Može li operacija biti banalna

Ovu tematiku promotrit ćemo s ginekološkog aspekta, no razmišljanja i preporuke su zapravo univerzalni..

Za neke se kirurške zahvate uobičajno reći kako su banalni, rutinski, kako se odmah iza tih operacija može hodati, raditi sve što se radilo i prije operacije, kako se ne treba bojati tih zahvata i kako će sve dobro proći.

Je li to baš tako?

Ovu tematiku promotrit ćemo s ginekološkog aspekta, no razmišljanja i preporuke su zapravo univerzalni.

U pripremi za operaciju s bolesnicom se razgovara o razlozima zbog kojih je baš operacija pravi terapijski izbor, o mogućim komplikacijama, ranim i kasnim, o poslijeoperacijskom postupanju i slično. Sve je potrebno razumljivo objasniti, odgovoriti na dodatna pitanja bolesnice, te ako indikacija nije hitna ostaviti dovoljno vremena za njenu odluku (nekoliko dana, možda i koji tjedan). Nakon što bolesnica dobro razmisli, te se sasvim sigurno i dodatno konzultira s osobama od povjerenja, potrebno je da ona vlastoručno potpiše pristanak za operaciju. Najčešće tada uslijede njena dodatna pitanja, koja su se nametnula iza razgovora s obitelji, prijateljicama, kolegicama na poslu.

Vrlo vjerojatna njena dodatna pitanja odnose se na to koliko je operacija ozbiljna i opasna, kada će moći imati spolne odnose, kada može planirati trudnoću (ako je u generativnoj dobi), kada će moći ići na put, baviti se sportom, odnosno obavljati kućanske poslove i slično. Neki puta će reći kako je čula da je zahvat kojemu se treba podvrći rutinski, banalan, kako ga ginekolozi rade svaki dan i kako će sve biti u redu.

Doista, postoje zahvati u ginekologiji koji se rade svaki dan i koji u većini slučajeva prođu bez komplikacija; iza nekih se isti ili sljedeći dan može i otići iz bolnice.

Međutim, ni za jedan kirurški zahvat ne može se reći kako je banalan, kako nema komplikacija i kako će sve biti u redu, ma koliko sam zahvat kratko traje i možda se niti ne treba izvoditi u operacijskoj dvorani.

Naravno, svi očekujemo upravo takav ishod – bez komplikacija, ali mora se jasno reći kako je svaka operacija „prava“ operacija i kako je svakoj operaciji potrebno pristupiti maksimalno odgovorno i od strane doktora i od strane bolesnika. Tzv. mali kirurški zahvati u ginekologiji, na neke od kojih žena dođe prije ili iza posla, nisu nikakav izuzetak u ovom kontekstu.

Odgovoran doktor uvijek će iskomunicirati svaki detalj operacije koji bolesnici predstoji, navest će statističke podatke koji idu u prilog dobrom završetku operacije, ali i one druge. Svakako će ohrabriti bolesnicu, a njeno povjerenje u medicinski tim i osobni pozitivan stav bit će veliki i neprocjenjivi plus u cijelom procesu liječenja.

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 8)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci