anti-Obesity Agents. Marine drugs, 14(12), 222.

O’Sullivan, L., Murphy, B., McLoughlin, P., Duggan, P., Lawlor, P. G., Hughes, H., & Gardiner, G. E. (2010). Prebiotics from marine macroalgae for human and animal health applications. Marine drugs, 8(7), 2038–2064.

Kim, M. S., Kim, J. Y., Choi, W. H., & Lee, S. S. (2008). Effects of seaweed supplementation on blood glucose concentration, lipid profile, and antioxidant enzyme activities in patients with type 2 diabetes mellitus. Nutrition research and practice, 2(2), 62–67.

Moussavou, G., Kwak, D. H., Obiang-Obonou, B. W., Maranguy, C. A., Dinzouna-Boutamba, S. D., Lee, D. H., Pissibanganga, O. G., Ko, K., Seo, J. I., & Choo, Y. K. (2014). Anticancer effects of different seaweeds on human colon and breast cancers. Marine drugs, 12(9), 4898–4911.

Ku, C. S., Yang, Y., Park, Y., & Lee, J. (2013). Health benefits of blue-green algae: prevention of cardiovascular disease and nonalcoholic fatty liver disease. Journal of medicinal food, 16(2), 103–111.

Filippini, M., Baldisserotto, A., Menotta, S., Fedrizzi, G., Rubini, S., Gigliotti, D., Valpiani, G., Buzzi, R., Manfredini, S., & Vertuani, S. (2021). Heavy metals and potential risks in edible seaweed on the market in Italy. Chemosphere, 263, 127983.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?