Pobliže o cikoriji

Cikorija (Chicorium intybus) je biljka svijetlo plavih cvjetova koja dolazi iz obitelji glavočika.

Rasprostranjena je po čitavoj Europi, a možemo je pronaći na livadama, pašnjacima, uz puteljke i na neobrađenim zemljištima.

Već stoljećima cikorija se koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini, a u našim krajevima najčešće je koristimo za pripremu napitka kao izvrsne alternative kavi, prvenstveno zbog sličnog okusa i boje.

Brojne blagodati korijena cikorije pripisuju se sadržaju vlakana koja se vrlo često ekstrahiraju i koriste kao prehrambeni aditiv ili dodatak prehrani.

Cikorija obiluje inulinom

Suhu tvar svježeg korijena cikorije čini čak 68% inulina. Inulin je prehrambeno vlakno iz skupine fruktooligosaharida, vrste ugljikohidrata koje se sastoji od kratkih lanaca fruktoze, a koje naše tijelo ne može probaviti. Ponaša se kao prebiotik, što znači da služi kao hrana dobrim bakterijama u našem probavnom sustavu. Ove korisne bakterije, poznate kao probiotici, igraju važnu ulogu u smanjenju upale, borbi protiv štetnih bakterija, te poboljšavaju apsorpciju mineralnih tvari. Stoga možemo kazati kako vlakna iz korijena cikorije blagotvorno djeluju na zdravlje cjelokupnog probavnog sustava.

Utjecaj na zdravlje

  • Probavni sustav

Budući da inulin iz korijena cikorije prolazi kroz naš probavni sustav neprobavljen te u crijevima služi kao hrana dobrim bakterijama, cikorija nam može pomoći u održavanju zdrave probave.

Osim toga, istraživanja pokazuju kako inulin može pomoći i kod stanja konstipacije. Rezultati 4-tjedne studije objavljene u časopisu International Journal of Food Science and Nutrition u kojoj su sudjelovale 44 odrasle osobe sa simptomima konstipacije pokazali su da svakodnevno uzimanje 12 g inulina iz cikorije može pomoći omekšati stolicu i značajno povećati rad crijeva.

  • Glukoza u krvi

Vlakna iz korijena cikorije mogu pomoći u kontroli glukoze u krvi, posebice u osoba koje boluju od dijabetesa. Smatra se kako je za to zaslužan sadržaj inulina koji potiče rast dobrih bakterija uključenih u metabolizam ugljikohidrata, kao i osjetljivost stanica na inzulin, hormon koji pomaže u apsorpciji glukoze u krvi.

Korijen cikorije također sadrži i cikoričnu te klorogensku kiselinu, za koje se pokazalo da mogu povećati osjetljivost mišića na inzulin u glodavaca.

Rezultati dvomjesečne studije u kojoj je sudjelovalo 49 žena s dijabetesom tipa 2 pokazali su kako uzimanje 10 g inulina na dan dovodi do značajnog smanjenja razine glukoze u krvi, kao i hemoglobina A1c koji se koristi kao mjera za određivanje prosječne razine glukoze u krvi.

Cikorija u kuhinji

Cikoriju je vrlo jednostavno uključiti u prehranu, a mogu se koristiti svi dijelovi biljke – korijen, lišće i cvjetovi.

Svježi korijen često se kuha ili blanšira te poslužuje poput povrća. No, korijen cikorije najčešće se suši, prži i melje te se koristi kao alternativa omiljenom crnom napitku, kavi. Osim toga, zbog visokog sadržaja inulina, česti je dodatak onoj procesiranoj hrani u kojoj se želi postići visok sadržaj vlakana ili pak služi kao zamjena za šećer ili masti, zbog svojstva geliranja i slatkastog okusa.

Gorkasti listovi cikorije mogu se kuhati i koristiti u juhama, varivima, salatama i neobičnim prilozima, a mladi pupoljci mogu poslužiti u pripremi maštovitih salata.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]