Kosa u menopauzi

Tijekom menopauze koja je normalno i očekivano razdoblje u životu svake žene nastaju mnogobrojne promjene na tijelu. Kosa se njeguje i pravilnom prehranom koja mora biti bogata vitaminima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama.

Tijekom menopauze koja je normalno i očekivano razdoblje u životu svake žene nastaju mnogobrojne promjene na tijelu. Menopauza nije bolest već turbulentan dio života o kojem svaka žena mora biti dobro informirana i znati što se događa. U modernom društvu u kojem se podrazumijeva da su pedesete godine života nove tridesete veliki su zahtjevi na svakoj osobi i potrebno je održati što dulje radnu, fizičku i psihičku kondiciju. Stoga, menopauza ne predstavlja prekid radnih i ostalih sposobnosti već prilagodnu tijela na nove uvjete, a pod tim se misli na promjenu u hormonskom statusu te posljedično na promjene u tijelu. Radi pada hormona estrogena nastaju promjene na kosi i vlasištu koje su čest razlog dolaska dermatologu. Kosa najčešće postaje suha, lomljiva i bez sjaja i više nije lijep okvir licu što mnoge žene zabrinjava.

Problem sa ispadanjem kose može biti više ili manje izražen, kosa može biti prorijeđena u prednjem dijelu prema čelu ili jednako prorijeđena na cijelom vlasištu. Ako je prorijeđena samo u prednjem dijelu ona poprima izgled muške ćelavosti, a ako je prorijeđena jednako na svim dijelovima vlasišta poprima izgled difuznog ispadanja. Osim što kosa ispada ona  gubi na debljini i volumenu pa je tanja, lomljivija i krhka. U žena koje su tijekom života imale suhu i lomljivu kosu ova pojačana lomljivost izrazito zabrinjava. Kako većina žena boji kosu radi sijedih vlasi učestalo bojanje kose i primjena boja na kosu s velikim postotkom hidrogena može dodatno isušiti kosu. Na lomljivost kose utječe i nepravilna njega te primjena sušila i pegla za kosu radi čega se oštećenje kose još pojačava

Osim suhoće kose vrlo često je prisutan osjećaj svrbeža vlasišta i peckanja koje je uvjetovano suhoćom kože vlasišta. Tome su sklonije osobe kojima je u menopauzi izražena suhoća kože tijela. Suhoći vlasišta doprinose također agresivni šamponi i neadekvatna njega. Radi suhoće i svrbeža vlasišta vrlo često radi grebanja već postojećih madeža na vlasištu ili keratoza nastaju ozljede navedenih promjena što je čest razlog dolaska dermatologu jer promjena krvari i mijenja se.

Kako pomoći kosi u menopauzi i da li se mogu izbjeći ove neugodne situacije? Uvijek su potrebne određene promjene u načinu njege, a ponekad  su potrebne promijene stil frizure kako bi se kosa sačuvala. U postupcima kojima se nastoji zaustaviti ili spriječiti ispadanje kose preporučuju se losioni ili šamponi namijenjeni ovom problemu koji potiču mikrocirkulaciju i čuvaju folikul vlasi, te tretmani mezoterapije i mikronidlinga kojima se sitnim ubodima u vlasištu apliciraju ljekovite tvari. Šampon protiv ispadanja kose, koji će preporučiti dermatolog, preporučuje se  koristiti u određenim razdobljima tijekom godine i ponavljati primjenu kako bi se očuvala zdrava i lijepa kosa. U njezi kose izrazito je učinkovita primjena pakunga od ulja koje može biti bademovo, maslinovo, ricinusovo koje se primjenjuje jednom tjedno prije pranja kose. Maske i hranjivi balzami nakon pranja kose gotovo su obavezni dio njege. Radi svrbeža vlasišta preporučuju se određeni šamponi i losioni koji ublažuju ovaj problem. Promjenom stila frizure može se pomoći korijenu kose pa se ne preporučuje duga kosa. Istezanje kose u rep ili punđu već frizure tipa dužeg ili kraćeg boba, valovite frizure koja daje volumen kosi i svjetlija boja kosa ublažavaju izgled slabije i prorijeđene kose.

Kosa se njeguje i pravilnom prehranom koja mora biti bogata vitaminima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama.

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci