Robotika u ginekologiji

Primjena robotike u ginekologiji je danas još uvijek više imaginarna, nego praktična.

Dostignuća u znanosti i struci plod su dugotrajnih i mukotrpnih istraživanja i pokusa, koji ne idu uvijek kako su znanstvenici zamislili. Tim su vrednija ona koja se u konačnici pokažu kao iznimna postignuća, koja svoju primjenu nalaze u mnogim djelatnostima, zapravo u svakodnevnom životu.

Robotika je jedna od takvih znanstvenih grana.

Nekima će se na prvi pogled učiniti kako su robotika i medicina udaljene svjetlosnih godina, pa kako onda o tome pišemo na ovom mjestu?

Naprotiv, robotika već neko vrijeme vrlo produktivno ulazi i zauzima značajno mjesto u raznim granama medicine, ponajprije u istraživačkim laboratorijima, te u kirurškim strukama itd. Za očekivati je, s daljnjim napredovanjem znanosti i tehnologije, kako će se korisnom pokazati i šire. Međutim, zbog velike cijene istraživanja i izrade robota, u nekim, čak i u mnogim sredinama, ipak će biti nedostižna, tj. neisplativa. Ipak, stručnjaci iz različitih sredina educiraju se u ovim područjima, pa tako znanje i interes za ovom znanošću prenose na nove naraštaje.

Primjena robotike u ginekologiji je danas još uvijek više imaginarna, nego praktična. No potaknuti dobrim rezultatima primjene robotike u drugim kirurškim strukama, očekuje se kako bi robotika mogla neke kirurške ginekološke postupke učiniti sigurnijima, uz brži poslijeoperacijski oporavak, uz manje intra- i poslijeoperacijskih komplikacija itd. Ponajprije se o tome razmišlja u području ginekološko-onkoloških operacija, kao i nekih drugih ginekoloških kirurških postupaka, kao što su histerektomija (odstranjenje maternice), miomektomija (odstranjenje mioma, jednog ili više), cistektomija (odstranjenje ciste/cisti na jajnicima), kirurško liječenje izvanmaternične trudnoće (najčešće odstranjenje cijelog ili dijela jajovoda) i drugo.

Prije nekoliko godina, 2015. godine, na jednom svjetskom ginekološkom kongresu, kolege iz Turske iznijeli su svoja prva iskustva s primjenom robota u ginekološkim operacijama, koja su mahom bila pozitivna. No već su tada jasno rekli kako će, unatoč odličnim dosadašnjim empirijskim i praktičnim rezultatima, vjerojatno tek neki veći ginekološki centri u svijetu imati na raspolaganju ovu tehniku, prvenstveno zbog cijene – visoka je i cijena izrade robotičkih modela, kao i edukacije stručnjaka.

Ovu temu ćemo završiti sa zaključkom kako su i autori najsuvremenijih tehničkih dostignuća visokoobrazovani stručnjaci, te kako sredine u kojima se brzim koracima razvija najsuvremenija tehnologija, koja u konačnici služi ljudima, u svakom aspektu života, velika sredstva (i materijalna i u ljudstvu) ulažu u obrazovanje, nećemo pretjerati kažemo li u cjeloživotno obrazovanje.

 

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 11)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci