Manifestacije spolnih bolesti

1

Govoreći o terminu spolne bolesti podrazumijevamo primarno one bolesti koje se manifestiraju na spolnim organima.

Takve su bolesti npr. upala uretre u muškarca (uretritis), upala sluznice vrata maternice u žena (cervicitis) ili razne genitalne ulceracije, izrasline ili kožne promjene. Izraz „spolno prenosive bolesti“ je u svom značenju širi i uključuje i one bolesti koje se ne manifestiraju samo na spolnim organima već mogu dovesti i do sistemske bolesti. Ovdje pripadaju i bolesti poput hepatitisa i AIDS-a te generalizirani lues (sifilis) koje su bolesti cijelog tijela – sistemske bolesti.

Spolne bolesti prenose se izravnim seksualnim kontaktom s oboljelom osobom. Mnogi krivo vjeruju kako određeni oblici seksualne aktivnosti, npr. oralni seks, ne mogu (ili vrlo rijetko) dovesti do transmisije spolno prenosivih mikroba. Treba naglasiti kako vaginalni, analni i oralni seks jednako pogoduju prijenosu spolno prenosivih uzročnika.

Kad govorimo o uzročnicima ovdje treba ubrojiti Neisseria gonorrhoeae koja uzrokuje gonoroični uretritis u muškarca (kolokvijalno i pomalo arhaično - triper). Pečenje kod mokrenja, nelagoda u mokraćnoj cijevi i gnojni iscjedak dominantni su znaci te bolesti. Nadalje, Chlamidya te neke vrste Mycoplasme i Ureaplasme dovesti će do sličnih manifestacija – uretritisa, koji je blaži u simptomima a isjedak je manje gust (gnojni), a više tekuć. U žena će isti uzročnici dovesti do cervicitisa. Muškarci vrlo rijetko nemaju nikakve tegobe prilikom infekcije ovim uzročnicima, dok u žena ona može tinjati relativno neopaženo te propagacijom upale dovesti do upale u zdjelici širih razmjera, odnosno stvaranja ožiljaka i priraslica te kasnih posljedica tog procesa – izvanmaternična trudnoća ili sterilitet.

    Svaka kožna promjena na spolovilu zahtijeva primarno pregled dermatovenerologa. Osobito se to odnosi na ranice (ulkuse) koje ne zacjeljuju unutar 10-15 dana što sugerira moguću infekcijom virusom genitalnog herpesa. Zatim bolno osjetljivi mjehurići s okolnim crvenilom, peckanje i probadanje u mokraćnoj cijevi muškarca sa znatnim pečenjem pri mokrenju itd. Vaginalno peckanje i svrbež mogu upozoriti na moguću infekcijom Trichomonasom, a obilni bjelkasti vaginalni sekret (iscjedak) na infekciju gljivicama – npr. Candida. U muškaraca se, zbog naravi postojećih tegoba, rijetko takve infekcije zanemare. Ipak, ukoliko tegoba nema (rekli smo da je to rijetko u muškarca!) ili su smetnje minimalne, bolest može progredirati pa se može razviti prostatitis i epididimitis odnosno generalizirana infekcija spolnog sustava.

Naravno, ne mora nužno svaka kožna promjena u genitalnoj regiji upućivati na spolno prenesenu infekciju. U ljetnim mjesecima mogu se pojaviti i razne kožne iritacije uzrokovane nečistim morem ili rijekama i jezerima, mokrim kupaćim kostimom itd. U tim „vlažnim“ uvjetima i relativno bezazlena mehanička iritacija lakše dovodi do vidljivih promjena na koži. Izloženost nezaštićenom spolnom odnosu je, naravno, posebno rizična kategorija o čijim će detaljima uključena osoba najbolje sama procijeniti mogućnost prijenosa infekcije. Pri tome treba imati na umu da je učestalost spolnih infekcija, osobito onih najpogodnijih za transmisiju – asimptomatskih, vrlo visoka pa primjena logike poput „neće baš mene“, „pa bio je to samo oralni seks“ ili „ma … trajalo je kratko“ nema racionalnog opravdanja.

U zaključku, testiranje na STD (sexually transmited disease) je danas vrlo dostupno, jednostavno i pouzdano, a liječenje lako provedivo. Zašto u strahu i neizvjesnosti čekati i, što je još nepovoljnije, eventualno širiti infekciju ako se njezino postojanje može utvrditi ili sumnja otkloniti?

   

  

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (1)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (1)
Samirg 28.03.2020. 13:46

Doktore dobio sam prije dva mjeseca blagu temp koja nije bila visoka i prosla je nakon 24 sata?Imao sam upaljen desni limfni cvor koji se nakon 3 dana povukao?Pojavilo se crvenilo i edem na penisu.Otisao sam kod ljekara opce prakse rekao mi je da stavljam obloge acidi borici dao sumamed antibiotik koji sam uzimao kroz tri dana na svaka 24 sata.Sve se to brzo povuklo osim crvenila ispod otvora uretre prema prepuciju koje nije bas crveno ali kao da je roze boje upalno.Radio sam bris u medjuvremenu i nasli su mi stafilokok u uretri i ispio sam ciprofloksacin i auitromicin jos jednom.Nemam nikakve tegobe pri mokrenju niti iscjedak.Kako mogu skloniti tp crvenilo?Hvala

Vezani članci