Što trudnica uvijek treba imati uz sebe

U trudnoći je posebno važno svu relevatnu medicinsku dokumentaciju stalno imati uz sebe, jer su iznenadne, nemile situacije uvijek moguće.

Tada je trudnica najčešće prestrašena, često se ne može sjetiti bitnih činjenica (npr. koliko je uopće trudna, kako se zovu lijekovi koje možda troši i zašto, koja je krvna grupa i drugo), a vremena za prisjećanje možda i nema. Zato ćemo još jednom ponoviti što je to relevantna medicinska dokumentacija trudnice.

Nalazi ginekologa

  • Nalaz prvog pregleda u trudnoći
    Prvi pregled u trudnoći najdetaljniji je i uključuje podatke o zdravstvenom stanju obitelji i oba supružnika (obiteljska i osobna anamneza), podatke o prvom kliničkom i ultrazvučnom pregledu trudnice, podatke o zadnjoj menstruaciji, trajanju trudnoće i predviđenom terminu poroda, preporuke za određene pretrage (prenatalna djagnostika) i eventualne medikamente (najčešće folnu kiselinu i kombinirane preparate za trudnice) i termin sljedeće kontrole

  • Nalazi svakog sljedećg pregleda u trudnoći
    Svaki sljedeći pregled, bilo redovan, bilo izniman (zbog nekih hitnih ili zabrinjavajućih događanja) najčešće uključuje podatke o aktualnom kliničkom i ultrazvučnom nalazu trudnice, komentare nalaza učinjenih pretraga, podatke o trajanju trudnoće i upute za daljnje postupanje.

Laboratorijski nalazi

Iako su rezultati svih pretraga uneseni u nalaz ginekološkog pregleda, pametno je imati i te nalaze kod sebe, posložene kronološkim redom (od najnovijeg prema najranijem), a posebno istaknut treba biti originalni nalaz krvne grupe i Rhesus-faktora.

Ostalo

Ostali nalazi koje trudnica treba imati kod sebe su zadnji citološki, PAPA-test, nalaze ostalih specijalista ako trudnica boluje od neke bolesti zbog čega se kontrolira kod drugih specijalista, posebno istaknute podatke o eventualnoj alergiji na lijekove ili neke namirnice, lijekove koje uzima (ne po komadu, nego originalno pakiranje lijeka) i drugo.

Posebno je važno ne zaboraviti medicinsku dokumentaciju o trudnoći na putovanju, odnosno prilikom duljeg izbivanja iz mjesta stanovanja, a posebno prilikom putovanja u inozemstvo (tada je možda potrebna i dodatna medicinska dokumentacija, npr. za putovanje avionom i drugo).

Također, mudro je dovoljno rano imati pripremljenu torbu za rodilište, ako nema potrebe ranije, iza 37-og tjedna trudnoće. Odnosno, ako na pregledu ginekolog procijeni kako je lokalni nalaz promijenjen, ako trudnica počinje osjećati kontrakcije ili se počinje dešavati nešto drugo (izmjerene povišene vrijednosti arterijskog tlaka, neke druge subjektivne smetnje koje trudnica može imati), treba se razmišljati na način kako će vjerojatno biti potreban ostanak u bolnici.

Prema Murphijevom zakonu, kada je situacija hitna obično se nešto važno zaboravi. Kako se to ne bi desilo i trudnicama posjetiteljicama ovog portala, predlažemo postupanje prema ovim uputama.

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 1)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci

Vezana pitanja i odgovori