Vestibularna migrena

Vestibularna migrena je klinička dijagnoza karakterizirana epizodnom vrtoglavicom koja se povezuje s migrenom. Iako je veza između vrtoglavice i migrene poznata još od davne 1873. godine...

Vestibularna migrena je klinička dijagnoza karakterizirana epizodnom vrtoglavicom koja se povezuje s migrenom. Iako je veza između vrtoglavice i migrene poznata još od davne 1873. godine taj entitet je i dalje loše definiran i objašnjen. Vestibularna migrena nije rijetka, međutim dio bolesnika se ne javlja liječniku, a dio bolesnika liječi se kao neki oblik „vertiginoznog sindroma“. Godišnja prevalencija vestibularne migrene je 1%. Postoji nekoliko naziva za taj poremećaj kao što su migrenski vertigo, migrenom uzrokovana vrtoglavica ili migrenska vestibulopatija.

Važna karakteristika vestibularne migrene je da glavobolja u svakom napadaju ne mora biti uvijek prisutna. Osnovna klinička karakteristika je epizodična vroglavica koja traje više od nekoliko minuta, mučnina i povraćanje, osjećaj gubitka ravnoteže, osjećaj smetenosti te izrazita preosjetljivost na zvuk. Jedna od obilježja tog poremećaja je da bolesnik može godinama prije imati migrenske atake, ali bez vertiginoznih smetnji. Obično se javlja oko 40-te godine života iako je opisana u djece. Češća je u žena. Patofiziološki mehanizam nastanka vestibularne migrene još uvijek nije poznat.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkih kriterija Internacionalnog udruženja za glavobolje:

 1. postojanje migrenske glavobolje u prošlosti ili migrena koja je još uvijek prisutna

2. najmanje pet epizoda rotatorne vrtoglavice

3. simtomi traju od 5 minuta do 72 sata

 4. simptomi su toliko izraženi da bolesnik nije u stanju obaviti svakodnevne aktivnosti

 5. najmanje polovica epizoda mora imati neku od slijedećih migrenskih karakteristika: a) glavobolja koja je unilateralna, pulsirajućeg karaktera, umjerenog ili jakog intenziteta i glavobolja koja se pogoršava fizičkom aktivnošću b) preosjetljivost na svjetlo ili buku c) svjetlaci u vidnom polju.

Ne postoji specifična terapija za vestibularnu migrenu. Primjenjuje se simptomatsko liječenje ovisno o kliničkoj slici. Glavobolja se liječi ili nespecifičnim analgeticima ili specifičnom terapijom za migrenu (triptanima). Ukoliko je dominantan simptom vrtoglavica tada se koriste supresori vestibularnog sustava kao što se benzodiazepini, antihistaminici i lijekovi protiv povraćanja (antiemetici). Uz pristutno jako povraćanje lijek se aplicira parenteralno ili rektalno. U slučaju da su atake učestale i da značajno utječu na kvalitetu života neophodno je uvođenje profilaktičke terapije što podrazumijeva svakodnevno uzimanje lijeka u cilju smanjivanja frekvencije ataka i smanjenje intenziteta. Izbor lijeka ovisi o kliničkoj slici bolesnika i prisutnim drugim bolestima, a tu spadaju beta blokatori, blokatori kalcijevih kanala, dualni antidepresivi i neki antiepileptici. Poremećaji koji se često javljaju uz vestibularnu migenu su benigna pozicijska vrtoglavica, kinetoze i anksioznost.

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 1)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci