Boravak na suncu u trudnoći

Kako bi sunčanje i ljetovanje i u trudnoći doista bili ugodni i sigurni za zdravlje i trudnice i njenog nerođenog djeteta, potrebno je pridržavati se uobičajenih uputa za zdravo sunčanje...

Trudnoća nije razlog da se uskrati ljetovanje i boravak na suncu. No kako bi sunčanje i ljetovanje i u trudnoći doista bili ugodni i sigurni za zdravlje i trudnice i njenog nerođenog djeteta, potrebno je pridržavati se uobičajenih uputa za zdravo sunčanje, koje svake godine otprilike u ovo vrijeme ističu dermatolozi. Pametnih savjeta nikada nije previše, stoga ćemo ponoviti što to znači pametno i zdravo sunčanje, s posebnim osvrtom na što trudnica (koja je inače zdrava) dodatno treba obratiti pozornost.

U trudnoći je koža osjetljivija na nokse, pa tako i na sunčeve zrake. Lakše se jave opekline, koje su u trudnoći posebno neugodne i dugotrajnije, neke promjene na koži (npr. hiper- i hipo- pigmentacije koje postoje od prije trudnoće) dodatno se istaknu i povećaju, a ponekad zaostanu i iza trudnoće itd. Zato je važno dobro se zaštiti kremama s višim zaštitnim faktorom (svakako višim od onih koji se koriste izvan trudnoće), pokrivalima za glavu, sunčanim naočalama, ... Naročitu pozornost treba obratiti na inače osjetljivije dijelove tijela, kao što su lice, oči, usnice, dekolte. Također, treba izbjegavati boravak na suncu oko podneva (odnosno između 11-17 sati u našem podneblju), kada je UV-zračenje najjače, a i inače je preporučljivije boraviti u hladu, gdje se također može dobiti lijepu osunčanu boju.

U trudnoći dolazi i do promjena u autotermoregulaciji, pa je tjelesna temperatura trudnice često za oko 1 stupanj viša nego izvan trudnoće. Organizam se sam brani na način da se pojačano znoji, što kaskadnim reakcijama dovodi i do sniženja arterijskog tlaka, ubrzane srčane akcije, preusmjeravanja krvotoka, ... te uslijed ovih obrambenih mehanizama organizma majke može doći do poremećaja u opskrbi krvlju posteljice i fetusa.

Nije manje važno istaknuti značaj pravilno odabranog kupaćeg kostima. Kupaći kostim treba biti udoban, bez dodatnih vezica i ukrasa i nije preporučljivo biti u mokrom kupaćem kostimu; mokri kupaći kostim (kao i donje rublje općenito) pogoduje razvoju urogenitalnih infekcija, koje u trudnoći, neovisno o liječenju, često znaju imati vrlo neugodne i dugotrajnije simptome. Jednodjelni ili dvodjelni – prema ukusu.

Naposljetku, posebno ćemo naglasiti kako se zapravo boravak na suncu (uz pridržavanje svih mjera zaštite i opreza) preporuča i u trudnoći, iz više razloga. Primjerice, sunce je neophodno za stvaranje vitamina D u organizmu, koji je odgovoran za zdravlje muskuloskeletnog sustava i dobro raspoloženje (štoviše, nedostatak vitamina D povezan je i s tzv. sezonskim poremećajem ponašanja, koji se često dijagnosticira u zimskom periodu).

Nešto i o preparatima za samotamnjenje u trudnoći

Neke žene sklonije su koristiti preparate za samotamnjenje tijekom cijele godine, a neke iste koriste i ljeti, na moru, te tako postižu preplanulu put.

Preparati za samotamnjenje (u vidu krema, losiona, sprejeva, zatim tableta za peroralnu uporabu i drugo) dermatološki su testirani i prema dosadašnjim saznanjima sigurni su za primjenu izvan trudnoće.

O preparatima za samotamnjenje koji su danas na tržištu nema dovoljno dokaza o njihovu učinku na trudnoću, kako na organizam trudnice, tako i na njeno nerođeno dijete, stoga je preporuka NE koristiti preparate za samotamnjenje tijekom tudnoće, ponajprije zbog mogućih i nepredvidljivih alergijskih reakcija.

 

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 2)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci

Vezana pitanja i odgovori