Postoji li muški klimakterij - andropauza?

Menopauza je uvriježen, prihvaćen i svima dobro poznat pojam. Isti proces se dešava i kod muškaraca ali je on sporiji u svom nastanku i predstavlja zapravo dugotrajni proces postupnog smanjenja izlučivanja muškog spolnog hormona – testosterona.

    Menopauza je uvriježen, prihvaćen i svima dobro poznat pojam. Obilježava razdoblje u životu žene kada se njezina plodnost smanjuje, a sama riječ doslovno označava prestanak redovitih mjesečnica. U životu žene taj proces nastupa i odvija se relativno brzo i sasvim se jasno manifestira najprije izostancima menstruacija, njihovim prorjeđivanjem da bi se konačno redovita ciklička mjesečnica i posve prestala javljati. Naravno, uz sam izostanak mjesečnice javlja se i čitav niz pratećih promjena u tijelu i psihološkom profilu žene.

    Isti proces se dešava i u muškaraca ali je on sporiji u svom nastanku i predstavlja zapravo dugotrajni proces postupnog smanjenja izlučivanja muškog spolnog hormona – testosterona. Klimakterij u muškaraca - andropauza  - nema, kao što je to slučaj u žena, jasno naznačen svoj početak bilo kakvim naglim vanjskim manifestacijama. Smanjenje izlučivanja testosterona nastaje postupno, kroz godine, a početak tog procesa je vrlo individualan.

    Pogrešno je misliti kako testosteron, nazvan spolnim hormonom, određuje samo funkcije plodnosti i spolnog nagona (libida) te seksualne potencije. Mnogo je raznih funkcija u tijelu i psihi muškaraca koje taj hormon podržava tijekom cijelog života manjim ili većim intenzitetom.  Testosteron neizravno, preko svojih derivata, djeluje na gotovo sve organe – kožu, jetra, mozak (pa time i na psihičke funkcije), mišiće, koštani sustav i zglobove, bubrege i cjelokupni mokraćni sustav, koštanu moždinu i stvaranje krvnih stanica te konačno na same spolne organe.

    Tako se i postupno smanjenje raspoloživog testosterona reflektira slabljenjem mnogih funkcija i to u inače posve zdravog muškarca  - ovdje govorimo o prirodnom i neizbježnom procesu starenja.  Zbog postupnog smanjenja mišićne mase i degenerativnih promjena koštanog i sustava zglobova smanjuje se tjelesna izdržljivost, brzina i pokretljivost te i osteoporoza koja nikako nije ekskluzivno bolest žena. Smanjenje bubrežne funkcije i narušavanje uredne funkcije mokrenja što se dijelom manifestira i učestalijim noćnim mokrenjem. Razvija se anemija starije dobi. S vremenom postaju manifestne i brojne psihičke promjene poput smanjene koncentracije, razdražljivost, razni oblici poremećaja spavanja, umor i nedostatak motivacije praćen općim slabljenjem volje.

    Pa ipak, najinteresantnije su promjene u seksualnoj sferi muškarca koje on redovito, zbog neizbježno nepovoljnog razvoja događaja, u pravilu taji i krije. Gubitak interesa za suprotni spol također se razvija postupno i ne radi se o potpunom gubitku interesa u svakom pogledu. Rado će primijetiti i prokomentirati prisustvo njemu atraktivne ženske osobe ali s mnogo manje žara i spremnosti na akciju zavođenja. Štoviše, komentara o ženama i vlastitim životnim „pobjedama“ može biti i na pretek. Pa ipak, takvo ponašanje u ozbiljnijoj dobi vjerojatno je prije svega odraz prikrivanja i sjećanja na neka vremena koja prolaze ili već jesu prošla. U tom smislu, ne samo seksualna moć, nego i samopouzdanje značajno se smanjuju.  Sav onaj angažman koje žene traže postaje sve teže ostvariti pa i sve rjeđi pokušaji ostavljaju blijedi dojam u usporedbi s onim što se još pamti. Nadalje, prateće tjelesne promjene samo podupiru sve ostale manifestacije smanjenja libida odnosno volje, tjelelsne i duhovne moći muškarca.

    Proces nastanka andropauze je u pravilu dug i postepen, a muškarac mu se s više ili manje volje odupire i prikriva, tako da nije moguće nedvojbeno reći kada je točno ona počela niti kako će dugo to gašenje funkcija trajati. O dijagnostičkim mogućnostima i nadomjesnoj terapiji testosteronom pisat ću u slijedećoj kolumni.

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 1)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)