Sinergija dobrih bakterija i vitamina B kao podrška kardiovaskularnoj protekciji

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Novija istraživanja sve više ističu važnost održavanja zdrave crijevne mikrobiote za očuvanje zdravlja cjelokupnog organizma, ali i srca i krvožilja. Crijevo često nazivamo “drugim mozgom“ te je sad već naveliko poznato kako ono ne sudjeluje samo u procesu probave hrane već je uloga crijeva dalekosežnija te ono ima i druge važne uloge. Kombinacija probiotika, vitamina B-skupine i prebiotičkih vlakana, poput fruktooligosaharida (FOS) predstavlja inovativnu formulaciju za podršku kardiovaskularnom zdravlju i zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Dobre bakterije, poznate kao probiotici, poput L. acidophilus, L. reuteri, L. plantarum, u kombinaciji s vitaminima B-kompleksa pomažu u regulaciji crijevne mikrobiote i podršci zdravlja cijelog organizma.

Vitamini B kompleksa podržavaju pravilan rad imunosnog sustava, zdravlje kože i živčanog sustava. Tiamin ili vitamin B1, esencijalni je nutrijent potreban većini organskih sustava za pravilnu funkciju. Poglavito sudjeluje u metabolizmu energije, te u koordinaciji živčane i mišićne funkcije, a potpomaže i pravilan rad srca. Riboflavin ili vitamin B2 uključen je u oksidacijsko-redukcijske reakcije i proizvodnju energije, metabolizam važnih molekula kao i metabolizam drugih vitamina. Vitamini B6 i B12 igraju ključnu ulogu u metabolizmu aminokiselina, stvaranju proteina, kemijskih neurotransmitera živčanog sustava, crvenih krvnih zrnaca i prostaglandina dok vitamin B9, poznatiji pod nazivom folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi i diobi DNA i dijelova RNA.

 Crijevna mikrobiota – prediktor zdravlja i bolesti?

Rastući broj dokaza ukazuje na to da je disbioza (mikrobiološka neravnoteža) bakterijskih sojeva u crijevima povezana ne samo s patogenezom intestinalnih poremećaja, već i s nizom bolesti koje se manifestiraju i izvan probavnog sustava, uključujući metaboličku masnu bolest jetre u čijoj se podlozi nalazi metabolički sindrom. Značajke metaboličkog sindroma su prekomjerna tjelesna masa, dislipidemija, hipertenzija, poremećena regulacija šećera u krvi, a povezane su s višestrukim povećanjem rizika od koronarne bolesti srca i cerebrovaskularnih bolesti.

Tijakom posljednjih desetljeća, povećana prevalencija metaboličkog sindroma potaknula je istraživanja strategija za njegovu prevenciju i liječenje. Povezanost između neravnoteže crijevne mikrobiote, upale i njezine uloge u razvoju metaboličkog sindroma nedavno su postale predmetom brojnih istraživanja. Crijevne bakterije proizvode i nekoliko bioaktivnih molekula poput kratkolančanih masnih kiselina, vitamina i drugih metabolita koje imaju brojne povoljne uloge. S obzirom na trenutne dokaze, sastav mikroorganizama u crijevima može predstavljati dobar surogat prediktora bolesti, a manipulacija crijevnom mikrobiotom mogla bi biti obećavajući pristup za prevenciju i upravljanje metaboličkim bolestima, posebice kod starijih osoba.

Nedavna meta-analiza 18 randomiziranih kliničkih ispitivanja sa 1544 uključena pacijenta zaključila je da se probiotici i dodaci prehrani koji sadrže bakterije iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium mogu smatrati intervencijama za poboljšanje zdravstvenih ishoda u osoba s metaboličkim sindromom. Tijekom dvomjesečnog kliničkog ispitivanja, primjena sinbiotske formule koja uključuje L. plantarum PBS067, L. acidophilus PBS066 i L. reuteri PBS072, zajedno s prebiotičkim vlaknima, inulinom i FOS-om, smanjila je nekoliko važnih čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i markere inzulinske rezistencije povezane s metaboličkim sindromom. Zabilježeno je smanjenje LDL kolesterola i triglicerida te istovremeno povećanje razine „dobrog“, HDL kolesterola. Na kraju istraživanja, broj pacijenata koji su ispunjavali dijagnostičke kriterije za metabolički sindrom bila je značajno niža u skupini koja je primala sinbiotike. Također, formulacija je pokazala protuupalni učinak smanjenjem razina proupalnih markera u serumu.

