Prehrana u trudnoći

Treba li trudnica posebno paziti na prehranu? Treba li se nečega odricati, a neke namirnice dodatno uključiti u prehranu? Napokon, treba li „jesti za dvoje“?

Treba li trudnica posebno paziti na prehranu? Treba li se nečega odricati, a neke namirnice dodatno uključiti u prehranu? Napokon, treba li „jesti za dvoje“?

Ova i još mnoga druga pitanja u vezi prehrane u trudnoći uobičajena su u svake trudnice, pa i u one koja nije prvi puta trudna. Štoviše i u onih trudnica koje se inače amaterski ili profesionalno bave nutricionizmom.

Za početak, trudnica NE treba jesti za dvoje. A sada slijedi demistifikacija još nekih uvriježenih shvaćanja.

U trudnoći, zbog raznih procesa na staničnom nivou, trudnica ima pojačani apetit, a također se i potreba za dnevnim unosom energije povećava za oko 300 kcal/dan. Istovremeno je usporena probava, pa proces probavljanja hrane traje dulje nego izvan trudnoće, tj. oko 58 sati, umjesto uobičajenih 52 sata. Posljedično tomu, mogući su problemi sa stolicom (koja je u trudnoći vrlo često prilično otežana i trudnice nerijetko pate od zatvora), nije rijetka pojava mučnina i povraćanja itd. Neka od ovih stanja zahtijevaju i bolničko liječenje, primjerice prekomjerno povraćanje u trudnoći (lat. Hyperemesis gravidarum), praćeno elektrolitskim disbalansom i općim lošim stanjem.

Trudnicama se preporuča posebno paziti na pripremu obroka. U tom se smislu savjetuje sljedeće:

Namirnice koje je potrebno kuhati ili peći treba pripremati na odgovarajući način, pazeći da iste budu pripremljene na preporučenoj temperaturi i tijekom dovoljnog vremena. Nedovoljno kuhane i pečene namirnice mogu biti izvor neugodnih probavnih smetnji i infekcija,
ne pretjerivati s konzumacijom jetre i jetrenih proizvoda, jer isti mogu sadržavati visoke količine vitamina A,
ne pretjerivati ni s konzumacijom ribe. U tom smislu postoje posebne preporuke za izbjegavanje određenih vrsta ribe (i općenito morskih plodova) od strane američkih medicinskih udruženja, no u našem podneblju ovo i nije previše važno (osim ako se ne razmišlja o nekim uvoznim egzotičnim ribljim i sličnim specijalitetima). Također, nastojati ne konzumirati nepasterizirano mlijeko i mliječne proizvode od nepasteriziranog mlijeka (razne sireve itd.), kao i nepasterizirane sokove, dobro isprati voće i povrće, koje je i preporučljivo jesti sirovo, ne pretjerivati s konzumacijom kave i čaja. Ako ste se možda upravo zapitali, ovi napitci nisu zabranjeni trudnicama, ali jedna šalica dnevno je – sasvim dovoljna.

O tzv. kombiniranim preparatima za trudnice

Ovi preparati, koji sadrže različite količine i omjere više vitamina i minerala, na tržištu su najčešće u vidu tableta za oralnu primjenu, deklarirani su kao dodaci prehrani i u slobodnoj su prodaji.

Općenito govoreći, uz raznovrsnu i primjerenu prehranu (koja nutritivno i energetski zadovoljava potrebe organizma trudnice), najčešće nisu potrebni dodatni preparati, iako se isti uobičajeno preporučaju trudnicama (najčešće zbog sadržaja fluora i magnezija). Štetni nisu, ima studija koje potkrepljuju dobrobiti njihove konzumacije u trudnoći, pa ako je trudnica zainteresirana za neki od tih preparata slobodno se može dodatno informirati i u ljekarnama.

Na kraju ćemo napomenuti kako postoje posebne tablice za prehranu u trudnoći, u kojima su navedene mnoge namirnice s njihovom kalorijskom vrijednošću i količinama koje se preporučaju u trudnoći. Ove tablice svaka zainteresirana trudnica može dobiti u ordinaciji nadležnog ginekologa, ili na vjerodostojnim internetskim stranicama, čiji sadržaj nadziru stručnjaci – kao što je ova stranica, koju ste upravo posjetili.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Ginekolog

Izostanak menstruacije – molim savjet

Cistocela

Cistocela

Cistocela je protruzija mokraćnog mjehura u rodnicu koja nastaje zbog defekta dna zdjelice. Prolaps genitalnih organa je poremećaj koji pogađa žene svih životnih dobi. Rizik raste s godinama života pogotovo ulaskom u postmenopauzu pa oko polovice žena starijih od 55g ima neki oblik prolapsa. Rizični čimbenici koji pogoduju nastanku prolapsa su trudnoća, teški vaginalni porodi […]

Folna kiselina

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Niski progesteron

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]

Dijete

Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D2 (ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem […]

Menstruacija

Mogu li sa sigurnošću isključiti trudnoću?

Iz iste kategorije

Ginekologija

Je li moguće da imam urinarnu infekciju ili upalu jajnika, možda bubrežni kamenci?

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Hematom ili neka druga tvorba?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]