Kako ublažiti, spriječiti i liječiti ožiljke

Koža i drugi organi nakon kirurških zahvata, ozljeda, infekcija i upala cijele ožiljcima. Neki su ožiljci vidljivi, dok se poneki otkrivaju drugim dijagnostičkim metodama.

Na koži su ožiljci vrlo česti i teško je proživjeti životni vijek bez ikakvog ožiljka. Oni mogu biti veliki estetski nedostatak, pogotovo ožiljci od akne koji su čest razlog dolaska dermatologu. Ožiljci nastali od opeklina ili ozljeda kože mogu otežavati normalnu pokretljivost udova što je  poteškoća koja se rješava kirurškim metodama. Ožiljci predstavljaju cijeljenje kože i popunjavanje defekta kože vezivnim tkivom koji uvijek ima slabiju kvalitetu nego normalna koža. Ožiljci na koži mogu imati nekoliko oblika što zaista ovisi o samoj kvaliteti kože, načinima cijeljena, uzroku i dijelu tijela na kojem se nalaze. Ožiljak može biti u razini kože, može biti ispod razine kože ili iznad. Ožiljci koji su ispod razine kože nazivaju se atrofični ožiljci. Prema svom obliku atrofični ožiljci nakon akne mogu biti icepick, rolling i boxcar, pa se prema obliku ožiljka od akne i dubini određuje način liječenja.

Ožiljak koji je iznad razine kože može biti u rubovima cijeljenja rane ili može prelaziti rubove cijeljena i uzdizati se iznad kože što se naziva keloid. Osobe koje su pušači i koje se neumjereno sunčaju imaju veću šansu da će ima ozljede kože sporije cijeliti i da će ožiljci biti vidljiviji. Ožiljci koji su nastali na vratu, ušnoj resici, ramenima i prsima imaju veću mogućnost  prelaska u keloid što ovisi o nasljednim čimbenicima sklonosti ka keloidima i kvaliteti kože.

Kako će koža zacijeliti ovisi i na kojem dijelu tijela  je ozljeda, pa koža najljepše i najbrže cijeli na licu radi dobre prokrvljenosti, dok sporije na trupu i udovima. Cijeljenje i zaraštavanje ima nekoliko faza koje se nadopunjuju, a to su: hemostaza, upalna faza, proliferacija, maturacija i remodeliranje te kontrakcija rane. U fazi remodeliranja dolazi do  sinteze i razgradnje kolagena te promjene u strukturi izvanstraničnog matriksa. Odlaganje kolagena, sazrijevanje i remodeliranje važni su za postizanje funkcionalne cjelovitosti stvorenoga ožiljka. Neoštećeni dermis građen je većinom od kolagena tipa I (80 do 90%), te u manjoj mjeri kolagena tipa III. U granulacijskom tkivu uloga kolagena tip III se povećava (30%), a u zrelom ožiljku je ispod 10%. Kolagena vlakna hipertrofiraju i pravilno se organiziraju postavljajući se paralelno s kožom. Faza remodeliranja može trajati i godinu dana nakon nastanka ožiljka, no kolagena vlakna nikad ne dosežu jednaki raspored nalik na neoštećeni dermis i stoga ožiljak nikada nema izgled i kvalitetu normalne kože.

Kako bi se ubrzalo cijeljenje kože pomažu kreme i gelovi koji ubrzavaju cijeljenje i mogu se primjenjivati nakon laserskih procedura, kemijskih pilinga, ali i nakon ozljeda kože i li nakon uklanjanja kirurških šavova, a sadrže bakar,cink, pantenol, hijaluronsku kiselinu i silikon. Nakon  zarastanja kože primjenjuju se silikonski gelovi ili silikonski flasteri kroz nekoliko mjeseci kako bi ožiljak bio  što manji, zaglađeniji i neprimjetniji. U liječenju atrofičnih ožiljaka nakon akne primjenjuju se  mnogobrojne različite metode- mikrodermoabrazija, microneedling, kemijski medicinski pilinzi, laseri, mezoterapija, različite kirurške metode -punch“ eksciziju, „punch“ elevacija i subcizija. Nakon liječenja ožiljaka od akne važno je  provoditi fotozaštitu tijekom dana u obliku krema sa visokim zaštitnim faktorom i izbjegavati direktno djelovanje sunca na kožu te se nakon završetka liječenja ponovo javiti dermatologu nakon nekoliko mjeseci kako bi se kontrolnim pregledom utvrdilo koliko je rezultat zadovoljavajući  ili ne.

U liječenju keloidi danas se primjenjuju mnogobrojne metode - krioterapija, intralezijska aplikacija kortikosteroida, kriokirurgija, terapija pritiskom, radioterapija  površinskim rendgenskim zrakama, laserska terapija, kirurške metode, lokalna terapija u obliku silikonskog  gela ili flastera. Niti jedna terapija u liječenju keloida nije potpuno zadovoljavajuća a najbolji rezultati postižu se kombinacijom više različitih metoda.

 

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 1)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci