Aloe vera u ginekologiji

Na koji je način aloe vera povezana s ginekologijom? Je li u pitanju pomodarstvo? Ili postoje činjenice?...

Na koji je način aloe vera povezana s ginekologijom? Je li u pitanju pomodarstvo? Ili postoje činjenice? Razmotrimo, dakle, koje je mjesto i uloga aloe vere u kontekstu intimnoga zdravlja žene.

Aloe vera je jedna od 400-tinjak vrsta aloa iz porodice Liliaceae, čije je prirodno stanište u Južnoj Africi. Svega je nekoliko vrsta aloa komercijalizirano, a primat u tome ima aloe vera, sukulent koji je vrlo detaljno istražen i o čijim se svojstvima puno zna. Napokon, u narodnoj je medicini aloe vera prisutna više od 2 tisućljeća!

Aloe vera je rezervoar vode, koje sadrži oko 99-99.95%; ostalih 1-0.05% čine vitamini i minerali, enzimi, polisaharidi, fenoli i organske kiseline - sadrži čak 19 esencijalnih aminokiselina.

Ljekovita, bolje reći blagotvorna svojstva aloe vere pomažu u liječenju dijabetesa i dislipidemije, djeluju protektivno na jetru, imaju antioksidativni, antikancerogeni i antimikrobni učinak, pomažu u regulaciji razine estrogena i sanaciji posljedica zračenja; pomažu u sanaciji genitalnog herpesa i psorijatičnih promjena, pomažu u liječenju akni i cijeljenju opeklina, koristi se i u stomatologiji i oftalmologiji itd.

Preparati na bazi aloe vere mogu imati razne oblike i formulacije, mogu biti u vidu tekućina, kapsula, praškova i drugih oblika za peroralnu primjenu, u vidu krema, masti ili gelova za vanjsku primjenu i drugo.

U ginekologiji se, ponajprije usmenom predajom od žene do žene, najčešće koriste u vidu kapsula za peroralnu primjenu ili gelova za lokalnu primjenu.

No, ekstrakt aloe vere čest je sastojak i uložaka, tampona, sredstava za intimnu higijenu i slično. Tako smo na koncu došli do srži ove teme, a to je korist ili šteta za ženu koja koristi ova sredstva, koja sadrže aloe veru.

Čvrste znanstvene činjenice o neospornoj učinkovitosti aloe vere, u kontekstu ženskog intimnog zdravlja nema, no nema ni dokaza o njenoj štetnosti. S druge strane, višetisućljetno narodno predanje o koristi aloe vere ukazuje kako se dio pozitivna učinka u tretiranju raznih bolesnih stanja može barem djelomično atributirati i njoj.

U zaključku ćemo reći kako se medicinari ipak više uzdaju u tzv. oficijelnu, službenu medicinu, ali kako pozdravljaju i ono, tzv. alternativno, za što nema dokaza o štetnosti, a osoba je uvjerena, odnosno smatra da pomaka na bolje u njenom zdravstvenom stanju ima zbog uzimanja, odnosno korištenja preparata s ekstraktom aloe vere. Valja, međutim, naglasiti kako ne bi bilo odgovorno prema samome sebi oslanjati se samo na narodnu medicinu, nego narodna medicina neka bude dodatak oficijelnoj medicini.

Ocijenite članak

Ocjena 5.00 (broj glasova: 2)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci