Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve više dokaza upućuje na to da prehrana može igrati značajnu ulogu u razvoju i upravljanju ovom bolešću.

Utjecaj prehrane na psorijazu

Prehrana može djelovati kao okidač ili olakšati simptome psorijaze. Ključni prehrambeni čimbenici koji pogoršavaju bolest uključuju visoki unos zasićenih masti, trans masti i jednostavnih šećera, koji su karakteristični za zapadnjačku prehranu. Zasićene masti i omega-6 masne kiseline iz prerađene hrane mogu potaknuti upalne procese u organizmu, dok jednostavni šećeri mogu povećati oksidativni stres i smanjiti djelovanje protuupalnih mehanizama u tijelu.

S druge strane, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama (prisutnim u masnoj ribi, orašastim plodovima i biljnim uljima poput lanenog i maslinovog ulja) pokazala je protuupalni učinak koji može ublažiti simptome psorijaze. Također, prehrana bogata vlaknima, posebno iz cjelovitih žitarica, mahunarki, voća i povrća, pomaže u regulaciji crijevne mikrobiote, koja ima važnu ulogu u održavanju zdravog imunosnog odgovora.

Dijetoterapija kao podrška liječenju

Mediteranska prehrana jedan je od najistraženijih prehrambenih obrazaca koji pokazuje pozitivne učinke na psorijazu. Ovaj obrazac prehrane uključuje visok unos voća, povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, ribe, orašastih plodova i maslinovog ulja, uz umjeren unos mesa i mliječnih proizvoda. Istraživanja su pokazala da su osobe koje se više pridržavaju mediteranske prehrane prijavile blaže simptome psorijaze.

Osim toga, smanjenje tjelesne mase može biti značajan čimbenik u smanjenju ozbiljnosti simptoma psorijaze. Studije su pokazale da osobe s pretilošću i psorijazom koje su smanjile tjelesnu masu imaju znatno poboljšanje stanja kože. Povremeni post i niskokalorične dijete također su istraživani kao mogući pristupi upravljanju bolešću, kao i bezglutenska prehrana s obzirom da osobe oboljele od psorijaze imaju povećan rizik obolijevanja od celijakije. 

Što kažu istraživanja?

Nedavno objavljeno istraživanje analiziralo je podatke 257 odraslih osoba s psorijazom koji su ispunili internetsku anketu. Procijenjena je usklađenost prehrane sudionika s različitim prehrambenim indeksima, uključujući Mediteranski indeks kakvoće prehrane, prehrambeni indeks DASH (engl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) te Indeks prehrane temeljen na namirnicama biljnog podrijetla. Težina psorijaze procijenjena je pomoću validiranog upitnika.

Ključni nalazi istraživanja:

  • Osobe s vrlo niskom usklađenošću s DASH dijetom i Indeksom prehrane temeljenim na namirnicama biljnog podrijetla imale su znatno veću vjerojatnost da prijave teži oblik psorijaze.
  • Veća konzumacija crvenog i prerađenog mesa bila je povezana s težim oblikom psorijaze, čak i kad se uzimao u obzir indeks tjelesne mase.
  • Unos voća, orašastih plodova i mahunarki bio je povezan sa slabijim intenzitteom psorijaze, ali ta povezanost nije bila neovisna o indeksu tjelesne mase.

Dobiveni rezultati upućuju na moguće koristi prehrambenih intervencija u poboljšanju ishoda liječenja osoba sa psorijazom. S obzirom na to koliko psorijaza utječe na tjelesno i mentalno zdravlje, uključivanje prehrambenih procjena u rutinsku skrb moglo bi pružiti dodatnu podršku oboljelima u upravljanju njihovim stanjem.

Suplementacija i psorijaza

Iako prehrana igra ključnu ulogu, neki dodaci prehrani mogu imati blagotvoran učinak kod oboljelih od psorijaze. Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalne procese i poboljšati simptome, dok vitamin D, često prisutan u topikalnim tretmanima za psorijazu, može imati dodatne prednosti kada se uzima oralno. Također, probiotici mogu pozitivno djelovati na crijevnu mikrobiotu i time neizravno utjecati na smanjenje simptoma psorijaze.

Zaključak

Postoji sve više dokaza koji podupiru ulogu prehrane u upravljanju psorijazom. Prehrana bogata biljnim namirnicama, siromašna zasićenim mastima i protuupalni prehrambeni obrasci poput mediteranske prehrane mogu pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju kvalitete života oboljelih. Uključivanje prehrambenih procjena u rutinsku skrb o oboljelima sa psorijazom može biti ključan korak prema boljem upravljanju bolešću.

Izvor:

Hawkins, P., Earl, K., Tektonidis, T. G., &Fallaize, R. (2024). The role ofdietinthe management ofpsoriasis: a scopingreview. Nutritionresearchreviews, 37(2), 296–330.

Garbicz, J., Całyniuk, B., Górski, M., Buczkowska, M., Piecuch, M., Kulik, A., &Rozentryt, P. (2021). NutritionalTherapyinPersonsSufferingfromPsoriasis. Nutrients, 14(1), 119.

Zanesco, S., Maruthappu, T., Griffiths, C. E. M., Dalrymple, K. V., Gibson, R., & Hall, W. L. (2025). Associationsbetweendietqualityindicesandpsoriasisseverity: resultsfromtheAskingPeoplewithPsoriasisabout Lifestyle andEating (APPLE) cross-sectionalstudy. British Journal ofNutrition, 1–36.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Komplikacije poremećaja prehrane

Komplikacije poremećaja prehrane – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePosljedica poremećaja prehrane o kojima se govori u ovom članku prvenstveno žele ukazati na niz komplikacija povezanih s otkazivanjem organa, psihičkim poremećajima i preuranjenom smrtnošću. Naime, nova studija obavljena u časopisu British Medical Journal ukazuje kako su rizici od ozbiljnih tjelesnih bolesti, psihijatrijskih poremećaja i prerane smrti znatno povećani kod osoba s poremećajima prehrane nakon […]

Varicella zoster Depositphotos_13851285_L

Kako na koži prepoznati Herpes zoster

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVirusne infekcije kože imaju raznolik oblik i bitno ih je prepoznati. Ponekad se na koži može javiti crvenilo praćeno osjećajem peckanja i bolovima uz vidljive mjehuriće, pa se može posumnjati da se radi o herpes zosteru. Premda opekotine kože uzrokovane toplinom ili, primjerice, kontaktom s gusjenicama mogu izgledati kao crvenilo s mjehurićima, kod herpes zostera […]

Vitamini Depositphotos_149029145_L

Vitamini i lijepa koža

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVitamini su od velike važnosti za zdravlje i ljepotu kože. Kako bi se to postiglo, pomaže raznolika i pravilna prehrana, no u ubrzanom tempu života vrlo često se obroci preskaču ili su jednoliki i nedovoljno hranjivi. Voće i povrće nisu dovoljno zastupljeni kao svakodnevni dio obroka, već se sporadično nađu na tanjuru, a proteinski dio […]

Koža

Kako se riješiti crvenila i svraba na licu?

Vitamin D Depositphotos_164628410_L

Jesen stiže – kako pobijediti umor i zadržati energiju

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Bol

Stanje nakon opekline – molim stručan savjet

Iz iste kategorije

Nutricionizam Depositphotos_707293304_L

Kruh od kiselog tijesta i zdravlje: što nam govori znanost?

Vrijeme čitanja članka: 4 minutePosljednjih desetak godina svjedočimo pravom porastu popularnosti kruha od kiselog tijesta. Na policama pekara, u restoranima, pa čak i na društvenim mrežama, o ovom se kruhu priča kao o zdravijoj alternativi običnom kruhu. Tvrdnje su brojne: od smanjenja glikemijskog indeksa, poboljšane probavljivosti, pa do tvrdnje da može pomoći osobama s intolerancijom na gluten. No što […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Kako hrana „razgovara“ s našim genima – uloga prehrane u očuvanju mozga i trikovi za prelazak na mediteransku prehranu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProblemi s pamćenjem i koncentracijom jedan su od ranih znakova Alzheimerove bolesti, međutim, loše kratkoročno pamćenje najčešće je normalna pojava koja dolazi sa starenjem, ali može biti uzrokovano i umorom, nedostatkom sna, stresom ili lošom prehranom. Da je prehrana moćno oružje u našim rukama pokazuje i činjenica da njome možemo upravljati našim genima. Novo istraživanje […]

Nutricionizam

Hrana koja štiti: antioksidansi protiv bolesti i starenja

Vrijeme čitanja članka: 7 minute

Nutricionizam

Klimatske promjene i hrana: Što ćemo jesti sutra ako danas ne djelujemo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKlimatske promjene već godinama oblikuju način na koji se proizvodi hrana, ali novi podaci otkrivaju tihe, ali ozbiljne posljedice koje često ostaju nezapažene. Osim što utječu na količinu prinosa, povišene razine ugljikova dioksida (CO₂) i više temperature povezane s globalnim zatopljenjem značajno smanjuju nutritivnu vrijednost mnogih prehrambenih kultura. U proteklih pola stoljeća, čovječanstvo je postiglo […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Loše vijesti za ljubitelje slatkog: sukraloza možda potiče apetit

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSukraloza je sintetsko sladilo koje se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima diljem svijeta. Njegova slatkoća je otprilike 385 do 650 puta veća od saharoze. Otkrivena je 1976. godine. Ovo sladilo bez nutritivne vrijednosti se proizvodi od saharoze postupkom u kojem se tri hidroksilne skupine na molekuli saharoze zamjenjuju s tri atoma klorida. Kako obična […]

Nutricionizam

Omega-3 masne kiseline: ključni saveznici u zaštiti srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOmega-3 masne kiseline, osobito eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA), dugo su bile u fokusu znanstvenih i nutricionističkih rasprava kao potencijalno ključne tvari za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Njihov unos putem prehrane ili dodataka ribljeg ulja našao je svoje mjesto u međunarodnim smjernicama, ali znanstveni dokazi nisu uvijek bili jednoznačni. Prehrambene smjernice brojnih zemalja, […]