Genetski test za alopeciju

Ispadanje kose i problemi s vlasištem vrlo su česti i podjednako zastupljeni u žena i muškaraca.

Uzroci su mnogobrojni, pa ako ispadanje kose spontano ne prolazi i traje određeno vrijeme uvijek se nastoji otkriti uzrok i započeti liječenje. Vrlo često se misli da je stres jedan od glavnih uzroka, no nije uvijek tako jer u podlozi problema mogu biti bolesti štitnjače, lijekovi, anemija, autoimune bolesti, hormonske promjene i dr. Danas se smatra da je problem alopecije uzrokovan kombinacijom mnogobrojnih vanjskih i unutranjih čimbenika koji su povezani s genima.

U otkrivanju problema ispadanja kose uvijek se mora detaljno razgovarati s pacijentom te nakon kliničkog pregleda odrediti svu daljnju potrebno obradu kako bi se otkrili svi mogući vanjski čimbenici, pa se od lab. nalaza uvijek radi željezo, feritin te hormoni štitnjače. Također je važan podatak o prehrambenim navikama, dijetama, gubitku tjelesne težine, stresnim situacijama, kvaliteti sna, menstruacijskim ciklusima i dr. Kako bi se detektirali unutarnji čimbenici nastoji se otkriti analizom gena koji su povezani s alopecijom.

Ono što je zaista novost je istraživanje genetske podloge ispadanja kose pa su time napravljeni genetski testovi koji otkrivaju uzrok ispadanja kose.

U genetskom testu analiziraju se sedam različitim kategorija alopecije podijeljenih prema mogućnostima liječenja kao što su  1. metabolizam prostaglandina, 2.upala, 3.utjecaj androgena, 4.vazodilatacija, 5.sinteza kolagena, 6. vitamini i minerali, 7. insulin like growth factor. Testom se prati aktivnost i analizira aktivnost gena koji su u povezani s problemom alopecije:APIsGPR44 aktivnost  PGD2  receptora, Prostaquinon™PGTFR aktivnost  PGF2a receptora, LatanoprostPTGES2  aktivnost  PTGES2  enzima, MinoxidilSULT1A1 aktivnost  sulfotransferaze, MinoxidilGR-alpha  otpornost na liječenje kortiksoteroidima,  CYP19Activity of aromatase17α-estradiol, SR5DA aktivnost za  5α-reductazu type 1 i  2Finasteride, Dutasteride ACE aktivnost za angiotenzin konvertirajući enzim, cirkulirajući modulator COL1A1za sintezu kolagena,CRABP2 za transport vitamina A i tokoferola, Retinol BTD za aktivnost biotinidaze BiotinIGFR-1, aktivnost  IGF-1  i td.

Androgena alopecija se naziva i nasljedna alopecija, pa se sklonost ispadanju nasljeđuje prvenstveno od majke jer se receptor za androgene hormone prenosi preko kromosoma X, pa se zna da se rizik obolijevanja od androgene alopecije više potiče od majčine strane nego kao što se prije mislilo s očeve.

U alopecije areate kosa opada u krugovima, a radi se o autoimunoj bolesti koja može biti potaknuta mnogobrojnim čimbenicima, dok je kod telogenog efluvija ispadanje kose podjednako na cijelom vlasištu.

Genetski test radi se tako da se malenim štapićem uzme obrisak bukalne sluznice nakon čega se materijal šalje u posebne laboratoije gdje se analizira 48 genetskih varijanti u 13 gena koji su znanstveno dokazani da su povezani s gubitkom kose.
Dobivenim nalazom testa može se utvrditi s velikom sigurnošću koji gen je u podlozi problema s alopecijom te odrediti personalizirani način liječenja za svaku osobu ponaosob, pa se uz nalaz testa dobije i preporučena terapija u obliku kapsula, losiona, krema šampona u kojima su aktivne supstance preporučene za pacijenta. Terapija alopecije ne bi smjela biti ista za sve pacijente jer ne mora biti jednako i brzo djelotvorna za sve. Personalizirani način liječenja alopecije, ali i drugih bolesti je sigurno pravi način liječenja koji će biti sve više i učestalije primjenjivan.

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci