5 zdravih navika za dugovječnost

Rastući broj istraživanja pokazuje da je prehrana jedan od najbitnijih čimbenika dugovječnosti i vitalnosti. Pri tome prehrana koja pogoduje zdravlju srca, mozga i kostiju čineći ove organske sustave snažnima i otpornima na promjene povezane sa starenjem, pogoduje i dugom i zdravom životu.

Životni vijek kontinuirano se produljuje i danas više nije toliko rijetko i neobično susresti stogodišnjaka. Tajna dugovječnosti i dalje nije posve razjašnjena pa se brojna istraživanja bave ovom zagonetkom, i to na brojnim razinama – od genetičkih studija, preko istraživanja metaboličkih promjena, upalnih zbivanja, načina prehrane i tjelesne aktivnosti do okolišnih uvjeta.

Rastući broj istraživanja pokazuje da je prehrana jedan od najbitnijih čimbenika dugovječnosti i vitalnosti. Pri tome prehrana koja pogoduje zdravlju srca, mozga i kostiju čineći ove organske sustave snažnima i otpornima na promjene povezane sa starenjem, pogoduje i dugom i zdravom životu.

Često se po pitanju dugovječnosti spominje i hipoteza o smanjenom kalorijskom unosu što podupiru i znanstvena istraživanja. Istraživanja provedena na životinjama pokazala su da sniženje energetskog unosa usporava proces starenja i produljuje životni vijek. Smanjenje energetskog unosa u ljudi uzrokuje slične adaptacijske metaboličke procese koji se opažaju na pokusnim životinjama (glodavcima i sisavcima), smanjuju se metabolički, hormonski, upalni rizični čimbenici za nastanak dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a moguće i malignih bolesti.  Ideju o smanjenom kalorijskom unosu u svrhu dugovječnosti potvrđuju i stanovnici otoka Okinawe kod Japana koji su jedni od najdugovječnijih ljudi na planetu. Stanovnici Okinawe prakticiraju vrstu kulturološke navike koja se na lokalnom jeziku naziva „hara hachi bu“– prema kojoj, na prvi znak sitosti prestaju jesti. To bi značilo da jedu otprilike za 20 % manje od nas, odnosno 400 – 500 kalorija dnevno manje. Iako se vjeruje da ovakav način života barem djelomično objašnjava njihovu tajnu dugovječnosti, na pitanje može li ograničenja unosa kalorija produljiti životni vijek, za sada se ne može odgovoriti. No, umjerenost u jelu i piću kao i općenito pravilna prehrana su zasigurno dobar zalog u zdravlje i dugi život, što potvrđuje i najnovija studija.

Studija je, naime, objavljena ove godine u časopisu Circulation te otkriva pet zdravih navika koji mogu produžiti život za više od jednog desetljeća. Tako su se, osim pravilne prehrane, na listi za dugovječnost, našli redovita tjelesna aktivnost, održavanje poželjne tjelesne mase, nepušenje i nizak unos alkohola.

U svrhu istraživanja znanstvenici su analizirali podatke 78.865 žena koje su prikupljali 34 godine i podatke 44.354 muškaraca koje su prikupljali 27 godina. Proučavali su kako niskorizični čimbenici životnog stila (nepušenje, normalan indeks tjelesne mase, 30 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti dnevno, umjeren unos alkohola definiran kao 5-15g alkohola dnevno za žene i 5-30g alkohola dnevno za muškarce te pravilna prehrana) utječu na smrtnost.

Autori su procijenili da se usvajanjem svih 5 zdravih životnih navika životna dob produljila za prosječno 14 godina u žena, te 12.2 godina u muškaraca, u usporedbi s ispitanicima koji nisu usvojili ni jednu poželjnu naviku. Dodatno, u usporedbi s osobama koje se nisu pridržavale niskorizičnog životnog stila, one sa zdravim navikama imale su 74% manji rizik od smrti tijekom trajanja ovog istraživanja.

Usvajanje bilo koje od ovih 5 zdravih životnih navika se pokazalo korisnim i u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma. No, pozitivan učinak na zdravlje je bio znatno snažniji ukoliko se osoba pridržavala svih poželjnih 5 navika.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]