Primarni ginekolog

4

Primarni ili nadležni ginekolog je prvi specijalist u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj kojemu se žena treba javiti ako ima neki ginekološki, ili, kolokvijalno rečeno „ženski“ problem.

Primarni ili nadležni ginekolog je prvi specijalist u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj kojemu se žena treba javiti ako ima neki ginekološki, ili, kolokvijalno rečeno „ženski“ problem. Primarna zdravstvena zaštita žena je u domovima zdravlja, a sekundarna i tercijarna je u bolnicama, koje se rangiraju prema utvrđenim kriterijima.
Osim ovog, „državnog“ sustava zdravstvene zaštite, postoji i privatni zdravstveni sustav, koji funkcionira na drugoj osnovi, tj. na plaćanju – osobnom, odnosno u sklopu nekih osiguravajućih društava.
Svaka punoljetna ženska osoba u RH treba biti prijavljena u timu primarnoga ginekologa u domu zdravlja. Iznimno i djevojke prije punoljetnosti mogu biti u timu primarnoga ginekologa. U tom slučaju prijavljuju se uz suglasnost i u pratnji roditelja ili staratelja. U dogovoru primarnoga ginekologa i roditelja/staratelja, na preglede smije dolaziti sama, no ako je potrebno daljnje, invazivno liječenje, ili je potrebna daljnja, ponajprije invazivna dijagnostika, suglasnost za navedeno treba potpisati i roditelj/staratelj.
Iza ovog kratkog uvoda, što je zapravo kratka interpretacija službenih stavova i uputa, razmotrit ćemo kako izabrati nadležnoga, odnosno primarnoga ginekologa.
Danas, u vrijeme interneta, kada se do raznih informacija i dezinformacija u vrlo kratkom roku može doći u svakom trenutku, ponekad je teško odlučiti se za nešto, u bilo kojem kontekstu, pa tako i za doktora. Zakonodavstvo koje regulira elektronički sadržaj tek se treba uspostaviti, pa se u virtualnom svijetu pojavljuju razne i neprovjerene informacije, odnosno i ciljane dezinformacije. Naročito je mlada, školska i studentska populacija sklona informacije najprije potražiti na internetu, a tek se potom, eventualno, konzultirati s roditeljima, rodbinom, odnosno osobama od povjerenja.
Žene će tako najčešće i primarnu ginekološku ambulantu izabrati prema informacijama nađenima u virtualnom svijetu, pa će iza toga možda uslijediti nezadovoljstvo doktorom, odnosno medicinskim timom, odnosno situacije na štetu za obje strane.
Zato preporučamo čime se rukovoditi pri odabiru primarnoga ginekologa:
• lokacijom primarne ginekološke ordinacije – praktično je primarnoga ginekologa odabrati ili prema mjestu stanovanja, ili u blizini radnog mjesta, ili škole/fakulteta, kako udaljenost primarnoga ginekologa, odnosno zastoj na cesti ili pak ne-pronalazak parkirališnog mjesta ne bi bili izlika za nemogućnost odlaska na preglede,
• opremljenošću primarne ginekološke ordinacije – veliki dio dijagnostičke obrade može se i treba se moći obaviti u primarnoj ginekološkoj ordinaciji, pa je korisno unaprijed se raspitati o opremljenosti primarne ginekološke ordinacije u koju se namjeravate prijaviti, tj. koje se pretrage mogu ondje obaviti, kako ne bi za sve ili za skoro sve trebali odlaziti u bolnicu; važno je znati i s kojim laboratorijima i ustanovama određena primarna ginekološka ordinacija surađuje, primjerice, kuda se šalju citološki ili mikrobiološki uzorci i koliko se uobičajeno čekaju nalazi,
• osobom primarnoga ginekologa – ginekologija je možda jedina medicinska struka gdje će značajan broj žena najprije pitati je li ginekolog žensko ili muško. Za ovaj kriterij svaka žena ima svoje razloge, ali onima kojima je to važno svakako se unaprijed trebaju raspitati kojeg je spola ginekolog u razmatranoj primarnoj ginekološkoj ambulanti, kao i tko uobičajeno mijenja ginekologa, kada ovaj koristi godišnji odmor, ili je na bolovanju, ili je iz bilo kojeg razloga odsutan; je li vrstan u obavljanju i interpretaciji ginekološkog ultrazvučnog pregleda, kakav nastup ima (ovisno o tome volite li vi puno pričati i puno znati o svojem zdravstvenom stanju, ili pak znate da se nešto treba napraviti, ali ništa vas više o tome ne zanima, štoviše, hvata vas panika kada se uopće spomenu bolesti, ili liječenje i slično),
• najčešćom patologijom, odnosno skupinom žena prijavljenih u timu koji je vama interesantan – ima li među osiguranicama najviše trudnica, ili žena starije dobi, ili pak generativne; naime, svaka ova kategorija osiguranica ima svoje specifične ili karakteristične zdravstvene rizike, odnosno patologiju,
• načinom rada u primarnoj ginekološkoj ambulanti – na primjer koje je radno vrijeme (je li kompatibilno s vašim radnim vremenom i drugim obavezama), kakav je sistem naručivanja, što se smatra hitnim situacijama i slično.
O svemu navedenome (i ostalome, što ovdje nije navedeno, a nekome je možda važno) pametno je raspitati se „na licu mjesta“, odnosno osobnim dolaskom u primarne ginekološke ambulante koje su vama u užem izboru. Za nekoliko primarnih ginekoloških ambulanti između kojih ćete napokon izabrati „svoju“ najvjerojatnije ćete se odlučiti prema preporukama svojih rođakinja ili prijateljica. A „svoju“ ćete primarnu ginekološku ambulantu ipak izabrati uzevši u obzir sve navedeno i onaj neki vaš „filing“.

 

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 10)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (4)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (4)
Pile@@ 08.10.2019. 19:43

Dobro vece molim vas da mi odgovorite stopre ako je moguce naime muka mi je vrti mi se u glavi dobila sam apetit da jedem puno boli me glava jako test trudnice sam uradila pozitivan je posle samvadila krv i negativan je ondak jos jedan test sam uradila kod kuce i negativan je mene da napomenem da mi menstruacija ne kasni imala sam 13sektembar mene sad interesuje sto imat te simtome ako nisam trudna dal rezultat krvi moguce da nije dobro uraden ili test trudnice

Pile@@ 08.10.2019. 19:44

Da napolenem imam jak sekret i id prilike na svakih 15min idem u wc

ginekologinja 05.11.2019. 23:28

Poštovana,
budući je trudnoća isključena, preporučam da se zbog ovih neugodnih simptoma javite nadležnom liječniku opće/obiteljske medicine. Naime, iako se uz negativan kućni test na trudnoću još može razmišljati kako je možda lažno negativan, "krvni test", tj. određivanje betaHCG-a, tzv. hormona trudnoće, daje definitivan odgovor. Tako, ako je betaHCG u negativnom rasponu, trudnoće nema, pa se navedene smetnje trebaju promatrati s drugog aspekta.
Svako dobro,
prim.dr.sc. V. Stepanić

Msterk 27.12.2019. 11:27

Poštovani imam pitanje! Naime trudna sam 7 tjedana jučer ujutro mi se pojavilo kad se brišem sukrvica a danas malo smeđi iscjedak. Pošto sam imala prije 3 godine spontani nikako ne bi zeljela da mi se to ponovi. Imam jako veliki strah. Pijem terapiju duphaston 2 puta po 1.molim vaše mišljenje

Vezani članci