Jesi li ti rezana u porodu?

Rezanje“ i „porod“ – kako te dvije riječi, koje izazivaju sasvim oprečne emocije, mogu stajati u istoj rečenici? I kako u sugovornica najčešće ne izazivaju strah i gnušanje, nego naprotiv, blažene emocije? Nezamislivo? Zapravo – nije...

„Rezanje“ i „porod“ – kako te dvije riječi, koje izazivaju sasvim oprečne emocije, mogu stajati u istoj rečenici? I kako u sugovornica najčešće ne izazivaju strah i gnušanje, nego naprotiv, blažene emocije? Nezamislivo? Zapravo – nije.

Mame i buduće mame jako dobro znaju o čemu ćemo pričati, a ovim tekstom približit ćemo ovu, naoko strašnu tematiku i drugima. Tko zna, možda će ovaj tekst nekim budućim tatama pojasniti situaciju, pa primalje u rađaonici neće imati dodatnog posla, brinuti se o hrabrim budućim očevima, koje oblijeva hladni znoj i koji naočigled gube snagu, kada su nazočni porodu, kao - potpora.

Rezanje u porodu“ kolokvijalni je izraz za epiziotomiju, kirurški rez u području međice, perineuma, ulijevo, kojim se proširuje izlaz iz mekog porođajnog kanala i tako olakšava porod. Izvodi se u samom činu tiskanja i rodilja zapravo samo rezanje i ne osjeti kao posebnu bol. Iza poroda, tijekom šivanja reza epiziotomije injicira se lokalno anestetik (ili se doda doza epiduralne analgezije, ako je rodilja istu imala tijekom poroda), te tako i taj dio, zbrinjavanja epiziotomije, nije posebno bolan.

Opisan je idealan tijek događaja, kada se ništa ne komplicira i sve ide „kao po knjizi“.

Međutim, zbog mogućih komplikacija, danas se nastoji vaginalni porod voditi bez epiziotomije. Naravno, ako se time ne ugrožava zdravlje i život i majke i djeteta. Od tuda i pitanje iz naslova, „Jesi i ti rezana“.

O tome u koje će se rodilje morati napraviti epiziotomija procjenu donose u samom tijeku poroda, u doba izgona, ginekolog i primalja koji su uz rodilju. Važno je procijeniti, s obzirom na položaj i stav djeteta, ultrazvučno procjenjenu težinu djeteta, te visinu rodilje, veličinu i oblik njene zdjelice, paritet i drugo, može li se porod sigurno dovršiti bez epiziotomije ili bi tako bio preveliki rizik komplikacija. Odnosno, je li eventualni rizik od komplikacija zbog epiziotomije manji od rizika komplikacija bez epiziotomije.

Iza poroda djeteta i posteljice, pristupa se zbrinjavanju, šivanju epiziotomije, u sterilnim uvjetima. Prema današnjim stavovima, tijekom tog vremena šivanja epiziotomije, zapravo, ukupno oko 2 sata iza poroda, dok je mlada mama još u rađaonici, njena pažnja usmjerena je samo na jedno – na njeno novorođenče, koje joj je na prsima. Taj prvi kontakt majke i djeteta vrlo je važan iz mnogih razloga, koje ćemo pojašnjavati u kasnijim tekstovima.

Tijekom kasnijeg boravka u bolnici, pa sve do otpusta iz rodilišta, potrebno je provoditi uobičajenu osobnu i napose intimnu higijenu. Naravno, neke komplikacije u području reza epiziotomije mogu se razviti i po otpustu iz rodilišta, no ako se mlada mama pridržava uputa, velika je vjerojatnost kako komplikacija neće biti.

Rana od epiziotomije cijeli kao i svaka druga rezna rana – ožiljkom, po kojemu ginekolog pri svakom kasnijem pregledu i bez podataka o porodu, može znati kako je žena rađala. Naravno, tijek cijeljenja može se i kasnije zakomplicirati, primjerice, ovisno o kvaliteti tkiva i nekim drugim okolnostima, može ostati neestetski ili bolan ožiljak, koji može uzrokovati probleme pri mokrenju i defekaciji, te spolnim odnosima. U takvim slučajevima, nakon nekoliko mjeseci može se izvesti korektivni kirurški zahvat.

Ako sve prođe u najboljem redu, bez ikakvih komplikacija, mlada mama će, u razgovoru s drugim mamama sa zapravo pozitivnim emocijama pričati o „rezanju u porodu“.

I to je pojašnjenje naslova – kako i zašto jedan, u svakodnevnom govoru strašan pojam kao što je „rezanje“, može iz usta mladih mama zvučati sasvim drugačije.

 

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 1)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)