O „simptomima“ trudnoće

Termin „simptomi trudnoće“ u stručnoj se medicinskoj literaturi ne koristi, međutim zbog široke uporabe istoga...

Termin „simptomi trudnoće“ u stručnoj se medicinskoj literaturi ne koristi, međutim zbog široke uporabe istoga u svakodnevnom životu, ovaj tekst ima upravo taj naziv. Točnije bi bilo govoriti o tome što ukazuje na trudnoću, odnosno kada posumnjati da je do trudnoće došlo. Redom ćemo navesti ono što se ponekad krivo tumači, pa trudnoća može ostati neprepoznata, što je naročito problem ako se radi o neželjenoj trudnoći, za dovršenje koje postoje zakonski okviri.

Menstruacija.

U trudnoći menstruacije nema. Krvarenje koje se javlja u trudnoći nije menstruacija i svakako se treba ustanoviti o čemu se zapravo radi. Ako postoji mogućnost trudnoće (mogućnost trudnoće postoji u svake žene generativne dobi, koja ima uredne i redovite spolne odnose), a pojavi se vaginalno krvarenje u vrijeme očekivane menstruacije, koje je možda kratkotrajno i oskudno ili drugačije boje, uputno je učiniti tzv. kućni test na trudnoću i javiti se nadležnom ginekologu.

Žena generativne dobi koja ima uredne i redovite spolne odnose, po izostanku menstruacije treba posumnjati na trudnoću, neovisno o tome je li korištena neka od metoda kontracepcije, ili je jednostavno smatrala kako iz nekog razloga (primjerice, jer je u tijeku antibiotsko liječenje ili nešto drugo) ne može ostati trudna. Kod izostanka menstruacije treba učiniti tzv. kućni test na trudnoću, ili, sigurnije, obaviti određivanje betaHCG-a iz krvi. Neovisno o nalazu, treba se javiti nadležnom ginekologu.

Mučnina. Povraćanje.

Mučnina, s ili bez povraćanja, česta je u trudnoći. Međutim, osloniti se na taj simptom, naročito ako se radi o neželjenoj trudnoći, vrlo je neodgovorno, jer se navedeno ne javlja u svake trudnice. U nekih trudnica mučnina i/ili povraćanje mogu se javiti odmah u početku trudnoće, u drugih u kasnijem tijeku trudnoće. Posljedica može biti gubitak na težini, malaksalost, umor, opće loše osjećanje, uz napomenu kako navedeno najčešće nema utjecaja na plod. Ovisno o izraženosti smetnji, ponekad je potrebno trudnicu primiti na bolničko liječenje.

Neovisno je li žena trudna ili ne, mučnina i/ili povraćanje mogu ukazivati i na neku drugu patologiju, koja nema veze s trudnoćom, pa kod postavljanja dijagnoze treba i to imati u vidu.

Hrana. Apetit.

Trudnica često ima posebne želje glede hrane, može imati potrebu za konzumacijom sasvim neobične kombinacije jela, može imati odbojnost prema namirnicama koje je prije trudnoće obožavala i slično. Ako međutim nema posebnih prohtjeva glede jela, ili ako nema pojačani tek, može čuti kako s njom nešto nije u redu. Vjerujte i to je sasvim u redu, a vrlo često i govori o tome koliko je trudnica disciplinirana, koliko uživa u trudnoći i koliko unatoč svima i svemu ne podliježe nagovaranjima.

Simptoma“ trudnoće, naravno, ima još podosta, no o ovima se vrlo često vode rasprave na forumima i nerijetko se krivo tumače. Jesmo li ovu tematiku učinili razumljivijom?

 

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 8)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)