Križne reakcije: još jedna nevolja za alergičare

Alergija je pretjerani odgovor organizma na inače bezazlene tvari, kao što su primjerice pelud, životinjska dlaka ili neke prehrambene namirnice. Među alergijskim bolestima najčešći su sezonski alergijski rhinitis te cjelogodišnji alergijski rhinitis…

Alergija je pretjerani odgovor organizma na inače bezazlene tvari, kao što su primjerice pelud, životinjska dlaka ili neke prehrambene namirnice. Među alergijskim bolestima najčešći su sezonski alergijski rinitis (peludna groznica, polenoza) te cjelogodišnji alergijski rinitis (uzrokuju ga grinje kućne prašine i spore plijesni). Po učestalosti slijede alergijske reakcije na različite sastojke hrane (prehrambene namirnice, aditive, konzervanse, prehrambene boje) koje se najčešće očituju kožnim simptomima, kao urtikarija ili alergijski dematitis (neurodermitis).

Neprestana bitka sa alergijama na pelud drveća, trava i korova može biti vrlo izazovna i zamorna, a slično je i u slučaju prehrambenih alergija.  No, da bi priča bila još kompliciranija, alergičarima u sezoni alergija prijeti još jedna opasnost, a to je križna alergija.

Frustrirajući svijet križnih alergijskih rekacija

Zvuči nevjerojatno, ali križna reakcija je uzrok zašto primjerice osobe alergične na pelud breze osjete svrbež u ustima dok jedu jabuku.  Razlog toj reakciji su proteini, koji su strukturno toliko slični među različitim biljkama i namirnicama da imunološki sustav ne može prepoznati razliku između primjerice peludi breze i kore jabuke.  Tada antitijela koja reagiraju na „standardni“ alergen (pelud) reagiraju na posve drugi (hranu) uzrokujući dobro poznate simptome alergije.

Procjenjuje se da oko 10 % pučanstva pati od križnih reakcija, a najčešći uzročnici neugodnih reakcija su voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke pa čak i začini koji svi redom dijele slične potencijalno alergene proteine s peludi drveća, trava i korova.  Ipak , neke su vrste voća i povrća iz iste porodice „aktivnije“ od drugih. Jabuke, primjerice, češće izazivaju reakciju nego što to čine kruške, a trešnje i breskve su po tom pitanju znatno „problematičnije“ nego što su to marelice i šljive.

Da bi priča bila još kompliciranija, i unutar iste vrste voća postoje razlike u sortama. Studije tako na primjeru jabuke pokazuju da zlatni delišes ima znatno viši udio alergenih proteina nego što to ima sorta Santana.

Najčešće križne reakcije između peludi i namirnice uključuju:

  • Breza: jabuka, breskva, kruška, trešnja, lješnjak, celer, šljiva, badem, krumpir, marelica, kivi, mrkva, korijandar, kim, komorač, anis, kiki riki, pšenica
  • Ambrozija: banana, lubenica, dinja, krastavci i tikvice
  • Trava: dinja, krumpir, rajčica, lubenica, naranča, lješnjak, peršin, trešnja
  • Pelin: celer, mrkva, suncokret, med
  • Kikiriki: mahunarke, trave, pšenica, kukuruz
  • Latex: avokado, krumpir, banana, rajčica, kesten, kivi, mrkva

Nažalost, alergolozi ne mogu sa sigurnošću utvrditi jesu li simptomi uzrokovani križnom reakcijom ili izravnom alergijom na određenu namirnicu. Naime, istraživanja pokazuju da osobe koje su alergične na pelud breze na skin prick testu ili testu krvi pokazuju reakciju i na jabuku, mrkvu ili kikiriki čak iako ne reagiraju u stvarnosti na te namirnice.  Takav lažni test otežava posao alergolozima, zbog čega su u novije vrijeme razvijeni  tzv. „component“ testovi koji dopuštaju dublju analizu i identifikaciju alergena.

Mudro protiv križnih reakcija

Križne reakcije su uistinu neugodne no rijetko eskaliraju do mjere anafilaktičkog šoka da mogu ugroziti život. Ipak postoje mjere koje svatko s križnim reakcijama (uz standardne mjere obrane od alergije na pelud)  može poduzeti kako bi umanjio svoj rizik od opasnih alergijskih reakcija:

  • u slučaju dokazane križne reakcije izbjegavajte sporne namirnice,
  • konzumirajte kuhano i pirjano voće i povrće jer se termičkom obradom gube učinci križne alergije,
  • izbjegavajte sporne namirnice u cjelovitom obliku – sjeckanjem , ribanjem , cijeđenjem soka smanjit će se alergeni potencijal,
  • obrada namirnice u mikrovalnoj pećnici također može pomoći te
  • izbjegavajte alkohol i intenzivnu tjelovježbu jer mogu intenzivirati simptome križne reakcije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Prehrana

Operirao sam slijepo crijevo

Djeca

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Nutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Glavobolja

Kako se prehranom boriti protiv glavobolja

Prema međunarodnoj klasifikaciji glavobolja postoji čak 14 različitih vrsta glavobolja. Glavobolje su glavni uzročnik privremene nesposobnosti za rad u osoba mlađih od 50 godina, a procjenjuje se da je prevalencija glavobolje u svijetu oko 14%. Glavobolje pogađaju žene dva do tri puta češće nego muškarce. Također, napadi glavobolje u ženskoj populaciji su jači, dulje traju […]

Anovulacija

Proteini sirutke korisni za žene s PCOS

Sindrom policističnih jajnika zahvaća između 6 i 9% žena reproduktivne dobi diljem svijeta, a obilježavaju ga metabolička disfunkcija, hormonski disbalans, pojačana dlakavost, kronična anovulacija, ciste na jajnicima i neplodnost. Također, pojavljuju se i inzulinska rezistencija, poremećaj tolerancije glukoze kao i hiperinzulinemija. Uz pretilost navedena stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa […]

Mršavost

Kako se udebljati?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]