Primarna probadajuća glavobolja – 1. dio

Primarna probadajuća glavobolja je jedna od relativno rijetkih primarnih glavobolja koja je od ranije poznata po nazivom „ice-pick“ glavobolja ili oftalmodinija periodika.

Ta vrsta glavobolja karakterizirana je kratkotrajnom i oštrom boli trajanja po nekoliko sekundi (obično do 3 ili kraće) i može se javiti jednokratno ili se napadaji jave u seriji u nepravilnim vremenskim intervalima. Opisana je u odraslih i u djece. Bolni i  oštri napadaji  mogu trajati danima a opisani su i slučajevi s trajanjem duljim od godinu dana kad govorimo o kroničnom obliku. Bol se može javiti na različitim lokacijama glave, međutim u slučaju boli uvijek na istom mjestu neophodno je što prije učiniti neuroradiološku obradu kako bi se isključio neki patomorfološki supstrat (npr. tumor mozga).  Najčešće se bol javlja u inervacijskom području prve grane trigeminalnog živaca i to u području tjemena, orbite ili sljepočnica. Patofiziološki mehamizam nastanka bolesti nije objašnjen, međutim s obzirom da se često javlja u bolesnika s migrenskom glavoboljom vjerojatno se radi se o sličnom patofiziološkom mehanizmu. U diferencijalnoj dijagnozi dolazi u obzir jedna od autonomnih trigeminalnih cefalalgija (SUNCT), okipitalna ili trigeminalna neuralgija. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i kliničkog pregleda, te u slučaju sumnje da se radi o sekundarnoj glavobolji nakon učinjene neuroradiološke obrade (MSCT mozga/MR mozga i angiografija). Lijek izbora je indometacin u dozi od 75 -150 mg  (max 225 mg) ili melatonin u dozi od 3 do 12 mg.

  

Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS). The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition (beta version). Cephalalgia 2013; 33:629.

Chua AL, Nahas S. Ice Pick Headache. Curr Pain Headache Rep. 2016 May;20(5):30

Fuh JL, Kuo KH, Wang SJ. Primary stabbing headache in a headache clinic. Cephalalgia 2007; 27:1005.

Pareja JA, Ruiz J, de Isla C, et al. Idiopathic stabbing headache (jabs and jolts syndrome). Cephalalgia 1996; 16:93.

Kim DY, Lee MJ, Choi HA, et al. Clinical patterns of primary stabbing headache: a single clinic-based prospective study. J Headache Pain 2017; 18:44.

Rozen TD. Melatonin as treatment for idiopathic stabbing headache. Neurology 2003; 61:865.

 

 

 

 

.

Ocijenite članak

Ocjena 4.67 (broj glasova: 3)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci