Svrbež, iscjedak, pečenje, … što mi je?

Simptomi kao što su svrbež u području vanjskog spolovila, pojačani iscjedak drugačije boje no inače, pečenje, najčešće uz mokrenje, bolovi u donjem dijelu trbuha ili pri spolnim odnosima i slično vrlo su nespecifični..

Simptomi kao što su svrbež u području vanjskog spolovila, pojačani iscjedak drugačije boje no inače, pečenje, najčešće uz mokrenje, bolovi u donjem dijelu trbuha ili pri spolnim odnosima i slično vrlo su nespecifični i mogu ukazivati na razne bolesti, odnosno najčešće na genitalne infekcije uzrokovane različitim mikrobima. Ujedno su i jedni od najčešćih razloga zbog kojih se žene svih dobnih skupina javljaju u nadležnu ginekološku ambulantu.

Ponekad će se žene s ovakvim tegobama najprije htjeti telefonski konzultirati s nadležnim ginekologom, ili će se zaputiti u ljekarnu i ondje od ljekarnika zatražiti nešto što je u slobodnoj prodaji, a ljekarnik će preporučiti temeljem simptoma koje žena navede. Oba ova načina su ispravna i doista, najprije se smije posegnuti za lijekom (najčešće kombinacija antibiotika i antimikotika) u vidu vaginaleta, jer su upravo razne bakterije i gljivice najčešći uzročnici ovakvih, genitalnih infekcija. Preporuča se i odgovarajući lijek (najčešće u vidu kreme ili masti, od kojih su neki također u slobodnoj prodaji u ljekarnama) ordinirati i spolnom partneru.

Ako se smetnje nastave i iza primarnog liječenja, bilo da su istog intenziteta, ili smanjene, no nisu prestale, ginekološki pregled je neophodan. Tada će se napraviti i mikrobiološke pretrage, te će se nastaviti s ciljanim liječenjem, tj. prema antibiogramu s obzirom na dokazani mikrob. I u tom se slučaju preporuča liječenje istovremeno obaviti i u spolnog partnera, koji će lijekove, temeljem nalaza od spolne partnerice dobiti od nadležnog liječnika opće/obiteljske medicine.

Uspjeh provedenog liječenja dokazuje se urednim kontrolnim mikrobiološkim nalazima.

Uspješno provedeno liječenje spolno prenosive infekcije ne stvara imunitet, odnosno moguće je odmah po provedenom liječenju ponovno se zaraziti istim ili drugim uzročnikom, te ponovno proći odgovarajuću dijagnostičku obradu i liječenje.

Za prevenciju spolno prenosivih infekcija preporuča se koristiti prezervative (koji, naravno, nisu 100%-tna zaštita) i uopće se odgovorno spolno ponašati. Preporuča se i koristiti i posebne preparate namijenjene higijeni intimnog područja. Svakako se preporuča ove preparate kupovati u ljekarnama ili bolje opskrbljenim drogerijama, a nikako ne preko interneta, nejasno napisanog roka trajanja ili od strane sumnjivog proizvođača/distributera.

I ono jako važno - nemojmo zaboraviti kako su i adekvatna prehrana i tjelovježba ono što pozitivno djeluje na imunološki sustav i uopće na dobro osjećanje pojedinca, pa svakako promijenite ili prilagodite prehranu, a u svakodnevnu rutinu uključite i tjelovježbu, intenziteta prema mogućnostima.

Ocijenite članak

Ocjena 4.33 (broj glasova: 6)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci