Trudnoća, čokolada … dijabetes?

Idealan trudnički meni je drugačiji od standardnog svakodnevnog menija i kalorijski i s obzirom na zastupljenost nutrijenata.

Idealan trudnički meni je drugačiji od standardnog svakodnevnog menija i kalorijski i s obzirom na zastupljenost nutrijenata. To je jako važno iz barem dva razloga. Jedan se odnosi na činjenicu kako i o prehrani trudnice ovisi rast i razvoj njena nerođena djeteta. Drugi razlog odnosi se na činjenicu da su zbog raznih promjena u organizmu trudnice, na staničnim razinama, njezina svijest o gladi, njezin tek, osjeti itd. drugačiji no izvan trudnoće. Ovo se najčešće manifestira posebnom i povećanom željom za slatkim (u bilo kojem obliku), potrebu za točnom određenim namirnicama, te odbojnost prema drugim namirnicama.

U većini slučajeva, povećana potreba trudnice za slatkim rezultira povećanim prirastom tjelesne težine (trudnice). Najčešće ostaje samo na tome, no u drugim slučajevima povećana tjelesna masa trudnice, tj. prirast tjelesne mase koji ne prati smjernice, može dovesti između ostaloga i do razvoja gestacijskog dijabetesa, što može imati posljedice na daljnji tijek trudnoće i na sam plod. Ovisno o nalazima testova koji se provode za dijagnozu ove bolesti, trudnicama može biti preporučena dijabetička dijeta (određene kalorijske vrijednosti i sastava namirnica), peroralna ili parenteralna terapija. Neovisno o terapijskom pristupu, od kada se postavi dijagnoza gestacijskog dijabetesa, trudnica do poroda obavlja pretrage prema standardnoj shemi. Dijagnoza gestacijskog dijabetesa diktira i vrijeme i način dovršenja trudnoće.

U radu s trudnicama, često se susrećemo i s ova dva pitanja

  1. Javlja li se gestacijski dijabetes u trudnica koje konzumiraju velike količine namirnica koje sadrže različite oblike šećera? Ne nužno. No u trudnica koje imaju genetsku predispoziciju za razvoj šećerne bolesti veća je vjerojatnost da će doći do nekog oblika intolerancije šećera, odnosno gestacijskog dijabetesa
  2. Može li se gestacijski dijabetes javiti i u mršavih trudnica, koje dodatno paze na prehranu? I ova mogućnost postoji.

 Zbog toga što su uzroci razvoja gestacijskog dijabetesa na staničnoj razini, te se ne može uvijek predvidjeti u koje će se trudnice razviti, odnosno u koje postoji veća mogućnost razvoja gestacijskog dijabetesa, uobičajena je preporuka trudnicama savjetovati oprez s unosom ugljikohidrata. Također se preporuča i u trudnica u kojih su dotadašnji hematološko-biokemijski nalazi unutar referentnih vrijednosti, oko/iza 20-og tjedna trudnoće napraviti test opterećenja glukozom, OGTT. U trudnica u kojih se ustanove i minimalna odstupanja u odnosu na referentne vrijednosti, rade se dodatna testiranja, profil glukoze i određivanje glikoziliranog hemoglobina. S obzirom na odstupanja u nalazima, neke je trudnice potrebno dodatno dijagnostički obraditi u bolničkim uvjetima.

Osim laboratorijskih pretraga, trudnice s dijagnozom gestacijskog dijabetesa potrebno je češće ultrazvučno nadgledati, tj. pratiti rast i razvoj fetusa, kako bi se najranije što je moguće ustanovila eventualna ugroženost ploda zbog gestacijskog dijabetesa majke.

Za kraj navodimo kako trudnicama nitko „ne brani jesti“ nešto (kako možemo čuti), nego je za nju i njeno nerođeno dijete bolje eliminirati sve moguće uzroke koji bi mogli ugroziti i nju i njeno nerođeno dijete, nego liječiti posljedice (za koje ne znamo uvijek kako će završiti). U tom smislu preporučamo konzumiranje slatkoga u (manje od) dozvoljenim količinama. Dakle, ako nikako ne ide, razumom se othrvajte povećanoj želji za slatkim u trudnoći. Ako ne ide drugačije, dogovorite se s ukućanima da su u vašem domu čokolada i slastice općenito zabranjena hrana.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Cistocela

Cistocela

Cistocela je protruzija mokraćnog mjehura u rodnicu koja nastaje zbog defekta dna zdjelice. Prolaps genitalnih organa je poremećaj koji pogađa žene svih životnih dobi. Rizik raste s godinama života pogotovo ulaskom u postmenopauzu pa oko polovice žena starijih od 55g ima neki oblik prolapsa. Rizični čimbenici koji pogoduju nastanku prolapsa su trudnoća, teški vaginalni porodi […]

Folna kiselina

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Niski progesteron

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]

Ginekolog

Izostanak menstruacije – molim savjet

Menstruacija

Mogu li sa sigurnošću isključiti trudnoću?

Dijete

Primjena vitamina D tijekom trudnoće i kognitivne sposobnosti djeteta

Vitamin D ili kalciferol spada u skupinu vitamina topivih u mastima. Postoje dva glavna oblika vitamina D, vitamin D2 (ergokolekalciferol) i vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 potječe iz biljnih izvora dok se vitamin D3 stvara u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti te se dobiva iz namirnica životinjskog porijekla, pretežno iz ribljih ulja i žumanjaka. S ciljem […]

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Je li moguće da imam urinarnu infekciju ili upalu jajnika, možda bubrežni kamenci?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Hematom ili neka druga tvorba?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]