Voda i zdravlje kože

3

Voda je vrlo važna za zdravlje kože i njezina je uloga neprocjenjiva u svim važnim funkcijama kože kao velikog organa. Za zdravlje kože važna je i količina vode koja se popije svaki dan i zna se da je potrebno popiti svakodnevno 2 litre vode.

Voda je vrlo važna za zdravlje kože i njezina je uloga neprocjenjiva u svim važnim funkcijama kože kao velikog organa. Voda čini čak 70% našeg tijela i bez nje je život nemoguć. Koliko je važna za zdravlje kože pokazuje i tim jer je ljekovita kod mnogobrojnih kožnih oboljenja što je poznato već tisućama godina i primjenjivano u mnogobrojnim civilizacijama kroz stoljeća. Voda može bit u obliku obične vode, potom danas populane obogaćene vode, zatim morske vode i termalnih  voda.

Svima je znana najpoznatija obična voda jer ju na kožu primjenjujemo svakodnevno prilikom održvanja higijene. Povoljno djeluje u obliku kupke ili tuširanja jer vlaži kožu, uklanja nečistoću i znoj. Pravilnom svakodnevnom higijenom održava se zdravlje kože, ali pretjerana higijena može narušiti ph kože, potaknuti suhoću i svrbež, pa se nikako ne preporučuje učestalo tuširanje tijekom dana i duge kupke u vreloj vodi.

Za zdravlje kože važna je i količina vode koja se popije svaki dan i zna se da je potrebno popiti svakodnevno 2 litre vode. Danas su vrlo moderne obogaćene vode koje se nazivaju infused water ili voda s okusom, a  to su vode u koje je dodano voće, povrće i začini čime se postiže bolji okus vode i zdraviji učinak, pa je ionako zdrava voda još zdravija i ukusnija za piće. Obogaćena voda  može se kupiti gotova pakirana u bočice što je hit u svijetu, pa čak i neki dermatolozi u Americi imaju  svoje proizvode ovakovog tipa. Obogaćena voda može se napraviti samostalno kod kuće time da se u vodu stave komadići limuna, grejpa, jagode, borovnice i dr. Od povrća je najomiljeniji krastavac, ali se mogu staviti celer ili mrkva. Od začina koji su omiljeni su vanilija, štapić cimeta, lavanda, bosiljak i menta. Također mogu se dodati i  latice cvijeća poput latica ruža i ljubičica (oprez jer nije sve cvijeće jestivo). Voće i povrće se dodaje narezano u manje komadiće u posudu ili vrč s vodom i mora stajati barem jedan sat ili najbolje tijekom noći. Postoje i posebne bočice poput termosica kao i vrčevi za primjenu ovakovog napitka. Okus ovih voda je različit i svatko može pronaći okus koji odgovara.

O ljekovitosti morske vode i ne mora se naglašavati je mnogobrojne ljekovite tvari poput silicija, joda, magnezija i ekstrakta algi izrazito ljekovito djeluju na kožu. Morska voda u kombinciji sa sunčanjem liječi psorijazu, atopijski dermatitis, akne i kronične dermatitise.

Termalne vode se također primjenjuju stoljećima u liječenju Definicija termalnog izvora označava da voda mora biti najmanje 8,3 °C toplija od okolne temperature zraka. Ove vode na površini otapaju različite minerale, soli i elemente u tragovima. Danas se termalne vode široko primjenjuju u kozmetičkoj industriji te dermokozmetički proizvodi kao temeljni sastojak imaju termalnu vodu u proizvodima za njegu suhe kože, kože s atopijskim dermatitisom, koži sklonoj aknama, te u anti age proizvodima. Vrlo su omiljeni proizvodi termalne vode u obliku spreja koji se primjenjuju kao ovlaživači lica, te za ublažavanje svrbeža i iritacija kože lica, a neki ih primjenjuju i za uklanjanje šminke. Termalne vode u spreju primjenjuju se tijekom cijele godine i u svim dobnim skupinama. Tijekom zime kada je koža dehidrirana i suha može se termalnom vodom posprejati cijelo lice ili odmah nakon umivanja ako je izraženo peckanje nakon umivanja s običnom vodom. Tijekom ljeta ove vode smanjuju crvenilo lica i nadraženost što je izrazito poznato osobama s rozaceom. Sve ove vode u spreju nisu jednake pa su neke više ili manje slane pojedine više odgovaraju osjetljivoj koži.

Ljekovitost vode za kožu je velika i nedjeljiva od svakodnevne primjene.

 

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (3)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (3)
HENRIETTA_FERNANDO 26.09.2017. 18:45

Zdravo,
Ovo je da se informiše javnost da je gospođa Victoria Salgado, ugledni privatni zajmodavac otvorila finansijsku priliku za sve kojima je potrebna bilo kakva finansijska pomoć. Da li vam je potreban kredit? Da li vam je potreban hitan novac da biste rešili hitan problem? Ili vam je potreban kredit da biste očistili svoje dugove ili finansirali svoj projekat? Da li su vas odbile banke i druge finansijske agencije? Ne tražite dalje, jer smo ovde zbog svih vaših finansijskih problema. Nudimo brze i pouzdane korisničke kredite po kamatnoj stopi od 2% prema ljudima, kompanijama i društvima bez obzira na državljanstvo ili kreditnu istoriju. Naši uslovi i uslovi su jasni i vrlo razumljivi.
Nijedna kreditna provjera nije potrebna, 100% garantovano.

Pošaljite nam e-mail na: (victoriasalgadoloanfirm@gmail.com)

gonzalezandresloan 13.10.2017. 09:39

Poštovani, ja sam zajmodavac u inozemstvu, odlučio sam odobriti kratkoročne, srednjoročne i dugoročne zajmove za poštene ljude koji, unatoč mjesečnim prihodima, bore se da zadovolje svoje osnovne potrebe. Kamatna stopa na kredite je 2% cjelokupnih zajmova i uvjeta ponude kredita vrlo su jednostavni. Traženi krediti dobiveni su u roku od nekoliko sati nakon podnošenja zahtjeva. Ako nas zainteresirani kontaktirajte putem ove e-pošte (GONZALEZANDRESLOAN@GMAIL.COM)

gonzalezandresloan 13.10.2017. 09:39

Poštovani, ja sam zajmodavac u inozemstvu, odlučio sam odobriti kratkoročne, srednjoročne i dugoročne zajmove za poštene ljude koji, unatoč mjesečnim prihodima, bore se da zadovolje svoje osnovne potrebe. Kamatna stopa na kredite je 2% cjelokupnih zajmova i uvjeta ponude kredita vrlo su jednostavni. Traženi krediti dobiveni su u roku od nekoliko sati nakon podnošenja zahtjeva. Ako nas zainteresirani kontaktirajte putem ove e-pošte (GONZALEZANDRESLOAN@GMAIL.COM)

Vezani članci