Voće i povrće sve siromašnije vitaminima i mineralima

Univerzalna preporuka glasi: jedite što više voća i povrća. No, istraživanja pokazuju kako unazad 50 godina voće i povrće gubi na svom nutritivnom bogatstvu…

Univerzalna preporuka za što kvalitetniju prehranu s obiljem nutrijenata glasi: jedite što više voća i povrća. Međutim, istraživanja pokazuju kako unazad 50 godina voće i povrće gubi na svom nutritivnom bogatstvu. Fenomen gubitka nutrijenata trenutno istražuje nekoliko skupina znanstvenika. Za sada se najuvjerljivijim razlogom ovog negativnog trenda smatra masovni uzgoj. Prenapučivanje obradive površine kulturama neminovno dovodi do nižeg udjela nutrijenata u voću i povrću, a rezultati istraživanja pokazuju kako to smanjenje može varirati između 5 i 40%, a vrijedi ponajviše za vitamine, minerale i proteine.

Poljoprivreda kojoj je cilj maksimalni prinos na određenom prostoru jest razlog opadanja nutrijenata u hrani, ali nije jedini. Uzgajanje hrane na jednom području dugi niz godina može u velikoj mjeri iscrpiti tlo zbog čega je i hrana uzgajana na iscrpljenom tlu siromašnija nutrijentima.

Kako maksimalno iskoristiti nutrijente iz voća i povrća

S obzirom da je danas hrana siromašnija nutrijentima, kako bi zadovoljili sve potrebe organizma moramo se truditi iskoristiti maksimum iz naših namirnica, a to možemo učiniti u nekoliko koraka.

Idealno bi bilo kupovati lokalno uzgojene namirnice koje ne prelaze dug put od polja do stola, jer u transportu i samim stajanjem voće i povrće gubi vitamine i minerale.

Konzerviranje smrzavanjem izvrsna je metoda kojom se čuva hrana. Hrana koja se smrzava na vrhnuncu zrelosti i neposredno nakon branja može imati viši udio vitamina i minerala u usporedbi sa svježim namirnicama koje su nekoliko dana čuvane u hladnjaku.

Instinktivno prilikom kupnje biramo velike i sjajne plodove pravilnih oblika, međutim kvrgavo voće i povrće manjih dimenzija može biti itekako nutritivno vrijedno. Primjerice organsko voće i povrće obično je manjih dimenzija u usporedbi s hranom iz konvencionalnog uzgoja, no znamo kako organski uzgojene namirnice sadrže manje pesticida ili ih ne sadrže uopće.

Prilikom kuhanja povrće ne bi trebali sjeckati na jako sitne komade jer se izloženošću zraku i temperaturi gube nutrijenti. Veći komadi povrća primjerice u salati ili varivu sadržavat će veći udio nutrijenata, osim u slučaju češnjaka. Koristan spoj alicin iz češnjaka, za kojeg se vjeruje da ima antikarcinogeno djelovanje, najaktivniji je kada je češnjak sitno usitnjen i takav izložen zraku barem 10 minuta prije konzumacije.

Kuhanje povrća valja smanjiti na minimum, te smanjiti njihov kontakt s vodom. Vitamini i poneki minerali mogu curiti u tekućinu prilikom kuhanja stoga se za pripremu povrća savjetuje kuhanje na pari, kratko blanširanje i kratko pirjanje. Naravno, i tu postoje neke iznimke poput rajčice i mrkve, koje duljim kuhanjem imaju više biološki iskoristivih karotena.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Djeca

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Nutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

Bijelo

Pojavile su mi se bijele fleke, nedostaje li mi možda vitamina?

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Anovulacija

Proteini sirutke korisni za žene s PCOS

Sindrom policističnih jajnika zahvaća između 6 i 9% žena reproduktivne dobi diljem svijeta, a obilježavaju ga metabolička disfunkcija, hormonski disbalans, pojačana dlakavost, kronična anovulacija, ciste na jajnicima i neplodnost. Također, pojavljuju se i inzulinska rezistencija, poremećaj tolerancije glukoze kao i hiperinzulinemija. Uz pretilost navedena stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa […]

Alergije

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Posljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Imunitet

Kako podići imunitet?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]