Smijeh kao lijek

Uspjehu, a naročito oporavku iza liječenja, mnogo pridonosi i osobni stav pojedinca. Od toga koliko će fatalistički biti raspoložen saznanjem dijagnoze (naročito ako se radi o malignomu ili nekoj drugoj bolesti s lošom prognozom), do toga da se uhvati u koštac s novonastalom situacijom i sve svoje resurse, fizičke i psihičke, usmjeri ka liječenju i oporavku.

Uspjehu, a naročito oporavku iza liječenja, mnogo pridonosi i osobni stav pojedinca. Od toga koliko će fatalistički biti raspoložen saznanjem dijagnoze (naročito ako se radi o malignomu ili nekoj drugoj bolesti s lošom prognozom), do toga da se uhvati u koštac s novonastalom situacijom i sve svoje resurse, fizičke i psihičke, usmjeri ka liječenju i oporavku.

Za neke ljude i inače u životu nema nepremostivih i nerješivih problema, pa se tako ponašaju i kada budu suočeni s teškom dijagnozom.

Neki, koji inače teške životne situacije rješavaju uspješno, na lakši ili teži način, suočeni s bolešću obeshrabre se, prepuste situaciji i postanu osobe koje njihova okolina ne prepoznaje.

Drugi, koji inače u životu ne pokazuju borbeni duh, u situaciji kada doznaju dijagnozu i lošu prognozu, pretvore se u prave borce i zapravo ni njima ni okolini nije jasna ta, svakako pozitivna preobrazba.

Obrazaca ponašanja ima još mnogo, cijela paleta raznih nijansi između navedenih, pa nitko unaprijed ne može sa sigurnošću reći kako će se ponašati u nekoj sasvim određenoj situaciji.

To su sve struci poznate situacije, te postoje razne grupe potpore za bolesnike oboljele od određenih bolesti, najčešće onih s lošom prognozom i onih koje umnogome utječu na kvalitetu svakodnevnog života oboljelih.

Postoje i tzv. univerzalne grupe potpore, koje njeguju neka opća načela kako se suočiti s teškom životnom situacijom, koja uključuje i bolest, kako lošu vijest priopćiti djeci, životnom partneru, obitelji, radnim kolegama, … i što pojedinac sam može učiniti kako bi se osjećao bolje.

Osobni stav „zauzeti se za sebe“ odličan je saveznik u borbi protiv svih životnih nedaća, pa tako i bolesti. A smijeh, dobro raspoloženje, pozitivan stav prema životu, … samo su dio širokog dijapazona osobnog stava i ponašanja u teškim životnim situacijama.

Važnost smijeha kao lijeka (i ostalih raspoloženja za bolje osjećanje) prihvaćena je i od strane struke, pa u svijetu postoje i posebni psihološki tretmani u klinikama u kojima se provodi liječenje osnovne bolesti, kao rutinski dopunski tretman u liječenju.

O važnosti smijeha kao lijeka rađene su i kliničke studije i jedna od recentnih, iz 2015. godine, pokazala je kako su apatična, bezizlazna raspoloženja, odbijanje medicinskih postupaka (jer „i tako neće biti koristi“) bili značajno reducirani u grupi bolesnika podvrgnuti terapiji smijehom, tj. u 19% ispitanih, dok u kontrolnoj skupini taj postotak nije iznosio niti 1%.

Važnost smijeha i pozitivnog stava prema životu istaknuta je i Svjetskim danom smijeha, koji se obilježava svake prve nedjelje u svibnju, od 1998. godine.

U siječnju te, 1998. godine, u Indiji, potaknuti dobrim rezultatima koje bavljenje jogom ima na duševni i fizički oporavak, odlučeno je svake prve nedjelje u svibnju posebno istaknuti utjecaj joge i duševnog mira na osobni prosperitet. Vremenom, kako je manifestacija uzimala maha, sadržaj se proširio, te se danas u više od 100 zemalja svijeta obilježava Svjetski dan smijeha, prigodnim manifestacijama.

I tamo gdje se posebno ne obilježava Svjetski dan smijeha pojedinci mogu prvu nedjelju u svibnju provesti šireći pozitivne vibracije oko sebe. A, nitko ne brani da se svi tako ponašamo cijele godine, zar ne?

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dobar život

Rezultati najopsežnije studije o sreći (Mauricio Wajngarten, MD)

Harvardska studija razvoja odraslih možda je najopsežnija studija ikada provedena, budući da je pratila svoje ispitanike tijekom njihovog čitavog odraslog života. Studija je započela u Bostonu,  1938. godine i do sada je već obuhvatila tri generacije: djedove i bake, roditelje i djecu. U studiju je uključeno više od 2000 osoba tijekom 85 godina longitudinalne studije. […]

Gluten free

Proso kao zvijezda 2023. godine

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2023. godinu Međunarodnom godinom prosa kako bi se povećala svijest o zdravstvenim prednostima ove drevne žitarice koja je postala popularna zbog svojih iznimnih nutritivnih vrijednosti. Proso podrazumijeva skupinu žitarica koje pripadaju obitelji trava. Postoji oko 600 različita vrsta prosa koje se međusobno razlikuju po boji, obliku i vrsti. U […]

CT

Hoću li zbog CT-a imati posljedice na moje zdravlje?

Belupo

Izmjerite svoje zdravlje uz Belupo

Pozivamo Vas na Belupovo tradicionalno mjerenje zdravlja ČUVAJMO ZDRAVLJE ZAJEDNO, koje će se održati u subotu, 6. svibnja, od 9 do 12 sati u Koprivnici na glavnom koprivničkom trgu.

Pomoć

Terapija – pomoć

Crijevna mikrobiota

Začini u službi zdravlja kroz prizmu moderne znanosti

Bilo snažne ili blaže, bilo gorke ili pak nešto neutralnije arome, začine koristimo u različitim oblicima – listove, koru, gomolj, pupoljak, korijen, cvijet ili sjemenku. Ono čime nas u prvi trenutak zavodljivo privuku jesu njihove živopisne boje i arome, međutim tisućljetna upotreba širom svijeta pokazala je kako iza tog šarma stoji niz zdravstvenih blagodati, a […]

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Trolinijski endometrij

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?