Osteoartritis koljena – 1 dio

Što je osteoartritis koljena i kod koga se javlja? Osteoartritis koljena je kronična degenerativna bolest koja nastaje kao posljedica upalnih procesa u zglobu koljena. Upalni procesi popraćeni su sljedećim događajima: - smanjenje debljine zglobne hrskavice koja u iznimnim situacijama može i napuknuti; - zadebljanje kostiju koje se nalaze u zglobu i pojava osteofita; - povećana aktivnost okolnih tkiva; - dodatna proizvodnja sinovijalne tekućine...

Što je osteoartritis koljena i kod koga se javlja?

Osteoartritis koljena je kronična degenerativna bolest koja nastaje kao posljedica upalnih procesa u zglobu koljena. Upalni procesi popraćeni su sljedećim događajima:

smanjenje debljine zglobne hrskavice koja u iznimnim situacijama može i napuknuti;
zadebljanje kostiju koje se nalaze u zglobu i pojava osteofita;
povećana aktivnost okolnih tkiva;
dodatna proizvodnja sinovijalne tekućine uz otok koljena, uvriježen naziv ''voda u koljenu'';
zadebljanje kapsule zgloba u korelaciji sa stupnjem bolesti.
Simptomi bolesti, u pravilu, se pojavljuju relativno sporo i postaju sve izraženiji s pogoršanjem bolesti. Bol u zglobu koljena, osjećaj ukočenosti i pritiska ili pak gubitak opsega pokreta samo su neki od simptoma koji upućuju na potencijalni osteoartritis koljena.

Većina bolesnika koji obole od ove degenerativne bolesti su osobe starije od 65 godina, međutim bolest može zahvatiti i druge specifične skupine s povećanim rizikom za razvoj bolesti. Faktori rizika koji osobe čine podložnijima za razvijanje osteoartritisa koljena, osim dobi su:

spol – žene su podložnije razvoju bolesti, iako do danas nije detaljno pokazano zbog čega;
pretilost – povećana tjelesna težina predstavlja dodatni pritisak na zglob koljena što se dugoročno negativno odražava na funkciju zgloba. Dodatno, masno tkivo proizvodi proteine (citokine) koji mogu inducirati štetne upale oko i unutar zgloba;
ozljede zgloba koljena – zadobivene ozljede prilikom bavljenja sportom ili kao rezultat nezgode . Čak i ozljede koje su se dogodile prije mnogo godina i u međuvremeno su zacijeljene, doprinose ukupnom riziku;
određena zanimanja – ako posao osobe uključuje zadatke koji stavljaju repetitivni stres na zglob koljena;
genetska predispozicija – neke osobe nasljeđuju tendenciju za razvoj bolesti;
deformacije kostiju – osobe koje su rođene s deformiranim zglobom koljena ili imaju oštećenu zglobnu hrskavicu.
U cilju smanjenja simptoma, te ovisno o dijagnosticiranom stupnju osteoartritisa i individualnoj boli prisutnoj kod oboljele osobe koristi se kombinacija farmakološke i nefarmakološke terapije. Budući da se radi o kroničnoj bolesti, postoje razdoblja pojačanih simptoma čiji je zajednički naziv recidiv, ali isto tako postoje razdoblja bez prisutnih simptoma koja se nazivaju remisija. U cilju zaustavljanja ovog ireverzibilnog procesa, pored standardne medicinske i fizikalne terapije, preporučuje se umjerena tjelesna aktivnost, adekvatni nutritivni status i kontinuirani preventivni pregledi.

Uzroci i proces nastanka bolesti

Prema rezultatima kliničkih studija svako druga odrasla osoba tijekom života će razviti simptome osteoartritisa koljena. Točan uzrok nastanka bolesti je nepoznat, ali se smatra da je on rezultat sinergije faktora rizika koji u konačnici utječu na ispoljavanje same bolesti.  Bolest nastaje relativno sporo te se simptomski sve izraženije manifestira kroz duži vremenski period. Budući da se radi o degenerativnom procesu nužna je pravovremena intervencija kako bi posljedice po bolesnika bile minimalizirane. Odgovarajuća fizikalna terapija propisana od strane specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u kombinaciji s farmakološkim sredstvima uvelike može poboljšati kvalitetu života osobe oboljele od osteoartritisa koljena. Zaključno, dodatna edukacija oboljelih osoba o uzrocima osteoartritisa koljena, simptomima bolesti te metodama pomoću kojih se isti simptomi mogu ublažiti, pokazala korisnom.

 

Ocijenite članak

Ocjena 4.33 (broj glasova: 6)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)