Što je Naevus araneus?

Poneke dobroćudne promjene na koži vrlo često su razlog dolaska dermatologu. Jedna od njih je Naevus araneus koji se još naziva i Spider nevus...

Poneke  dobroćudne promjene na koži  vrlo često su razlog dolaska dermatologu. Jedna od njih je Naevus araneus koji se još naziva i Spider nevus (  paukoliki  madež ili paukoliki angiom) koji   se pojavljuje u 10-15% zdrave djece i odraslih osoba.Ovaj crveni madež   najčešće nastaje spontano na licu u djece i mladih osoba, pa roditelji često navode da dijete jučer nije imalo navedenu crvenu točkicu, a danas je vidljiva na licu. Vrlo često se  u prvi mah pomisli da se radi o ubodu komarca ili nekog drugog insekta, ali kako promjena ne prolazi  kroz nekoliko dana ili mjeseci, razlog dermatološkog pregleda je opravdan. Naevus araneus  može nastati  spontano ili uslijed jačih naprezanja, prehlade, kašljanja, brisanja nosa, nakon jačeg sunčanja i tada se na koži obično opaža samo jedna crvena promjena. Ako je povezan sa nekim sistemskim bolestima  kao što  su  bolesti štitnjače, jetre, autoimune bolesti I u tim slučajevima   opaža se mnoštvo promjena  na različitim dijelovima tijela kao što   su  lice, ruke, noge i  trup . Tijekom trudnoće ili tijekom uzimanja oralnih kontraceptiva  također se viđa učestalije nastajanje N. Araneusa,   no oni  nakon  šest do devet mjeseci   od  poroda spontano prolaze.  Također, prestankom  uzimanja  hormonske kontracepcije  koja sdrži estrogen promjene tipa ovih malenih  vaskularnih  promjena   spontano  nestaju.
Sporadična pojava N.araneusa najčešće je vidljiva na obrazima, nosu  i  izgleda kao malena crvena točkica vel. oko 1 mm koja ima rubno vidljive sitne kapilare pa djeluje poput malenog crvenog pauka.
Tijekom pregleda nastoji se na koži utvrditi da li je prisutna samo jedna  tvorba ili ih je više. Važan je podatak da  li je osoba zdrava, da li uzima neke lijekove ili ne.
Dermatoskopski se opažaju tipične vaskularne  strukture  u kojima je sredina žarko crvena  i iz koje se na  okolinu pružaju sitne vijugave  kapilare.
 U djece  nije potrebno  odmah  žuriti s liječenjem  Navus  araneusa jer   može i spontano  nestati,  a ako ne bi prolazila  svakako se može kasnije  tretirati  kada će djete biti veće ili  u odrasloj dobi. Pojedine osobe  smeta estetski pa ne žele imati –ovu crvenu točkicu na koži- pa se  u liječnju mogu primjenjivati različiti postupci koji uvijek tretiraju centralni  dio  a time nestaju i sitnije okolne  krvne   žilice. U liječenju se primjenjuju najčešće  laserski postupci  ali i  radiofrekventni i elektrokoagulacija. Lokalni preparati poput krema nisu djelotvorni u ovom slučaju. Iako  postoji vjerovanje da uzimanje biljnih pripravaka koje sadrže kesten, ginko, glog pomažu u liječenju N araneus  za sada ne postoje  klinička istraživanja koja to potvrđuju pa  se u dermatološkim ordinacijama nikada ne propisuju takove otopine za uzimanje. Nikako se ne preporučuje niti premazivanje promjena jabučnim octom, lukom ili slično jeer mogu  oštetiti i iritirati kožu pogotovo  u djece  ili  kožu lica.Tijekom ljeta je potrebno na lice mazati kreme sa visokim zaštitnim faktorom  kako ne bi nastale opekline od sunca.
 I kao  zaključno sve promjene na koži koje  su naglo nastale i ne prolaze zahtijevaju  pregled kod dermatologa koji će pregledom i dermatoskopskim nalazom utvrditi  i postaviti  ispravnu dijagnozu.

Ocijenite članak

Ocjena 2.00 (broj glasova: 2)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)