Gluten i koža

Moderan način života ukazuje na mnogobrojne zdravstvene probleme, a jedan je i nepodnošljivost na gluten.

 U dermatologiji se do sada samo jedna kožna bolest povezivala s nepodnošljivosti na gluten, a naziva se Dermatitis herpetiformis Duhring. Dermatolog s dugim dermatološkim stažom nije viđao ovu bolest svakodnevno, no kod dermatitisa trupa praćenog svrbežom i mjehurićima uvijek ju se nastojalo isključiti. No, nije se samo u dermatologiji vrlo rijetko pomišljalo da je uzrok nekog dermatološkog problema gluten, već su vrlo često osobe s  bolovima u trbuhu, nadutosti i s nizom drugih gastrointestinalnih simptoma proveli niz godina, a da se nepodnošljivost na gluten ne bi otkrila. Danas se nepodnošljivost na gluten povezuje i s drugim stanjima kao što je lupus, reumatoidni artritis, demencija i dr. Da li je do nepodnošenja glutena dovela sve veća uporaba GMO žitarica ili je nešto drugo po srijedi sigurno će ukazati mnogobrojna istraživanja, ali i vrijeme. Osobe koje ne podnose gluten nastoje ga izbaciti, no vrlo je često prikriven u mnogobrojnim proizvodima na koje se ne bi uopće po sumnjalo da ih sadrže, kao na primjer u proizvodima za higijenu, njegu kože i dekorativnu kozmetiku.

Poneki problemi na koži kao što su uporni dermatitisi, ispadanje kose, pa i kronična kožna bolest poput psorijaze pokušavaju se povezati s nepodnošenjem glutena, pa se nastoji testiranjem na gluten te izbacivanjem glutena iz prehrane pomoći pacijentima.

Istraživanja s pacijentima koji boluju od psorijaze ukazuju da je do poboljšanja došlo tek nakon tri mjeseca nakon što nisu jeli proizvode s glutenom, no upitno je da li je do poboljšanja došlo radi promjene prehrambenih navika, smanjenja tjelesne težine, uvođenjem zdravijih namirnica i dr. Također u osoba s aknama koje uporno nastaju usprkos preporučenoj terapiji, izbacivanjem iz dnevne prehrambene rutine svih pekarskih proizvoda uvijek dovodi do poboljšanja i osobe navode da se osjećaju kao lake u svoj tijelu i ugodnije bez obzira da li su izgubile na tjelesnoj težini ili ne. Kod problema sa ispadanjem kose uvijek se moraju isključiti i svi ostali mogući uzroci kao što je manjak željeza , manjak vitamina D te bolesti štitnjače te kod sumnje na preosjetljivost na gluten izbaciti namirnice koje ga sadržavaju. Kako bi se pomoglo koži i očuvalo njezino zdravlje vrlo su moderni gluten free proizvodi za njegu kao i dekorativna kozmetika. Koliko je njezina primjena opravdana također će pokazati vrijeme, no vrlo je moderno uz sve navedeno-free- da je na proizvodu naveden da je i guten free. Opravdano da u osoba koje su osjetljive na guten određeni proizvodi poput ruža ili krema ne sadrže gluten jer se lizanjem usnica ili kože može gluten i na taj način unositi u tijelo.

No, svakako se nastoji da kozmetika, dermokozmetika i ekološka kozmetika ne sadrže bilo koji proizvod za koji se tvrdi da je štetan za ljudsko zdravlje u bilo kojem obliku.

U problematici kožnih bolesti sigurno će se morati proširiti niz dermatoloških problema koji se mogu uzročno povezati s nepodnošljivosti na gluten, jer koža kao veliki semafor uvijek pokazuje što se sa tijelom događa i ako je semafor upaljen na crveno znak je da se mora obratiti pozornost i na nešto što je do danas bilo napisano u dermatološkim udžbenicima sitnim slovima.

Ocijenite članak

Ocjena 2.33 (broj glasova: 3)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci