„Ženski“ testosteron

Jedna od naizgled nespojivih činjenica je muški spolni hormon, testosteron, u ženskom organizmu.

Jedna od naizgled nespojivih činjenica je muški spolni hormon, testosteron, u ženskom organizmu. Međutim, to je sasvim normalno stanje. Zapravo, ne bi bilo normalno da testosterona u tijelu žene uopće nema. Dovoljno intrigantno da nastavite čitati? Svakako nastavite, saznat ćete mnoge korisne informacije.

Poremećaji u produkciji i djelovanju testosterona mogu se desiti intrauterino, ali i u daljnjem životu žene. S obzirom na razdoblje u kojemu se dese ova odstupanja, uzroke i posljedice povećanih razina testosterona u organizmu žene bit će lako rješavati i rješiti, ili će se rješavati dugotrajno, različito i s promjenljivim pristupom, a neka i doživotno.

U ovom osvrtu naglasak će biti stavljen na uzroke i posljedice povećanih vrijednosti testosterona u organizmu žene iza rođenja.

Normalno se male količine testosterona u žene proizvode i otpuštaju u krvotok iz jajnika i nadbubrežnih žlijezda. Dok su vrijednosti testosterona unutar referentnih granica za ženski organizam, oni ne stvaraju nikakve probleme. Problemi nastaju kada se proizvodnja i otpuštanje testosterona u krvotok poveća iz raznih razloga.

Povećana količina testosterona u ženskom organizmu može dovesti do poremećaja menstruacijskog ciklusa, pojačane dlakavosti (po licu, ekstremitetima, trupu), prorjeđene kose (pa i ćelavosti), akni, debljine, neplodnosti itd. Povećane razine testosterona mogu se dokazati u sindromu policističnih jajnika, s različitom paletom vanjskih (vidljivih) i unutarnjih (biokemijskih, staničnih) promjena, kao što su inzulinska rezistencija, snižene vrijednosti tzv. dobrog kolesterola, povišene vrijednosti tzv. lošeg kolesterola i triglicerida, povišenog arterijskog tlaka i slično.

Žene s nekim od nabrojenih poremećaja trebaju se najprije javiti ginekologu, no ako su dominantni dermatološki simptomi, javit će se najprije dermatologu. To nije greška, no najčešće će i od strane dermatologa biti dodatno upućene i ginekologu.

Modaliteti liječenja su različiti (s obzirom na uzroke) i najčešće su dugotrajni (višemjesečni ili višegodišnji). Zato je važno ne odustajati od liječenja kada se nakon prvih tjedana ili mjeseci ne vidi učinak i pridržavati se uputa i ginekologa i dermatologa. Od medikamentoznog liječenja primjenjuju se različiti antiandrogeni, zatim antibiotici prema potrebi, te naposljetku i neki kozmetički postupci.

U menopauzi imamo sasvim drugačiju situaciju. Prema i u menopauzi, normalno niske razine testosterona u ženskom organizmu su još niže, što za posljedicu najčešće ima smanjen libido. Tu su kod nas terapijske mogućnosti ograničene, a u obzir može testosteronska terapija, ako nema kontraindikacija.

Kako vidimo, testosteron, muški spolni hormon, jedan od androgena, ima važnu ulogu u urednom funkcioniranju organizma žene. Čega se najčešće nije svjesno dok se ne pojave problemi povezani s povišenim njegovim razinama, što je posljedica bolesnog stanja. Odnosno sniženima, što je pak normalna situacija u trećoj životnoj dobi žene.

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 8)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)