Ova intervencija može proširiti područje strategija neovisnih o lijekovima za poboljšanje komponenti metaboličkog sindroma i inzulinske rezistencije. Međutim, do danas je broj humanih intervencijskih studija koje razmatraju učinak probiotika i sinbiotika na svaku komponentu metaboličkog sindroma vrlo ograničen i ponekad proturječan, posebno kod starijih osoba.

Antioksidativno djelovanje vitamina B-skupine pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, čime se sprječava oštećenje stanica. Istovremeno, probiotici podržavaju imunosni sustav, smanjujući upalne procese koji su često povezani s oksidativnim stresom dok prebiotici potiču rast dobrih bakterija. Kombinacija probiotika, vitamina i prebiotika može imati dalekosežne učinke na zdravlje organizma, krvnih žila i srca. Ova prirodna sinergija djeluje kroz više mehanizama, pomažući u očuvanju zdravlja i smanjenju rizika od bolesti srca. Kako se sve više istraživanja okreće prema holističkoj podršci zdravlju uz smanjenje upotrebe lijekova, dodaci prehrani s ovim sastojcima postaju važan korak prema očuvanju zdravlja, bilo kao dodatak osnovnoj terapiji lijekovima ili kao moćno preventivno sredstvo.

Izvor:

Cicero, A. F. G., Fogacci, F., Bove, M., Giovannini, M., & Borghi, C. (2021). Impact of a short-term synbiotic supplementation on metabolic syndrome and systemic inflammation in elderly patients: a randomized placebo-controlled clinical trial. European journal of nutrition, 60(2), 655–663.

Hanna, M., Jaqua, E., Nguyen, V., & Clay, J. (2022). B Vitamins: Functions and Uses in Medicine. The Permanente journal, 26(2), 89–97

Uebanso, T., Shimohata, T., Mawatari, K., & Takahashi, A. (2020). Functional Roles of B-Vitamins in the Gut and Gut Microbiome. Molecular nutrition & food research, 64(18), e2000426. https://doi.org/10.1002/mnfr.202000426

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Probiotici

Probiotici – saveznici zdravlja. Što su, kako djeluju i zašto su važni?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednjih nekoliko godina probiotici su postali neizostavan dio razgovora o zdravlju probavnog sustava, imunitetu i općem blagostanju. Probiotici su živi mikroorganizmi, najčešće bakterije i kvasci, koji u odgovarajućim količinama mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje domaćina. Najpoznatije probiotičke bakterije pripadaju rodovima Lactobacillus i Bifidobacterium, dok se kvasci poput Saccharomyces boulardii također koriste u probiotičkim […]

Crijeva

Grčenje u crijevima – molim Vaše mišljenje

Bakterije

Mikrobiota: ključ zdravlja cijelog organizma

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjudsko crijevo dom je nevjerojatnoj zajednici mikroorganizama, poznatoj kao crijevna mikrobiota, koja igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Procjenjuje se da ljudsko tijelo sadrži oko 100 bilijuna bakterija, što nadmašuje broj ljudskih stanica. Ukupna masa mikrobiote u crijevu iznosi približno 1–2 kilograma. Ova kompleksna zajednica ne samo da pomaže u probavi, već ima dalekosežne učinke […]

Antimikrobni lijekovi

Antibiotici – brzi spas od zaraznih bolesti ili…

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteAntimikrobni lijekovi Antimikrobni lijekovi liječe bolesti izazvane mikrobima (mikroorganizmima). Po svom djelovanju mogu usporiti rast i razmnožavanje mikroba ili ih ubiti. Dijele se na antibiotike (protiv bakterijskih upala), antimikotike (protiv gljivičnih upala), antivirotike (protiv virusnih infekcija) i lijekove protiv parazitskih infekcija. Neki od antimikrobnih lijekova mogu djelovati na više različitih vrsta mikroorganizama. Ovi lijekovi spašavaju […]

BelVi

Pronađi svoj recept za zdravlje 

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Upala

Koje još pretrage trebam napraviti da bi se pronašao uzrok upale crijeva?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePrema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]