Prijelom palčane kosti – 4. dio

Nakon skidanja gipsa se kreće s fizikalnom terapijom u svrhu povratka snage i pokretljivosti ručnog zgloba i šake.

Praćenje bolesnika.

Pri kontroli bolesnika nakon prijeloma se procjenjuje distalni status, bol, oteklina, te izgled i položaj gipsa. Također se i radi kontroli rendgen (RTG) radi procjene stabilnosti loma i kontrole zarastanja prijeloma. Izliječeni prijelom nije upaljen i bolan pri palpaciji izravno preko prijeloma, iako zglob i ruka u suprotnom mogu biti ukočeni i bolni. Nakon skidanja gipsa se kreće s fizikalnom terapijom u svrhu povratka snage i pokretljivosti ručnog zgloba i šake.

Liječenje prijeloma distalnog radijusa povezano je s relativno visokom stopom komplikacija, a mnogi bolesnici mogu imati zaostale probleme raznih vrsta. Nakon operacije je važno postići puni pokret prstiju što je prije moguće. Ako se ne može potpuno pomaknuti prste u roku od 24 sata zbog boli i / ili otekline treba napraviti dodatan pregled.

 U učestale komplikacije ubrajamo:

-          oštećenja TFCC-a (triangular fibrocartilage complex) hrskavica koja daje stabilnost ručnom zglobu

-          ne zaraštanje ili „krivo“ zaraštanje prijeloma

-          algodistrofija – konstantna bol koji se mora liječiti agresivno lijekovima.

-          oštećenje živaca / neuropatija

-          smanjenja pokretljivost ručnog zgloba i prstiju

-          posttraumatski osteoartritis

-          spontana ruptura tetiva mišića koji su u blizini zgloba

 Kada se procjenjuju komplikacije, pametno je sistematično podijeliti probleme u odnosu na strukture kao npr. na kost, na zglobove, ligamente, tetive, osjet, cirkulaciju i slično.

Pri procjeni radne sposobnosti i potrebe za bolovanjem razmatra se je li ozlijeđena dominantna ili ne-dominantna ruka i kakav posao bolesnik obavlja.

Obično bolesnik mora biti na bolovanju tijekom razdoblja nošenja gipsa. Čak i tijekom faze rehabilitacije, često postoji potreba za bolovanjem s ukupnim bolovanjem do 3 mjeseca. Naravno to ovisi o poslu koji bolesnik obavlja i opterećenju rada koji bolesnik ima. Bitno je uzeti u obzir i komplikacije pri procjeni radne sposobnosti.

Ocijenite članak

Ocjena 0.00 (broj glasova: 0)

Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)

Vezani članci