Primjena cvijetova Nevena u dermatologiji

O ljekovitosti biljke Neven zna se tisućama godina i vrlo se često primjenjuje u narodnoj medicini.

Mi ju liječnici i ne propisujemo prečesto, ali naši kolege liječnici u Francuskoj vrlo često mast od nevena preporučuju svojim pacijentima za različite dermatološke probleme, pa i za pelenski dermatitis. Calendula officinalis poznata kao Neven, biljka je prekrasnih žuto- narančastih cvjetova koja cvate cijelo ljeto sve do rujna. Vrlo je bio moderan u vrtovima naših baka, a možda sada malo u vrtovima i zaboravljen. Žuta boja nevena sadrži karetenoide koji se u tijelu metaboliziraju u vitamin A čime se tumači njegovo blagotvorno djelovanje na kožu. Cvjetovi nevena sadrže eterično ulje, tanine, šećere, likopen, bjelančevine, pigmente karotenoide, kalendulin, minerale i dr. Neven djeluje  protuupalno, djelotvoran ju kod bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija, a najnovija istraživanja govore da je pomaže i u borbi protiv HIV-a. U prošlosti kada nije bilo meteroloških prognoza neven su ljudi koristili kao predkazatelj kiše, odnosno ako su glavice ujutro nakon sedam sati bile zatvorene, znalo se da taj dan treba očekivati kišu. Danas je poznato i da se, osim u ljekovite svrhe, može koristiti i za prehranu te kao prirodna boja u industriji hrane i kozmetici. Listovi se mogu jesti svježi, kao dodatak salatama, a laticama se mogu ukrašavati jela i salate. Od prekrasnih cvjetova mogu se raditi masti ulje otopine, macerati, oblozi  ili čaj.

  Mast od nevena se stoljećima primjenjuje za liječenje kroničnih rana, ogrebotina na koži,  suhe kože, psorijaze, uboda, ozeblina, čireva, bradavica i akni. Ima pomlađujuće djelovanje, pa se kao anti-age  krema primjenjivala još u antičko doba. Cvjetovi nevena beru se rano ujutro tijekom lipnja, srpnja i kolovoza i suše na 35 stupnjeva, potom se odvajaju latice i još dosušuju. Za izradu macerata nevena koristite stabilnija hladno prešana ulja: pšenične klice, suncokretovo ulje, sezamovo ulje i bademovo ulje. Oko 50 grama osušenih nevenovih latica se lagano istrlja u mužaru i stave u staklenku koja se može hermetički zatvoriti, prelije se s 500 mililitara odabranog ulja, zatvore i protrese dva do tri puta dnevno, a nakon tri tjedna  procijede i preliju u tamnije bočice. Čuva se na hladnom i tamnom mjestu, zaštićeno od svjetlosti. Ulje potiče regeneraciju kože i odlično je sredstvo za prvu pomoć kod posjeklina i opeklina u domaćinstvu, a vrlo je djelotvoran u pomlađivanju kože kao anti-age ulje. Mast od nevena je također vrlo djelotvorna i može se  jednostavno napraviti u kućnoj radinosti. Potrebno je dvije šalice latica nevena, jedna šalica maslinovog ulja, četvrtina šalice pčelinjeg voska. Latice nevena se miješaju s uljem na laganoj vatri, kasnije se doda otopljeni vosak, potom procijedi i ulije u posudice.

Iako je najbolje tijekom ljeta izbjeći sunčane opeklina, no ako se zadobiju kao sredstvo prve pomoći može biti i mast od nevena jer ublažuje upalu u koži i potiče cijeljenje kože i regeneraciju. S lokalnim pripravcima nevena mogu se tretirati različiti dermatološki problemi, no ako kroz tri do pet dana ne dođe do nikakvog poboljšanja sa primjenom nevenove masti tada najbolje prekinuti i potražiti savjet liječnika. U osoba koje imaju različite alergije na biljke i trave u slučaju pogoršanja svakako se preporučuje prekinuti s primjenom što prije.

 

 

Ocijenite članak

Ocjena 2.33 (broj glasova: 3)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci