Blagotvorni učinci čaja od lavande

Naziv lavanda potječe od latinske riječi lavare, što znači kupati se (prati), a objašnjava osnovnu namjenu suhog cvijeta lavande i lavandina eteričnog ulja.

Zasigurno su svi upoznati s karakterističnom bojom i mirisom ove ljubičaste stanovnice Mediterana. Naziv lavanda potječe od latinske riječi lavare, što znači kupati se (prati), a objašnjava osnovnu namjenu suhog cvijeta lavande i lavandina eteričnog ulja. Najranija zabilježena upotreba lavande datira još iz drevnog Egipta gdje se lavanda koristila u procesu mumificiranja.
Tijekom kasnijih vremena, lavanda je se dodavala kupkama u nekoliko svjetskih kultura, uključujući Perziju, staru Grčku i Rim. Te su kulture vjerovale da lavanda pomaže pročišćavanju tijela i uma.
Čaj od lavande pripravlja se na način da se ljubičasti pupoljci biljke Lavandula angustifolia preliju vrućom vodom. Smatra se kako ovaj napitak ima umirujuće djelovanje, olakšava san, poboljšava zdravlje kože i pruža mnoge druge blagodati. Do danas nije provedeno mnogo istraživanja s čajem od lavande, uglavnom su usredotočena na ekstrakte lavande, ali ona koja postoje pokazuju pozitivne rezultate.

Može poboljšati raspoloženje

Lavanda ima široku upotrebu u aromaterapiji te se primjenjuje kao pomoć kod anksioznosti, depresije i umora.
Studije sugeriraju kako kemijski spojevi u lavandi mogu potaknuti aktivnost u određenim dijelovima mozga i utjecati na prijenos impulsa između moždanih stanica na načine koji poboljšavaju raspoloženje i imaju smirujući učinak.
Iako se pokazalo kako miris ekstrakta lavande i oralnih preparata s uljem lavande poboljšavaju raspoloženje i smiruju um, manje je jasno može li čaj od lavande ponuditi slične blagotvorne učinke.
Jedno istraživanje provedeno na 80 novopečenih majki na Tajvanu otkrilo je kako su one koje su pile 1 šalicu (250 ml) čaja od lavande na dan tijekom dva tjedna, i pritom uživale mirišući ga, osjetile manji umor i depresiju u usporedbi s onima koje nisu mirisale i konzumirale čaj.

Lakše utonite u san

Smatra se kako umirujući učinak lavande poboljšava san. Ne postoje posebne studije o utjecaju čaja od lavande na kvalitetu spavanja, ali studije o lavandi u drugim oblicima zasigurno obećavaju.
Znanstveno istraživanje provedeno na 158 majki u postporođajnom razdoblju otkrilo je da su žene koje su duboko udisale miris lavande 4 dana u tjednu tijekom 8 tjedana imale znatno bolju kvalitetu spavanja od one u skupini koja je primala placebo.
Još jedno istraživanje provedeno na 79 studenata koji su prijavili probleme sa spavanjem pokazalo je kako pravilna higijena spavanja i udisanje mirisa lavande poboljšavaju kvalitetu sna. Flasteri od lavande noću su se nanosili na prsa.
Na temelju tih rezultata možemo zaključiti kako vam uživanje uz šalicu čaja od lavande prije spavanja može pomoći da bolje spavate.

Lavanda za ublažavanje menstrualnih grčeva

Grčevi u donjem dijelu trbuha prije ili za vrijeme menstruacije čest je problem u ženskoj populaciji, a pokazalo se kako lavanda može pomoći ublažiti osjećaj boli.
Naime, jedno istraživanje na 200 žena u Iranu otkrilo je kako udisanje mirisa lavande 30 minuta dnevno tijekom prva 3 dana menstrualnog ciklusa dovelo do značajno manje bolnih grčeva nakon 2 mjeseca, u usporedbi s kontrolnom skupinom.
Također, ispijanje čaja od lavande i uživanje u njegovom mirisu može pomoći, premda su potrebna dodatna opsežnija istraživanja.

Lavanda za ljepšu kožu

Pokazalo se kako ulje lavande pokazuje protuupalno i antibakterijsko djelovanje i kao takvo se koristi za pomoć u borbi protiv akni, ublažavanju upalnih stanja kože poput psorijaze te za zacjeljivanje rana ili ogrebotina.
Jedno istraživanje provedeno na životinjskim modelima otkrilo je kako lokalna primjena ulja lavande svaki drugi dan tijekom 14 dana značajno smanjuje oštećeno područje kože, u usporedbi s kontrolnom skupinom. Glavni razlog tome je što je ulje lavande potaknulo sintezu strukturnog proteina kolagena. Ovi rezultati sugeriraju kako određeni oblici lavande mogu pospješiti zacjeljivanje kože i stvaranje kolagena.

Uživajte u aromatičnom napitku

U svoju paletu čajeva uvrstite i ovaj aromatičan čaj koji će vas, uz primamljivi okus i miris, oduševiti izgledom prekrasnih ljubičastih pupoljaka. Kako biste napravili čaj od lavande, 1/2 žličice osušenih pupoljaka lavande prelijte s 250 mL vruće vode te nakon nekoliko minuta procijedite.
Prilikom ispijanja ovog čaja nemojte zaboraviti uživati u njegovu mirisu budući da je toliko dobrobiti za zdravlje povezano s udisanjem aroma lavande. Također, pokušajte ga ispijati više puta u tjednu kako bi maksimalno iskoristili sve njegove dobrobiti.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]