Svrbež kao rukom odnesen

Ljeto je idealno vrijeme za uživanje i odmor. Svoje slobodno vrijeme ili godišnji odmor mnogi od nas provode na moru ili uz rijeke i jezera ovisno o željama i mogućnostima.

Ljeto je idealno vrijeme za uživanje i odmor. Svoje slobodno vrijeme ili godišnji odmor mnogi od nas provode na moru ili uz rijeke i jezera ovisno o željama i mogućnostima. Odlazak u prirodu, kupanje u moru ili ugodna šetnja lijepim parkom nekog grada opušta i relaksira i donosi nam mnoge koristi za zdravlje. Stoga su parkovi, plaže i riječne obale idealna mjesta za odlazak na odmor, druženje, igru s  djecom i drugu vrstu zabave i opuštanja.

No, osim lijepih trenutaka, boravak na otvorenom ponekad donosi i neke neugodnosti koje nas mogu omesti u odmoru.  Ako smo na plaži moramo se čuvati opeklina od sunca ili meduza koje vrebaju u moru kada je more toplije od uobičajenog. Ono što nam može pokvariti odmor su i najezde dosadnih komaraca, ubodi pčela ili osa te drugih insekata koji nas ometaju u našim aktivnostima.

Najezde komaraca najjače su tijekom večeri kada zađe sunce. Tada su komarci najaktivniji i traže najpogodnije mjesto za ugriz. Naime, komarac nas grize, a insekti koji imaju rilca nas ubadaju, ali u oba slučaja posljedice su slične, nakon ugriza ili uboda dolazi do reakcije na koži u obliku otoka, crvenila, bolnosti i svrbeža. Kod osjetljivijih osoba to crvenilo i svrbež može zahvatiti veću površinu kože, no izuzetno su rijetke alergijske reakcije na ubod komarca.

Komarci su češća smetnja djeci i osobama koje se više znoje jer znoj također može privući komarce. Komarce privlače i osobe koje su konzumirale neko alkoholno piće, npr. pivo, što se može dovesti u vezu s mirisom kože, ali i višom tjelesnom temperaturom nakon konzumacije alkohola. Neka su istraživanja pokazala da je miris kože pojedinih ljudi privlačniji komarcima što može biti povezano s genetikom, krvnom grupom, prehranom, trudnoćom, ali i nizom drugih razloga.

Osim insekata i buba, na otvorenom smo često u kontaktu i s drugim alergenima. Ležeran piknik na travi ili igra na livadi s djetetom ili kućnim ljubimcem, psom, može dovesti do nastanka kožne alergije ili tzv. dermatoze, a sve zbog naizgled bezazlenog dodira s različitim biljkama i travama.  Kožna reakciju koja se uglavnom javlja na nepokrivenom i izloženom dijelu kože prepoznaje se kao osip ili koprivnjača odnosno urtikarija. Takve kožne reakcije često su praćene svrbežom, a promjene na koži nazivamo koprivnjača upravo zbog sličnosti s promjenama kože koje nastaju nakon kontakta s koprivom.

Svrbež je često dominantan simptom nakon uboda i ugriza insekata, a znak  je i alergijske reakcije na koži. Svrbež nastaje kao posljedica lučenja kemijske tvari - histamina koja se oslobađa iz stanica kože. Histamin je već dugo poznat kao pokretač akutnih alergijskih reakcija. Alergijska reakcija je obrambena reakcija tijela na prisutnost strane tvari, alergena. Ugriz komarca ili ubod insekta te zaostalo rilce pčele ili ose tijelo prepoznaje kao stranu tvar odnosno alergen.

Svrbež može biti posebno jak kada je vani vruće te se pojačava u sparnim, ljetnim popodnevima.  

Za zaštitu od insekata najbolje je koristiti repelente. Ukoliko unatoč tome dođe do ugriza ili uboda komarca, pčele, pauka, mrava ili nekog drugog insekta treba primijeniti lijekove za lokalnu primjenu koji brzo ublažavaju i smiruju svrbež i nadraženost kože. I kod svrbeža koji se javlja kao posljedica kontakta s biljkama, opeklina od sunca te nakon iritacije kože potrebno je jednako postupiti. Osobito su pogodni lijekovi u obliku gela koji, poput dimetindena, imaju dvostruko djelovanje. Dimetinden ima antihistaminsko djelovanje jer sprječava lučenje histamina koji izaziva svrbež, te anestetičko djelovanje koje dovodi do gubitka osjeta boli na nadraženom ili ubodenom mjestu. Kada je reakcija na koži prejaka, mogu se uzeti i antihistaminici u obliku tableta, poput loratadina. Ukoliko reakcija na nadražaj, ubod, ujed ili kontakt s biljkom poprima obilježja sistemske reakcije – potrebno se obavezno javiti liječniku.

  

BELUPO PROMO

Belodin A Derm gel umiruje i ublažava svrbež i nadraženost kože kod uboda insekata, osipa i urtikarije, opeklina od sunca i površinskih opeklina (1.stupnja).

Prodiranjem gela u kožu svrbež i nadraženost se brzo ublažavaju, već unutar nekoliko minuta, uz dvostruko djelovanje. Zbog sastojka dimetindenmaleta, Belodin A derm ima antihistaminsko djelovanje jer uklanja svrbež, otok i crvenilo kože. Drugo djelovanje je anestetičko jer lokalno djeluje protiv boli. Belodin A Derm je bistar i bezbojan gel koji ne masti kožu niti odjeću. Nanosi se na kožu laganim utrljavanjem 2 do 4 puta dnevno. Pogodan je za sve dobne skupine te za dojenčad i trudnice.

Uz Belodin A derm svrbež je kao rukom odnesen.

*Belodin A derm gel za lokalnu primjenu sadrži dimetindenmalet koji ima antihistaminsko i anestetičko djelovanje.

Prije primjene pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika i ljekarnika.

 

Ocijenite članak

Ocjena 3.00 (broj glasova: 2)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci