Smeta vas svrbež?

Kako bi se zaštitili od insekata najbolje je koristiti sredstva za zaštitu u obliku repelenata. Ukoliko dođe do ugriza ili uboda komarca, pčele, pauka, mrava ili nekog drugog insekta treba primijeniti lijekove za lokalnu primjenu.

S dolaskom lijepog vremena jedva čekamo odlazak u prirodu. Stoga često veliki dio svog slobodnog vrijemena provodimo u parkovima, na igralištima s djecom, u dugim šetnjama...

No, osim lijepih trenutaka, boravak na otvorenom zna donijeti i one manje lijepe. Najezde dosadnih komaraca, pčela ili osa te drugih insekata često nas znaju omesti u našim aktivnostima.

Komarac voli našu kožu i kako bi se nahranio traži najpogodnije mjesto za ugriz. Naime, komarac nas grize, a insekti koji imaju rilca nas ubadaju, ali u oba slučaja posljedice su slične, nakon ugriza ili uboda dolazi do reakcije na koži u obliku otoka, izbočenja, crvenila, osipa ili urtikarije, bolnosti i svrbeža.

Možda ste primijetili da neke osobe komarci češće grizu, posebno djecu, osobe s višom tjelesnom temperaturom, osobe koji se više znoje jer znoj također može privući komarce. Komarce privlače i osobe koje su konzumirale neko alkoholno piće, npr. pivo što se može dovesti u vezu i sa tjelesnom temperaturom kao i s mirisom kože. Neka su istraživanja pokazala da je miris kože pojedinih ljudi privlačniji komarcima od mirisa kože druge osobe što može biti povezano sa genetikom, krvnom grupom, prehranom, trudnoćom, ali i nizom drugih razloga.

Osim insekata i buba, na otvorenom smo često u kontaktu i s drugim alergenima. Ležeran piknik na travi ili igra na livadi s djetetom ili kućnim ljubimcem, psom,  može dovesti do nastanka kožne alergije ili tzv. dermatoze, a sve zbog naizgled bezazlenog dodira s različitim biljkama ili travama... Kožnu reakciju koja se uglavnom javlja na nepokrivenom i izloženom dijelu kože prepoznajemo kao osip ili koprivnjaču odnosno urtikariju. Takve kožne reakcije često su praćene svrbežom, a promjene na koži upravo zbog sličnosti s onima koje nastaju nakon kontakta s koprivom, nazivamo koprivnjača.

Svrbež je često dominantan simptom i reakcije koja nastaje nakon različitih uboda, ali i alergijske reakcije na koži. Svrbež kao i druge navedene reakcije, nastaju kao posljedica lučenja kemijske tvari - histamina koja se oslobađa iz stanica kože. Histamin je već dugo poznat kao pokretač akutnih alergijskih reakcija koje nastaju kao obrambena reakcija tijela na prisutnost strane tvari, a ugriz komarca ili ubod insekta te zaostalo rilce pčele ili ose tijelo prepoznaje kao stranu tvar, odnosno alergen.

Svrbež može biti posebno jak kada je vani vruće te se pojačava u sparnim, ljetnim popodnevnima.  

Kako bi se zaštitili od insekata najbolje je koristiti sredstva za zaštitu u obliku repelenata. Ukoliko dođe do ugriza ili uboda komarca, pčele, pauka, mrava ili nekog drugog insekta treba primijeniti lijekove za lokalnu primjenu koji brzo ublažavaju i smiruju svrbež i nadraženost kože. I kod svrbeža koji se javlja kao posljedica kontakta s biljkama, opeklina od sunca te nakon iritacije kože potrebno je jednako postupiti. Osobito su pogodni lijekovi u obliku gela koji, poput dimetindena, imaju dvostruko djelovanje, antihistaminsko jer sprječavaju lučenje histamina koji izaziva svrbež te anestetičko koje dovodi do gubitka osjeta boli na nadraženom ili ubodenom mjestu. Kada je reakcija na koži prejaka mogu se uzeti i antihistaminici u obliku tableta, poput loratadina. Ukoliko reakcija na nadražaj, ubod, ujed ili kontakt s biljnom vrstom poprima obilježja sistemske reakcije – potrebno se obavezno javiti liječniku.

 

 

BELUPO PROMO

Belodin A Derm gel umiruje i ublažava svrbež i nadraženost  kože kod uboda insekata, osipa i urtikarije,  opeklina od sunca i površinskih opeklina (1.stupnja).

Prodiranjem gela u kožu svrbež i nadraženost se brzo ublažavaju, već unutar nekoliko minuta, uz dvostruko djelovanje. Zbog sastojka dimetindenmaleta, Belodin A derm ima antihistaminsko ( uklanja svrbež, otok i crvenilo)  i anestetičko djelovanje (lokalno djeluje protiv boli). Pogodan je za sve dobne skupine te za dojenčad i trudnice.

Uz Belodin A derm svrbež je kao rukom odnesen.

*Belodin A derm gel za lokalnu primjenu sadrži dimetindenmalet koji ima antihistaminsko i anestetičko djelovanje.

Prije primjene pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika i ljekarnika.

 

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci