Što su eliminacijske dijete?

Sumnjate li da imate osjetljivost na gluten ili mliječne proizvode, ali ne znate točno što je uzrok vaših tegoba, tada se preporuča provesti eliminacijsku dijetu.

Sumnjate li da imate osjetljivost na gluten ili mliječne proizvode, ali ne znate točno što je uzrok vaših tegoba, tada se preporuča provesti eliminacijsku dijetu. Eliminacijska dijeta kratkoročni je prehrambeni plan koji se provodi s ciljem identifikacije problema koji potječu iz prehrane, a uzrokuju alergije, intolerancije ili aktiviraju simptome poput nadimanja, boli u zglobovima, umora ili problema s kožom poput ekcema.

Ne postoji jedinstveni protokol eliminacijske dijete već se on prilagođava stanju, no uglavnom se provodi u dvije faze. U prvoj fazi sumnjive namirnice eliminiraju se tijekom 4 do 8 tjedana, a nakon tog perioda ponovno se uvode, jedna po jedna. Ako ponovno uvedena namirnica ne izazove tegobe, tada se ona može zadržati u prehrani ili se jednostavno uklanja s popisa sumnjivih namirnica. Sve one namirnice za koje se ponovnim uvođenjem utvrdi da izazivaju neke neugodne simptome, iz prehrane se trajno uklanjaju kako bi se na taj način ublažili ili čak potpuno riješili problemi.

Najčešće se eliminira 8 namirnica
Za većinu prehrambenih alergija odgovorno je 8 uobičajenih namirnica, a radi se o pšenici, mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima, soji, ribi, školjkama, orašastim plodovima i kikirikiju. No alergiju mogu izazivati i neke druge namirnice, tako da sve imalo sumnjive namirnice valja staviti na listu potencijalno problematičnih.

Eliminacijske dijete ne provode se samo kod alergija
Ova metoda otkrivanja problematičnih namirnica može se primijeniti i kod upalnih stanja poput artritisa i psorijaze kod kojih simptome bolesti mogu izazivati rafinirani šećer, procesirane namirnice, biljke iz porodice Solanaceae (pomoćnice), gluten, mliječni proizvodi i soja. Kod sindroma iritabilnog kolona provodi se FODMAP eliminacijska dijeta kod koje se izbacuje i testira hrana, poput jabuka i luka, koja prirodno sadrži tvari koje naše bakterije u crijevima mogu fermentirati i tako izazivati nakupljanje plinova. Posebna eliminacijska dijeta može se provoditi kod migrena ili GERB-a.

Osim hrane ponekad valja eliminirati pića
Od pića najčešće se eliminiraju industrijski sokovi, kava, crni čaj i alkohol. U razdoblju eliminacijske dijete, važno je odreći se najdraže jutarnje kave jer inače dijetu nema smisla provoditi. Također, važno je dijetu provoditi pravilno. Primjerice kod eliminacije pšenice, valja eliminirati i namirnice poput kuskusa ili pira jer se radi o pšenici. Također, valja pripaziti da soju i mliječne proizvode koji se često koriste kao dodaci u raznim proizvodima. Osim toga, nije uputno izbaciti iz prehrane više namirnica nego što je to potrebno jer to može dovesti do iscrpljenosti.
Dobro provedena eliminacijska dijeta može biti izuzetno korisna za poboljšanje općeg stanja organizma. Ključ je provesti ju što preciznije, u idealnim uvjetima uz stručnu pomoć nutricionista.

 

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]