Abortus – praktični savjeti

Odluka o prekidu uredne, ali neplanirane i neželjene trudnoće nikada nije jednostavna. Što ženu vodi takvoj odluci najbolje zna ona sama. Najčešći razlozi…

Abortus je latinski naziv za prekid trudnoće, koji može biti namjerni ili spontani.

U ovom nastavku bit će riječi o namjernom pobačaju (lat. Abortus artificialis), sa stajališta najčešćih nedoumica žena koje su se odlučile za namjerni prekid neželjene trudnoće.

Odluka o prekidu uredne, ali neplanirane i neželjene trudnoće nikada nije jednostavna. Što ženu vodi takvoj odluci najbolje zna ona sama. Najčešći razlozi koje žene koje se odluče na namjerni pobačaj su nepovoljan vremenski trenutak (najčešće poslovne i/ili financijske prirode), neadekvatan partner (partner koji se ipak nije pokazao odgovornim i kojega žena ipak ne vidi kao oca svojeg djeteta), njena novodijagnosticirana bolest i neizvjestan ishod liječenja iste itd.

O namjernom pobačaju vode se rasprave u svim društvima i na svim razinama, svatko ima nešto za reći, ne samo liječnici. Na drugačiji način će o ovoj tematici raspravljati liječnici (ne samo ginekolozi), pravnici, političari, teolozi/svećenici, narod.

Koliko je ova tematika kompleksna možda ponajbolje pokazuje činjenica kako je u našoj državi regulirana zakonom iz 1978. godine, a zakonodavstvo kojim se regulira namjerni prekid trudnoće vrlo je šaroliko i neujednačeno ne samo u svijetu, nego i unutar Europske unije. Po svemu sudeći, ni naše vladajuće strukture neće dirati ovaj „vrući krumpir“, pa kako bi sve bilo unutar zakonskih okvira, važno je imati na umu neke činjenice, o kojima će biti riječi u nastavku.

Ne ulazimo u moralne dvojbe žene/para koja/koji se odluči na namjerni prekid trudnoće, ni ginekologa koji obavlja zahvat, kao ni u pitanje ne-korištenja (ili nepravilnog korištenja) kontracepcije itd.

U situaciji kada se odluči na ovaj korak, žena najčešće ima tisuću pitanja, bez odgovora, ili bez pravih odgovora. I tu nastupamo mi – korisnim savjetima, uputama, odgovorima.

Slijedi nekoliko najčešćih praktičnih savjeta za žene koje su se odlučile na namjerni prekid neplanirane i neželjene trudnoće:

