Problemi s kožom tijekom jeseni

Jesen je godišnje doba koje poistovjećujemo sa smirivanjem prirode, uz manje sunca i nižim temperaturama. No, za kožu jesen je vrlo burno razdoblje kada se određeni kožni problemi razbuktavaju...

Jesen je godišnje doba koje poistovjećujemo sa smirivanjem prirode, uz manje sunca i nižim temperaturama. No, za kožu jesen je  vrlo burno razdoblje kada se određeni kožni problemi razbuktavaju. Tome su vrlo često razlog vraćanje u svakodnevne radne i školske obaveze nakon godišnjeg odmora i školskih praznika koje su stresogene i djeluju na kožu. Uz hladnije dane potrebno je nositi i topliju odjeću pa vuneni, sintetički odjevni predmeti mogu kožu iritirati. Također, suh zrak i rjeđi boravak na otvorenom dovode do isušivanja kože. Na licu se vrlo često počinju opažati hiperpigmentacije kao posljedica pretjeranog sunčanja, dok su promjene na madežima u obliku novonastalih madeža ili promjena na već prethodnim madežima.

Ispadanje kose vrlo je često u jesen i može se raditi o prolaznom ili sezonskom gubitku kose, no ako ispada više od 100 vlasi dnevno i ako ovaj problem traje dulje od mjesec dana potrebno je potražiti mišljenje dermatologa i učini odgovarajuću laboratorijsku obradu kako bi se otkrio uzrok i prema tome odredilo liječenje. Sezonsko ispadanje kose u jesen obično prolazi spontano i ne ostavlja prorijeđenost vlasišta.

Promjene na noktima se često opažaju tijekom jeseni, a jedan od razloga je taj što su nokti vrlo često lakirani tijekom ljeta ili je stavljen trajni lak ili gel pa se nakon njihovo skidanja opažaju određene promjene kao što je promjena boje nokta, listanje nokta, odizanje od baze nokta. Ove promjene zahtijevaju i mikološku obradu kako bi se utvrdilo da li su nastale gljivične bolesti noktiju ili ne. Ponekad se na noktima opažaju i tamnije promjene pa je potreban pregled dermatoskopom kako bi se utvrdilo da li se radi o hematomu ispod noktu, madežu ili tumoru kože tipa melanoma. Tijekom pregleda se vrlo često mora uzeti strugotina nokta i pogledati pod mikroskopom te na osnovu takove mikološke obrade postaviti ili isključiti gljivične infekcije, a dermatoskopom se mogu  prema izgledu i boji pigmentne promjene zaključiti o kojoj vrsti promjene se radi tj. da li nokat treba kirurški uklanjati i slati na histološku analizu ili ne.

Alergijske bolesti kože vrlo često se pojavljuju tijekom jeseni jer boravak u zatvorenim prostorima  te izloženost kućnim alergenima kao što su grinja, prašina uzrokuje pogoršanje atopijskog dermatitisa  te nastaje crvenilo lica i kože na rukama i nogama. Nastaje i svrbež kože i nelagodnost pa je liječenje potrebno kako bi bile zahvaćene što manje površine kože tijela i kako bi dermatitis prošao što brže.

Koža lica tijekom jeseni vrlo često trpi jer je tijekom ljeta došlo do jače dehidracije što se tijekom jeseni još pogoršava, pa se opaža suha koža obraza, ljuskanje uz nos, pucanje usnica. Vrlo često kreme za njegu koje su prije odgovarale sada koži više ne odgovaraju jer koža zahtijeva jače i bogatije proizvode. Vrlo često su potrebni tretmani mezoterapije kojima se u kožu sitnim ubodima unosi hijalurosnka kiselina, vitamini, aminokiseline, minerali kako bi se koža dubinski hidratizirala i oporavila od sunčanja. U postizanju zdravog izgleda kože pomažu i medicinski kemijski pilinzi jer se njima uklanja površinski sloj kože i potiče regeneracija kože.

Vrlo često tozacea se pogoršava tijekom jeseni pa je potrebno promijeniti plan njege kože s rozaceom i odrediti liječenje. Kako bi se crvenilo smanjilo i ne bi nastajali prištići.

Iako je jesen i polako se približava kraj godine dermatološki problemi ne jenjavaju pa je dermatološki pregled, savjet i liječenje vrlo često jako potreban.

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci