Psorijaza vlasišta

Psorijaza vlasišta nije rijetka pojava i može predstavljati problem kroz duže ili kraće vrijeme.

Psorijaza vlasišta nije rijetka pojava i može predstavljati problem kroz duže ili kraće vrijeme. Ponekad zaista prođu mjeseci i godine prije nego se osobe odluče za pregled kod dermatologa jer pokušavaju ljuskanje vlasišta samoinicijativno liječiti. Psorijaza na vlasištu ne uzrokuje ispadanje kose i ćelavost pa nije zamjetljiva kao prorijeđenost kose, no crvenilo i  ljuskice upućuju da se nešto događa. Psorijaza kao kronična kožna bolest može početi na vlasištu te se kasnije širiti i da druge dijelove tijela, no u velikoj večini pacijenata koji imaju psorijazu na tijelu promjene se mogu naći i na vlasištu. Psorijaza je kronična kožna bolest koja je vrlo često zastupljena, pa se smatra da od nje boluje oko 1-3 posto svjetske populacije. U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 1,7 posto stanovništva. Sklonost obolijevanju nasljeđuje se poligenskim načinom nasljeđivanja, pa je tako do danas otkriveno devet podložnih genskih lokusa.Psorijaza kao bolest godinama se istražuje pa se zna da nema jedan uzročni faktor već osim genetike i okolinskih čimbenika, kao i lijekovi neke druge bolesti potiču njezino nastajanje.

Čimbenici okoliša jak su triger za nastajanje psorijaze pa bolesnici vrlo čest opisuju jak psihički stres koji je prethodio nastajanju bolesti (infekcije, psihički stres, pušenje, lijekovi) zajednički djeluju u nastanku bolesti. Dokazano je da lijekovi poput litija, beta-blokatora, inhibitora enzima konverzije angiotenzina i antimalarika mogu pogoršati ili uzrokovati nastanak psorijaze.

Psorijaza je bolest posredovana T-limfocitima, a smatra se da nastaje kao posljedica poremećene aktivacije prirođene i stečene imunost, pa dolazi do poremećenog sazrijevana keratinocia koji ubrzano prelaze iz bazalnog u površinski sloj kože. Uobičajen prelaz u zdrave kože je  28-30 dana, a u psorijazi 3-5 dana.

Psorijaza vlasišta može se dijagnosticirati pregledom i  doslovno opipom upaljene kože, jer vlasište koje je zahvaćeno psorijazom na opip djeluje kao kora hrasta. Bolest se može dijagnosticirati i biopsijom vlasišta i histološkom analizom.Nakon postavljanja dijagnoze nastoji se bolest što brže izliječiti ili ublažiti. Uvijek se nastoji utvrditi i otkloniti bilo kakav vanjski triger koji je potaknuo pojavu psorijaze kao što su neki lijekovi, stres, nesanica i dr..

U lokalnoj terapiji najčešće se koriste keratolitici za uklanjanje ljusaka, obično na bazi salicilne kiseline, te lokalni protuupalni lijekovi poput lokalnih kortikosteroida. Prije su široko bili zastupljeni pripravci koji su se radili sa svinjskom masti te je pripravak sadržavao i salicilnu kiselinu koja je skidala ljuskice, a svinjska mast je ublažavala suhoću. Također, u skidanju ljusaka djelotvorna je i takozvana uljna kapa koja se nanosi na vlasište te se ispire nakon nekoliko sati, a za njezino djelovanje zaslužena je salicilna kiselina koja skida ljuske. U terapiji se također primjenjuju i analozi vitamina D, cignolin i lokalni retinoidi. Vrlo su ljekoviti naftalan ulje, losioni i šamponi s dodatkom katrana i ulja. U liječenju psorijaze vlasišta pomažu i dermokozmetički šamponi koji su sa svojim sastojcima izrazito ljekoviti kod psorijaze vlasišta. Od biljnih pripravaka djelotvorni su šamponi koji sadrže kurkumu, nim,indijski broć i dr.

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 1)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci