Šećerni alkoholi – dobri ili loši?

Posljednjih nekoliko desetljeća intenzivno se traže dostojne zamjene za šećer.

Šećerni alkoholi postali su vrlo popularni s obzirom da imaju isti okus kao šećer, međutim značajno manju kalorijsku vrijednost u usporedbi sa konzumnim šećerom. Također, istraživanja pokazuju kako imaju i manje negativnih posljedica na zdravlje.

Što su šećerni alkoholi?

Šećerni alkoholi ili polioli pripadaju skupini ugljikohidrata prirodno prisutnih u voću i povrću. Međutim, većina šećernih alkohola prisutnih na tržištu kao sladila u prehrambenim proizvodima sintetskog su podrijetla. Okusom i kemijskom strukturom vrlo su slični običnom šećeru pa aktiviraju iste receptore na jeziku. Bez obzira na ime, šećerni alkoholi ne sadrže molekule etanola, dakle sigurni su za sve osjetljive populacijske skupine, poput djece ili trudnica koje ne smiju konzumirati alkohol.

Vrste šećernih alkohola

Nekoliko je vrsta šećernih alkohola koji se koriste kao zamjene za šećer. Razlikuju se po okusu, kalorijskoj vrijednosti te utjecaju na ljudsko zdravlje.

Ksilitol

Najpoznatiji šećerni alkohol zasigurno je ksilitol. Kod nas je poznat i pod nazivom „brezin šećer“, a prirodno je prisutan u jagodama, šljivama, cvjetači i bući. Uobičajen je sastojak žvakaćih guma, bombona za osvježavanje daha te proizvoda za oralnu higijenu poput pasta za zube ili vodice za ispiranje usta. Što se tiče okusa, jednake je slatkoće kao običan šećer, ali ima 40% manju energetsku vrijednost. Zanimljivo je kako je najveći broj znanstvenih istraživanja provedeno je na ovom poliolu, koja su potvrdila kako se ksilitol uglavnom jako dobro podnosi, osim u velikim količinama kada može izazvati probavne smetnje.

Eritritol

Eritritol je najpoznatiji po svom odličnom okusu. Proizvodi se fermentacijom glukoze iz kukuruznog škroba i nešto je manje sladak od običnog šećera, a ima svega 5% njegove kalorijske vrijednosti. S obzirom da se većina eritritola apsorbira direktno u krvotok i većina ne dospijeva u tanko crijevo, ovaj poliol ne uzrokuje probavne smetnje.

Sorbitol

Sorbitol je poliol koji se može prepoznati po osjećaju hlađenja u ustima. Poznati je sastojak većine prehrambenih artikala bez šećera, uključujući sokove, džemove i slatkiše. Gotovo je dvostruko manje sladak u usporedbi s običnim šećerom, a i gotovo dvostruko manje energetske vrijednosti zbog čega ima gotovo zanemariv utjecaj na razinu glukoze u krvi. Međutim, prevelike količine sorbitola mogu uzrokovati probavne tegobe.

Maltitol

Kao što mu i ime govori, maltitol se proizvodi iz šećera maltoze i ima vrlo sličan okus običnom šećeru. Sladak je gotovo kao i obični šećer, ali je njegova kalorijska vrijednost gotovo dvostruko manja. Međutim, osobe oboljele od dijabetesa trebaju obratiti pažnju na proizvode koje sadrže maltitol. Naime, ovaj poliol utječe na povećanje razine glukoze u krvi, a proizvodi koji sadrže maltitol često se deklariraju „bez šećera“ stoga je izuzetno važno obratiti pažnju na deklaracije ove skupine proizvoda.

Ostali šećerni alkoholi

Šećerni alkoholi koji se mogu pronaći u prehrambenim proizvodima su manitol, izomalt, laktitol te škrobni hidrolizati koji vrlo često svoju primjenu nalaze kao energetski aditivi sportskim suplementima.

Utjecaj poliola na povećanje razine glukoze u krvi

Kao što smo već napomenuli, većina šećernih alkohola neznatno utječe na promjenu razine glukoze u krvi. Eritritol je izvanredan odabir za sve one koji ograničavaju unos dodanog šećera ili dijabetičare, s obzirom da nimalo ne utječe na razinu šećera u krvi. Suprotno tome, maltitol je jedini poliol koji može utjecati na promjenu razine glukoze u krvi. Međutim, te promjene vrlo su male uspoređujući s običnim šećerom. Stoga je i maltitol dobar izbor za dijabetičare, samo u manjim količinama.

Šećerni alkoholi štite oralno zdravlje

Poznato je kako pretjerana konzumacija šećera može oslabiti zubnu caklinu. Naime, šećer hrani bakterije koje žive u ustima što utječe na povećanje broja bakterija te lučenje kiselina koji uništavaju zubnu caklinu zbog čega zubi postaju skloniji pojavi karijesa. Međutim, šećerni alkoholi štite zubnu caklinu od uništenja što je jedan od glavnih razloga zbog čega se ksilitol ili sorbitol koriste u žvakaćim gumama. Istraživanja provedena na ksilitolu pokazuju kako se bakterije mogu hraniti ovim poliolom, međutim ne mogu ga metabolizirati što na kraju inhibira njihov rast i razmnožavanje.

Uz zaštitu zubne cakline i povoljnog učinka na razinu glukoze u krvi, šećerni alkoholi imaju i brojne druge blagotvorne učinke:

  • Djeluju kao prebiotici, odnosno hrane dobre bakterije u našem probavnom sustavu, gdje se ponašaju kao prehrambena vlakna.
  • Čuvaju zdravlje kostiju. Studija provedena na životinjama pokazala je kako ksilitol može utjecati na povećanje koštane mase, što može utjecati na prevenciju osteoporoze.
  • Utječe na zdravlje kože. Studije pokazuju kako ksilitol može blagotvorno utjecati na sintezu kolagena, koji je glavni strukturni protein u koži. 

Negativni aspekti poliola

Šećerni alkoholi mogu uzrokovati probavne smetnje, što se smatra njihovim najvećim nedostatkom. Posebice u velikim količinama, naše tijelo ne može ih u potpunosti metabolizirati zbog čega može doći do probavnih tegoba poput nadutosti, plinova ili proljeva. Osobe koje imaju sindrom iritabilnog crijeva posebno su osjetljive na šećerne alkohole zbog čega im se savjetuje njihovo potpuno izbjegavanje.

Zanimljivo je kako šećerni alkoholi, točnije ksilitol može biti otrovan za pse. Naime, njihov organizam ne prepoznaje razliku između šećera i ksilitola što može uzrokovati hipoglikemiju koja za pse može biti fatalna. Stoga, ako imate psa pripazite da slučajno ne pojede neku namirnicu koja sadržava ovaj šećerni alkohol.

Zaključno, šećerni alkoholi popularna su zamjena za obični šećer. Sve veća potražnja povećala je i njihovu dostupnost, a određene populacijske skupine poput dijabetičara ili osoba koje izbjegavaju unos dodanog šećera mogu imati posebne koristi od poliola. S obzirom da mogu uzrokovati probavne smetnje, potrebno je naglasiti važnost njihove umjerene konzumacije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Alergije

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Posljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Eritritol

Predstavlja li konzumacija eritritola rizik za zdravlje?

Donedavno razmatran kao potpuno bezopasan ili čak koristan šećerni alkohol, eritritol je najnovijom studijom znanstvenika s Cleveland klinike dobio potencijalno negativnu reputaciju. Naime, istraživanje objavljeno krajem veljače 2023. godine u časopisu Nature Medicine ukazalo je kako unos eritritola može uzrokovati neželjene kardiovaskularne događaje poput infarkta miokarda i moždanog udara uslijed utjecaja na zgrušavanje krvi i […]

Nutricionizam

Kako si pomoći kod refluksa i žgaravice?

Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, a s kojim se svakodnevno susreću milijuni ljudi diljem svijeta. Želučani refluks je pojava kada se sadržaj želuca vraća u jednjak te je uglavnom riječ o normalnom procesu kod djece i odraslih.  No, ako se javlja više od dva puta tjedno, […]

Debljina

Što je to personalizirani koncept za redukciju prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase

Zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije javnozdravstvene probleme. U Hrvatskoj, kao i u Europi, više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, njih 57,4%, od čega debljinu ima 18,7% stanovnika. Brojke ukazuju na alarmantno stanje upravo u mediteranskim zemljama te potvrđuju premisu da se mediteranska […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]