Kegelove vježbe za žene

Kegelove vježbe su u osnovi jednostavna stezanja i relaksacije mišićja dna male zdjelice u svrhu njihova ojačavanja.

Zašto je napisano „Kegelove vježbe za žene“? Zar postoje i Kegelove vježbe za muškarce? A ako i postoje, u čemu se razlikuju?

Doista, tzv. modificirane Kegelove vježbe mogu prakticirati i muškarci … no o tome će naši dragi čitatelji čitati u drugim kolumnama.

Kegelove vježbe su u osnovi jednostavna stezanja i relaksacije mišićja dna male zdjelice u svrhu njihova ojačavanja. Mišićje dna male zdjelice proteže se između kukova i potporanj je reproduktivnim organima. Mnogi čimbenici, kao što su trudnoća, porod, starenje, debljanje i drugo, uzrokuju njihovo slabljenje, a jednom kada se shvati mehanizam izvođenja Kegelovih vježbi, one se mogu prakticirati uvijek i svuda.

Mehanizam Kegelovih vježbi jednostavno je objasniti i shvatiti i medicinskim laicima, od tuda i velika popularnost ovih vježbi.

 Mehanizam izvođenja Kegelovih vježbi

Najjednostavnije objašnjenje je da se pokuša zaustaviti, pa ponovno otpustiti srednji mlaz mokraće – mišićje koje sudjeluje u ovom aktu je ono koje se nastoji ojačati Kegelovim vježbama. Naime, upravo to mišićje uslijed raznih fizioloških i nefizioloških trauma bude oslabljeno i dovodi do niza poteškoća, koje se u uznapredovaloj fazi rješavaju medikamentozno i/ili kirurški, a konzervativnim pristupom, tj. izvođenjem Kegelovih vježbi, nastoji se proces daljnjeg slabljenja ove muskulature usporiti. Važno je uočiti upravo ovu riječ „usporiti“, kako očekivanja od Kegelovih vježbi ne bi bila nerealna. Složit ćemo se svi kako je operacija zadnja opcija i kako dokle god postoje mogućnosti da se zdravlje i kvaliteta života održava na visokom nivou neinvazivnim tretmanima, treba biti uporan u tome i ne odustajati.

Osobito je važno Kegelove vježbe izvoditi na prazan mokraćni mjehur i ne prejako stezati mišićje (kako se ne bi pojavili drugi zdravstveni problemi), a zapravo ne postoji vremensko ograničenje. Doslovce se stezanje i relaksacija mišićja dna male zdjelice može izvoditi uvijek i svuda, primjerice, dok stojite i čekate u redu, u sredstvima javnog prijevoza, dok kuhate ručak za svoju obitelj i slično. Izvođenje Kegelovih vježbi nije vidljivo drugima, pa doista vrijedi iskoristiti dobrobit ovih vježbi za unapređenje svojega zdravlja.

Postoje i mogućnosti postavljanja elektroda na odgovarajuće područje tijela i bilježenja elektromagnetskih signala, kako bi se utvrdilo adekvatno izvođenje Kegelovih vježbi, no u praksi se u našim uvjetima ovime načelno ne služimo.

Kegelove vježbe ipak nisu zamjena za liječenje lijekovima ili kirurško liječenje. No uz pravilno izvođenje Kegelovih vježbi, što znači aktivirati odgovarajuće mišićje, te dovoljno često izvođenje vježbi, potreba za drugim vidovima liječenja može se odgoditi.

 Kegelove vježbe nisu zamjena za lijekove ili operaciju

Kada se žena javi ginekologu zbog tegoba koje se mogu dovesti u vezu s oslabljenim mišićjem dna male zdjelice, a u odgovarajućem detektiranju problema veliku važnost imaju i anamnestički podaci, ginekolog će rastumačiti hodogram postupanja. Ako tegobe, odnosno slabost mišićja dna male zdjelice nisu u uznapredovalom stadiju, preporučit će se konzervativni pristup u vidu Kegelovih vježbi, ali će se istovremeno istaknuti kako se takvim pristupom potreba za drugim oblicima liječenja ne otklanja, nego odgađa. Kada će biti potrebno intervenirati medikamentozno ili kirurški ovisi i o tome koliko će ozbiljno žena shvatiti upute o Kegelovim vježbama, ali, naravno, ne isključivo o tome. Sve ovo je jako važno jednostavno i razumljivo iskomunicirati, kako žena ne bi imala nerealna očekivanja, odnosno kako bi dovoljno rano prihvatila mogućnost kako će jednom zbog problema koje ima trebati uzimati lijekove, a vrlo izgledno je kako će biti potrebna i operacija.

Naravno, ima situacija kada se žena javi ginekologu zbog tegoba koje se mogu dovesti u vezu s oslabljenim mišićjem dna male zdjelice kada se radi već o uznapredovalom stadiju poremećaja i kada je operacija zapravo prva opcija. No i tada se, kao prevencija ponovnom slabljenju funkcije mišićja dna male zdjelice, u poslijeoperacijskom periodu preporuča izvođenje Kegelovih vježbi.

 Imati realna očekivanja

Kao i inače, treba razumjeti kako izvoditi Kegelove vježbe, pravilno ih izvoditi, shvatiti što se od njih očekuje i ne imati nerealna očekivanja. To je jedini ispravan put kako od ovih vježbi može biti koristi i kako se ne bi iatrogeno razvili drugi zdravstveni problemi.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Trolinijski endometrij

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]