Hemicrania continua - 2.dio

Hemicrania continua je rijedak poremećaj koji karakterizira striktno jednostrana bol s izvrsnim terapijskim odgovorom na indometacin.

Hemicrania continua je rijedak poremećaj koji karakterizira striktno jednostrana bol s izvrsnim terapijskim odgovorom na indometacin. Češće se javlja u ženskoj populaciji (F:M 1.9:1). Obično se javlja u tridesetim godinama mada su opisani slučajevi s javljanjem od 11-70 godine života. Spada u skupinu kroničnih dnevnih glavobolja. U bolesnika s hemikranijom continuom prisutna je stalna, blaga jednostrana bol s povremenim egzercebacijama izrazito jake boli. Bol je uglavnom locirana u području oka, sljepočnice ili čela, iako je opisana i bol zatiljno. U većine bolesnika u egzarcebacijama (pogoršanjima) boli prisutni su autonomni simptomi (suzenje, crvenilo oka, curenje nosa, začepljenost nosa, otok kapka..) slični cluster glavobolji zbog čega je taj oblik glavobolje i uvršten u trigeminalne autonomne cefalalgije. Jačina boli obično je blaža nego u cluster glavobolji. Egzarcebacija boli može trajati od nekoliko minuta do nekoliko dana. U nekih bolesnika kod egzarcebacije boli klinička slika može sličiti migrenskoj glavobolji (bolesnik ima pulsirajuću bol praćenu mučninom, povraćanjem, foto i fonofobijom). Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih kriterija iako je prethodno uputno učiniti neuroradioošku obradu.

Dijagnostički kriteriji Internacionalne klasifikacije glavobolja (International Classification of Headache Disorders 3rd edition- ICHD-3)

Hemicrania continua
A. isključivo jednostrana glavobolja
B. glavobolja je prisutna duže od 3 mjeseca s egzarcebacijama umjerene ili jake boli
C. Jedno ili više od slijedećeg
1. Najmanje jedan od sljedećih simptoma ili znakova istostrano
s glavoboljom
- crvenilo oka i/ili suzenje oka
- začepljenost nosa i/ili curenje nosa
- otok kapka
- znojenje čela ili lica
- mioza i/ili ptoza
2. osjećaj nemira ili agitacije ili pogoršanje boli kretanjem
D. izvrstan terapijski odgovor na indometacin
E. nije povezana s drugim poremećajima

Liječenje
Lijek je izbora indometacin. Početna doza indometacina je 75 -100 mg podijeljena u tri dnevne doze kroz tri dana. U slučaju neefikasnosti neophodan je porast doze na 150 mg kroz sljedeća tri dana, a zatim na 225 mg. Kod nestanka boli potrebno je postepeno smanjivati dozu i odrediti minimalnu djelotvornu dozu lijeka koja se obično uzima dugotrajno. Postoji individualni prikazi u kojima lijek izbora u liječenju je bio gabapentin, melatonin, verapamil, onabotulinum toksin A, stimulacija okcipitalnog ili vagusnog živca, međutim potrebne su dodatne velike studije radi potvrde učinkovitosti.

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 2)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci