UZV – 2D, 3D, 4D

Ovaj tekst namijenjen je i onima koji znaju za ove kratice, ali i onima koje će baš ovakav naslov zaintrigirati, te će nastaviti čitati. Razmotrit ćemo što sve ovo znači u okviru ginekološke dijagnostike, ponajprije zapravo opstetričke. I ponudit ćemo neke navode o kojima bi trebalo ozbiljno razmisliti.

Ovaj tekst namijenjen je i onima koji znaju za ove kratice, ali i onima koje će baš ovakav naslov zaintrigirati, te će nastaviti čitati.

Razmotrit ćemo što sve ovo znači u okviru ginekološke dijagnostike, ponajprije zapravo opstetričke. I ponudit ćemo neke navode o kojima bi trebalo ozbiljno razmisliti.

O fizici i ostalim aspektima ultrazvučnog uređaja općenito upućujemo cijenjene čitateljice i čitatelje na druge relevantne stranice. Ovdje ćemo se osvrnuti na primjenu ultrazvuka u dijagnostičke svrhe u opstetriciji.

U medicini se ultrazvuk dijagnostički primjenjuje više od 60 godina, a od samih početaka postao je nezamjenjiv u opstetričkoj dijagnostici. Tako je danas pregled trudnice zapravo nezamisliv bez dodatnog ultrazvučnog pregleda.

Temeljni, tradicionalni ultrazvučni pregled koristi 2D prikaz, prikaz u jednoj ravnini, u crno-bijeloj boji. Pomicanjem ultrazvučne sonde (vaginalne ili transabdominalne) u raznim smjerovima dobivaju se informacije o morfologiji i funkciji organa koji se pregledavaju. Dodatno se pregled može dopuniti i pulsirajućim i kolor doplerom, za analizu struktura s cirkulacijom (npr. za fetalno srce, odnosno krvne žile).

Napredniji ultrazvučni uređaj ima 3D prikaz, koji omogućava prikaz volumena organa, odnosno daje prikaz u svim ravninama. Naročito je pogodan za finu analizu fetalnog srca, te općenito morfologije fetusa.

Ultrazvučni uređaji s 2D i 3D prikazima daju statične slike, a 4D prikaz je zapravo nadopuna 2D i 3D slike, tj. prikazuje, snima pokrete. Upravo je 4D prikaz trudnicama najinteresantniji, no zapravo ne pruža nikakve dodatne medicinske informacije.

Detalji koji se tiču prikaza slike (2D, 3D, 4D) nalaze se u softwer-u uređaja i to je ono što zapravo temeljno razlikuje uređaj od uređaja (tj. linije proizvoda različitih proizvođača).

Međutim, ono što naročito trudnice često smetnu s uma, pa se povode za reklamama o najnaprednijim ultrazvučnim pregledima njenog nerođenog djeteta, je da ipak svim tim uređajima barata stručnjak, u ovom slučaju ginekolog i da u velikoj mjeri o njegovom znanju, iskustvu, angažmanu, entuzijazmu, … ovisi izvođenje i interpretacija ultrazvučnog nalaza.

Složit ćemo se kako je ultrazvučni pregled u opstetriciji danas zapravo standard. Jasno je i kako je ultrazvučna dijagnostika naprednija danas no u počecima, što je nedvojbeno od velike sigurnosti i koristi i za stručnjaka koji barata uređajem i za pacijenta. No zapravo je najvažnije da je liječnik, u ovom slučaju ginekolog, adekvatno educiran za obavljanje pregleda. Jer i najsofisticiraniji uređaj u krivim rukama zapravo nije ništa drugo doli samo – uređaj.

Zato savjet, ponajprije trudnicama – kada birate ginekološku ordinaciju gdje ćete obaviti/obavljati ultrazvučne preglede, primarno birajte prema osobi ginekologa, a potom prema uređaju kojim se koristi u radu.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Kasni mi menstruacije – iz kojeg je to razloga?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Ciste na grliću maternice – je li to jako opasno?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – Osnovni pojmovi – 1. dio

Što je mikrobiota tijela? Ljudsko tijelo sadrži mnoge mikroorganizme, uključujući veliki broj bakterija, virusa, gljivica i praživotinja, koji se nazivaju mikrobiota, koje žive u ili na ljudskom tijelu. U usporedbi s brojem stanica koje čine ljudsko tijelo, utvrđeno je da je broj mikrobiote mnogo veći. Ljudska bića su holobionti, tj.bića koje se sastoje od drugih bića […]