Svaka žena generativne dobi, koja je imala nezaštićene spolne odnose (ili jedan), neovisno o fazi menstruacijskog ciklusa, po izostanku očekivane menstruacije treba učiniti tzv. kućni, urinski test na trudnoću (u slobodnoj je prodaji u ljekarnama). Test na trudnoću nije 100% pouzdan, pa ako je i negativan, a postoji opravdana sumnja na trudnoću, sljedeći korak je odlazak ginekologu (koji se ne treba odgađati!), koji će obaviti pregled, a u dvojbenim situacijama uputit će i na određivanje betaHCG-a, tzv. hormona trudnoće, iz krvi. Pozitivan nalaz betaHCG-a pouzdan je, tj. definitivno ukazuje na trudnoću.
Žene generativne dobi koje nemaju redovite menstruacijske cikluse, ne mogu se osloniti na izostanak menstruacije. U njih se preporuča oko dva-tri tjedna od nezaštićenog spolnog odnosa učiniti tzv. kućni test na trudnoću i dalje postupiti kako je već spomenuto.
U slučaju da se potvrdi trudnoća (uredna, unutar maternice, s pozitivnom cirkulacijom u embrija), treba se obaviti (ultrazvučni) pregled u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se planira obaviti zahvat; taj se pregled plaća prema cjeniku dotične zdravstvene ustanove. Ako se pregledom u bolnici potvrdi uredna trudnoća, manja od 10 tjedana veličine ploda, odredit će se termin za obavljanje zahvata (pazi se da i na dan zahvata trudnoća nije veća od 10 tjedana veličine ploda).
Na dan zahvata potrebno je doći u bolnicu u jutarnjim satima s nalazima krvne slike, koagulacije, te krvne grupe i Rh-faktora, kao i osobnim stvarima za jednodnevni boravak u bolnici. Što se tiče vremena provedenog u bolnici, najčešće se oko 2 sata iza zahvata žena otpušta iz bolnice, ako se nešto nepredviđeno ne dogodi tijekom zahvata, odnosno netom po obavljenom zahvatu.
Uobičajeno se preporuči kontrola oko 2 tjedna iza zahvata, kod nadležnog ginekologa.
Važno je napomenuti kako sve što se tiče namjernog pobačaja žena osobno plaća. Cijena samog zahvata ovisi o odabiru anestezije (opća je nešto skuplja od lokalne), te o metodi (na izbor su kirurški pobačaj, tj. klasična kiretaža s vakuum aspiracijom ili medicinski pobačaj, s lijekovima. Ne izvode se oba tipa zahvata u svim zdravstvenim ustanovama, pa je uputno o ovome se prethodno raspitati u samoj ustanovi). Prije operacijske pretrage također žena osobno plaća (nadležni ginekolog ili liječnik opće/obiteljske medicine nije dužan izdati uputnice). Također, cijene nisu u svim zdravstvenim ustanovama iste, pa je uputno i o tome se unaprijed informirati.
Žena koja je neplanirano ostala trudna unatoč korištenju kontracepcije (kako je u ranijim tekstovima pisano, ni jedna metoda kontracepcije nije 100% učinkovita!), razmislit će o nekoj drugoj metodi kontracepcije, odnosno o drugoj oralnoj hormonskoj kontracepciji (ako je upravo tijekom uzimanja OHK zanijela), ili će nastaviti s onom koju je koristila, ali će obratiti veću pažnju na upute o primjeni te određene kontracepcije.
Žena koja je neplanirano ostala trudna, a nije koristila kontracepciju, svakako bi se odgovorno ponijela da iza zahvata ozbiljno razmisli o jednoj od mnogih metoda kontracepcije koje su joj na izbor. Pri tom je najneodgovornije osloniti se na metodu tzv. plodnih i neplodnih dana.
Odgovorna žena generativne dobi, koja je prošla kroz ovaj nimalo psihički i emotivno ugodan postupak, svakako će započeti razgovor s nadležnim ginekologom o kontracepciji i neće se dovesti u situaciju da ponovno iskusi ovo već proživljeno iskustvo. Iako nije rijetkost da se neplanirana trudnoća opet „dogodi“, pa i više puta, no, ako se već jednom i desila, treba se nastojati poduzeti sve da se ne desi ponovno.

Za kraj imamo potrebu istaknuti kako ne osuđujemo nikoga ni zbog kakvih odluka, a najmanje su ginekolozi ti koji će držati prodike. Zato savjete ginekologa o primjeni kontracepcije treba shvatiti dobronamjerno, brigom za ženino ponajprije reproduktivno zdravlje, što je u našem društvu danas gotovo imperativ. U situaciji kada su demografski pokazatelji poražavajući, još je važnije odgovorno se ponašati prema samome sebi, kao i prema drugima (prema partneru), kako bi se i roditeljstvo ostvarilo doista u za sve pogodnom trenutku.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Cistocela

Cistocela

Cistocela je protruzija mokraćnog mjehura u rodnicu koja nastaje zbog defekta dna zdjelice. Prolaps genitalnih organa je poremećaj koji pogađa žene svih životnih dobi. Rizik raste s godinama života pogotovo ulaskom u postmenopauzu pa oko polovice žena starijih od 55g ima neki oblik prolapsa. Rizični čimbenici koji pogoduju nastanku prolapsa su trudnoća, teški vaginalni porodi […]

Ginekolog

Izostanak menstruacije – molim savjet

Folna kiselina

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Niski progesteron

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]

Dijete

Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D2 (ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem […]

Menstruacija

Mogu li sa sigurnošću isključiti trudnoću?

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Je li moguće da imam urinarnu infekciju ili upalu jajnika, možda bubrežni kamenci?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Hematom ili neka druga tvorba?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]